Reklame
Svaštara

Ljubitelji horora, fantastike, stripova, mangi na vikend fešti u Beogradu

Naučna i ona druga fantastika, stripovi, serije i kosplej: vikend u Beogradu na BeoKonu.

pisao VICE Srbija
13 Novembar 2015, 1:42pm

Foto via Beokon

Volite Igre prestola, Ratove zvezda, kosplej, Doktora Hua, mange, Marvel i DC stripove? Onda je ovaj vikend prava fešta za vas: konvencija BeoKon. Subota i nedelja u beogradskom Domu omladine rezervisana je za sve ljubitelje onog što se, kad baš ne znamo kako da opištemo, zove "alternativna pop-kultura".

Retki će se setiti da BeoKon postoji još od ranih 1980-tih, skup koji je pokrenulo Društvo ljubitelja fantastike Lazar Komarčić, verovatno među najzaslužnijim za upoznavanje ovdašnjih ljubitelja sa čarima naučne i nenaučne fantastike, horora, stripa i svega onog što nam ulepšava život.

Sa malim pauzama zbog svega onog iz 1990-tih, na Beokonu se okupljalo sve više fanova, a ove godine, organizaciju preuzima društvo Sakurabana, udruženje građana posvećeno promociji japanske pop-kulture.

Pored tribina, razgovora, filmova i žurki, ne propustite priliku da upoznate Dejva Mekina, fantastičnog britanskog ilustratora zaslužnog za fantastične slike u Sendmenu, Koralini i drugim delima čuvenog autora Nila Gejmena. Mekin je sarađivao i sa čuvenim Grantom Morisonom u fenomenalnom grafičkom romanu "Betmen: Ludnica Arkam", smišljao dizajn za Harija Potera na filmu i još mnogo toga.

Poslastica Mekinovog gostovanja je i premijerno prikazivanje njegovog filma Luna.

Za ljubitelje kospleja, sve prisutnijeg i u Srbiji, tu je i prava zvezda ovog spoja kostimiranja, glume, filma i stripa: jedna od najpoznatijih svetskih 'kosplej' umetnica, Ruskinja Geša Petrovič.

Foto via Beokon

Šta drugo da vam kažemo, nego pravac na BeoKon ovog vikenda.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
Film
Vice Blog
fenomeni
Kultura
стрип
косплей
Sakurabana
Konvencija
BeoKon
Lazar Komarčić
Dejv Mekin
Nil Gejmen
Gaša Petrović
Sendmen