Vesti

Vulin i Vesić odložili štrajk glađu na sugestiju "vrhovnog komandanta"

"Ne slažem se uvek sa Vučićem ali verujem u njegove procene", rekao je ministar odbrane.

pisao VICE Srbija
12 April 2019, 1:58pm

Foto: Skrinšot

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić odložili su planirani štrajk glađu dok isti, eventualno, ne započnu predstavnici opozicije.

Vulin je na konferenciji za štampu izjavio da je odluku doneo na sugestiju svog "saborca i vrhovnog komandanta" Aleksandra Vučića.

"Poslušaću to. Ne lako i ne sa entuzijazmom", rekao je Vulin i dodao da se on ne slaže uvek sa Vučićem ali da veruje u njegove procene, jer u to veruje i Srbija.

On je rekao da su, kako se izrazio, predstavnici "novog DOS-a", odnosno Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić, nameravali da upadne u Skupštinu Srbije i lokalne samouprave i blokiraju ih, započnu štrajk glađu i tako iznude ono što žele.

"Tako su hteli da prikažu i Aleksandra Vučića kao nekoga ko ne brine o tuđim životima. Ja sam uvek spreman za borbu a smatram i da je najbolje da se održe izbori", rekao je Vulin, a na pitanje zbog čega nisu reagovale nadležne državne institucije, ako već smatra da je država ugrožena, rekao je da bi u svakoj zemlji institucije reagovale i na upad u Radio-televiziju Srbije, a da se to ovde nije dogodilo.

Vesić se nešto ranije oglasio i rekao da je njegova ranija odluka da stupi u štrajk glađu i dalje na snazi, ali da je "samo odložena".

"Moja odluka da stupim u štrajk je motivisana time da skrenem pažnju na nasilje koje vrše predstavnici Saveza za Srbiju i to nad imovinom grada Beograda", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, svi odbornici vladajuće koalicije će stupiti u štrajk glađu ako opozicija nastavi da ucenjuje državu.

"Pozivam ih (opoziciju) da se ne takmiče u tome sa nama. Pobedili smo ih na izborima, ne vidim razlog da ih ne pobedimo i u tome", rekao je on i priključio se optužbama da opozicija za skup u subotu "sprema nasilje i provokacije".

Međutim, predsedavajući Saveza za Srbiju Zoran Lutovac tvrdi da će protest u Beogradu biti "miran i nenasilan, uprkos spinovima". Komentarišući izjavu Aleksandra Martinovića da će "odbraniti Skupštinu od upada opozicije", Lutovac je rekao da niko nije najavio nikakv upad i pozvao je građane da im se pridruže.

"Da na jednom mirnom protestu iskažemo nezadovoljstvo ovdašnjom situacijom i da podržimo opravdane zahteve da se Srbija suštinski menja na bolje. Protesti će biti mirni, nenasilni, uprkos spinovima".

Predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala je građane da "čuvaju Skupštinu" i 13. i 19. aprila, za kada su najavljeni skupovi opozicije i vladajuće Srpske napredne stranke.

Ovo nije jedini vid protesta koji su predstavnici vlasti uložili uoči protesta najavljenog za subotu u 15 časova.

Kako javljaju Južne vesti, odbornici Srpske napredne stranke i njihovi koalicioni partneri zatvorili su se u skupštinske prostorije i tamo će ostati do daljeg "zbog dolaska u Niš prvog čoveka Pokreta “Dveri” i jednog od lidera Saveza za Srbiju Boška Obradovića", kao i zbog "opšte situacije koju kreira Savez za Srbiju".