Reklame
vesti

Budilnici za jesenje proteste protiv Beograda na vodi

Demonstrantima su podeljeni budilnici za prvi jesenji protest protiv rušenja u Hercegovačkoj i projekta Beograd na vodi.

pisao VICE Srbija
29 Septembar 2016, 7:30pm

Uz podršku istomišljenika iz Kraljeva, Zrenjanina, Niša i drugih gradova, nekoliko hiljada Beograđana okupilo se na poziv inicijative Ne da(vi)mo Beograd na prvom jesenjem protestu zbog još uvek pravno neistraženog rušenja u Savamaloj u izbornoj aprilskoj noći pre sad već pet meseci.

Mašući zastavama i samosmišljenim parolama, iskusniji su zauzeli mesta u blizini buduće "šetalice" kojom se predvode šetnje, radoznali da vide kako će izgledati marš ka zgradi Tužilaštva koje, prema tvrdnjama zvaničnika, vodi predistražni postupak oko rušenja zgrada u Hercegovačkoj ulici. Kad već ne može da se zna ko vodi istragu slučaja čiji je broj takođe tajna.

- Šesti put smo ovde da se pitamo ko se krije iza fantomki - podsetila je demonstrante Virdžinija Đeković iz Inicijative, pozdravivši saveznike u protestu iz drugih gradova "u kojima se dešavaju slične stvari."

Marija Papić Đurić iz organizacije "Paor" došla je iz Zrenjanina jer misli da ne vredi da se očekuje od političara ili bilo kojih institucija."

- Jedino narod može da vrši pritisak... Samo talas protesta može da promeni stanje ne samo oko Savamale, već i u celoj zemlji - rekla nam je Marija.

Pročitajte i: Hercegovačka, najveći žulj u cipelama ministra policije

Željko Stanetić iz organizacije "Podrži RTV" nam je rekao da je neke od aktivista kontaktirala policija veče pre protesta znajući da će ići u Beograd na skup. Rečeno im je da se radi o "standardnoj proceduri", potvrđujući prethodne informacije Inicijative da je veći broj aktivista iz drugih gradova takođe pozivan.

Željko kaže da je ovde zato što se "ono što se desilo u Hercegovačkoj slučajno tamo desilo, moglo je bilo gde drugde."

-Dok oni traže vreme i prate situaciju, mi smo "plaćenici" i "ološi" samo zato što postavljamo pitanja - poručila je demonstrantima njegova koleginica Sanja Klakić.

I u Novom Sadu se traže ostavke gradskih i čelnika Radiotelevizije Vojvodina, imenovanih posle aprilskih izbora čiji su prvi koraci bile smene prethodnog rukovodstva i ukidanje nekoliko programa i emisija nenakoljenjenih trenutnoj vlasti "kao moralni čin."

- Ovo nije hrabrost, već odgovornost koju svako treba da ima ako neće da živi kao ameba. Nemojte odustati, nema straha, nema predaje - poručuje Sanja.

Filip Vukša, "student koji je noćna mora za birokratiju", kaže da je "problema toliko da će nadvisiti kulu Beograd" koja po projektu Beograda na vodi treba da bude uzdignuta nad Savom.

- Gradska inspekcija ne radi ništa, prikriva vlast. Gradska skupština za koju ne postoji ustav... Mi smo građani i dosta nam je predstave - kaže Vukša.

- Niti smo jedini, niti smo najugoženiji. Ovde smo da se ujedininimo i pokažemo da nema predaje. Ovo je naš grad, ali nije samo Beograd naš grad. Kraljevo je naš grad, Subotica je naš grad, Novi Sad je naš grad, Bor je naš grad, Požega je naš grad i Niš i Prijepolje i Mladenovac i zato samo jako - istačkao je protestnu mapu Srbije Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Vladan Slavković iz kraljevačkog Lokalnog fronta kaže da su protesti prvenstveno usmereni na "poštovanje zakona".

- Našim gradom se upravlja iz Beograda, zmija se ubija udarcem u glavu i zato smo tu da kažemo da neće proći - kaže pun besa Vladan.

Dugo iščekivanu šetnju predvodili su gosti iz Kraljeva, Niša i drugih gradova, uz budno oko policajaca koji su pratili kolonu ka Trgu Slavija i dalje, uzbrdo, ka sedištu tužilaštva u blizini Hrama Svetog Save na Vračaru.


Usput je kolona sretala već poznate protivnike akcija koje predvodi Ne da(vi)mo Beograd, okićene parolama protiv "patkice" i "stranih plaćenika". Takođe već poznata "upozorenja na botove" sprečavala su da se oni koji prvi put vide anti-protest previše iznenade.

Prvi u nizu protesta zagazio je u noć dok je kolona uz zvižduke prolazila pored sedišta Komunalne policije, a ulazak na teritoriju nekada opozicionog Vračara doneo je i neke nove znatiželjnike koji su sa trotoara zbunjeno pitali o čemu se radi.

Zbog toga su ispred zgrade Tužilaštva za neupućene puštani snimci kojima se opisuju moguća počinjena krivična dela tokom rušenja u Hercegovačkoj, dok su aktivisti Inicijative podelili stotine budilnika.

- Navijte svoje alarme, vreme je za buđenje - poručili su uz već usvojeni moto protesta "Čiji grad? Naš Grad"!

Do sledećeg protesta, nekima će otkucavati budilnici, drugi će pričati da li je bilo malo, dovoljno ili puno ljudi, treći će preneti priču o Beogradu na vodi i Hercegovačkoj u druge gradove. Ali će se verovatno svi pitati koliko će još protesta proći dok javnost, zainteresovana ili ne, ostvari svoje pravo da zna.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
protest
Vice Blog
politika
beograd
Ne Davimo Beograd
Lokalni Front
Siniša Mali
Hercegovačka