Rusi rasisti sada obučavaju nemačke neonaciste da rukuju eksplozivom

Prisustvo Nemaca u kampu u Sankt Petersburgu ukazuje na sve tešnju međunarodnu saradnju grupa belih supremacista.
09 Jun 2020, 3:02pm
A picture taken on February 28, 2015 shows a member of the Russian Imperial Movement, a nationalist group in Russia, walking close to a banner reading "God.Tsar.Nation.We are Russians, God with us" at a training base in Saint Petersburg.

Nemački neonacisti prolaze obuku nalik vojničkoj u kampovima koje vodi ruska ekstremno desničarska teroristička organizacija, javili su nemački mediji u petak, što je najnoviji znak produbljavanja međunarodne saradnje mreža belih supremacista.

Navodeći obaveštajne izvore, nemački informativni časopis Fokus je izvestio da su ekstremisti pohađali obuku koja je održana u blizini Sankt Petersburga, gde im je pokazano kako da koriste oružje i eksploziv, a prošli su i obuku borbe prsa u prsa.

Ovaj kamp za obuku, poznat kao Partizan, vodi Ruski imperijalistički pokret (RIP), ultranacionalistička, kvazi-paravojna organizacija koja tvrdi da se bori za „dominaciju bele rase“.

Vlada SAD je u aprilu dodala RIP na svoju spisak posebno naimenovanih terorističkih grupa – što je prvi put da je preduzela takav korak protiv jedne organizacije belih supremacista – rekavši da „obezbeđuje paravojnu obuku belih supremacista i neonacista u Evropi“.

Ruska vlada smatra RIP ekstremističkom organizacijom, ali je nije zabranila.

Nemački ekstremisti koji su pohađali obuku pripadaju omladinskim ograncima dve marginalne nemačke političke partije koje se smatraju neonacističkim pokretima: Nacionalnoj demokratskoj partiji i Trećem putu. Fokusov izveštaj ne sadrži dalje detalje njihovog prisustva u kampu, ali kaže da su ekstremisti iz Švedske i Finske ranije pohađali ovu obuku i otišli da se bore zajedno sa separatističkim milicijama na istoku Ukrajine.

Stručnjaci kažu za VICE News da nemačko prisustvo u kampu ističe narastajuću međunarodnu saradnju grupa belih supremacista, koji žele da izgrade odnos sa saveznicima u drugim zemljama.

„To je znak da je RIP kritična spona u transnacionalnom pokretu ekstremističkih pokreta belih supremacista“, kaže Moli Saltskog, obaveštajni analitičar Sufan Grupe. „RIP deluje dalje od umrežavanja i ideologije, i zaista obezbeđuje paravojnu obuku pojedincima koji se drže ove nasilne ideologije“.

Kacper Rekavek, istraživač-saradnik Projekta protiv ekstremizma, kaže da su Rusija i Ukrajina postale važni centri transnacionalnih pokreta belih supremacista, gde je popustljiv stav vlasti prema ekstremno desničarskim grupama praktično stvorio bezbedan prostor za umrežavanje i obuku nalik vojničkoj za ekstremiste.

„Ne verujem da bi ti nemački momci mogli da rade nešto slično bilo gde u Evropi“, kaže on za VICE News.

Kao i u slučaju ukrajinskog ekstremno desničarskog pokreta Azov, i RIP-ov ugled na međunarodnoj sceni belih supremacista je porastao zbog angažovanja u ratu u Ukrajini, gde se njegovo militantno krilo „Imperijalna regija“ borilo na strani proruskih separatista.

Rekavek kaže da RIP deluje kao „pokretna traka“ za borce u ukrajinskom sukobu, uvećavajući njegovu privlačnost za ekstremiste iz drugh zemalja koji žele da prošire svoje kapacitete za nasilje.

„Oni imaju ulični kredibilitet“, kaže on. „Oni kažu, ’Mi imamo iskustvo, mi smo prava stvar’“.

Iako nijedan Amerikanac nije boravio u kampu, RIP se takođe povezao i sa američkim belim supremacistima. Prema izveštaju Sufan Centra, Rip je razvio bliske odnose sa Metjuom Hajmbahom, osnivačem neonacističke Tradicionalističke radničke partije u SAD, i organizatorom ozloglađenog mitinga Ujedinimo desnicu, u Šarlotsvilu, u Virdžiniji. Hajmbah, koji tvrdi da je odbacio svoja rasistička i nacionalistička uverenja, 2017. godine je dočekao RIP-ovu delegaciju u SAD, i navodno je dobio poziv za obuku sa RIP-om, kaže Saltskog.

Ona kaže da je najveći strah obaveštajnih službi to da će se ekstremisti vratiti kući i početi da vrše nasilje u sopstvenim zemljama, kao dvojica švedskih neonacista, Viktor Melin i Anton Tulin, koji su pohađali jedanaestodnevnu obuku u RIP-ovom kampu u avgustu 2016, pre nego što su izvršili niz terorističkih napada u švedskom gradu Geteborgu, par meseci kasnije.

Prema Stejt Dipartmentu, koji navodi napade u Švedskoj kao opravdanje za dodeljivanje RIP-u status terorističke organizacije, švedski tužilac koji je vodio njihov slučaj je otkrio da je RIP odgovoran za njihovu radikalizaciju i stupanje u akciju, pruživši im stručno znanje da izvrše napade.

„Prećutno prenošenje znanja, na primer, kada je reč o proizvodnji eksplozivnih naprava... predstavlja veliku pratnju za zemlje iz kojih ti pojedinci potiču“, kaže Saltskog. Ona kaže da je najnoviji izveštaj iz Nemačke dalji dokaz da je odluka SAD da sankcioniše RIP kao globalnu terorističku grupu opravdana.

„Po mom mišljenju, ova pretnja se ne razlikuje od one kada bi neki Nemac ili Šveđanin otputovao u kamp za obuku ISIS-a ili Al-Kaide“.

Naslovna strana: fotografija snimljena 28. februara 2015. prikazuje člana Ruskog imperijalističkog pokreta, nacionalističke grupe iz Rusije, kako prolazi pored zastave na kojoj piše „Bog. Car. Nacija. Mi smo Rusi, Bog nam pomogao“, u bazi za obuku u Sankt Petersburgu (Fotografija: OLGA MALTSEVA/AFP sa Getty Images).

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE US.