Fašizam

Neonacista gađao čoveka bananom u Sijetlu, pa dobio batine

Banane imaju mračnu istoriju petljanja sa rasističkim cepanicama.

pisao Nick Rose
21 Septembar 2017, 9:47am

Foto: via Facebook

Možda zvuči bezazleno, ali banana ne samo što je hranljiva i ima klizavu koru, već se istorijski gledano često koristila kao simbol rasizma. Bananama su svojevremeno bili gađani crni fudbaleri, bananama su se pisale rasne uvrede, a početkom ove godine su o bananu vezivali i omču pošto je crna žena bila izabrana za predsednicu skupštine studenata Američkog univerziteta.

Nedavno je ovo tropsko voće učestvovalo u još jednom potresnom događaju. Stranger, nedeljni list iz Sijetla, izveštava o muškarcu sa crvenom trakom i simbolom svastike na ruci koji je bio „ratoboran" i „vikao u stilu Aleksa Džonsa" pred grupom ljudi na ulici. Pošto mu je neimenovani slučajni prolaznik dobacio „odjebi iz našeg grada", svedoci kažu da je neonacista bacio bananu na tog – belog – čoveka i nazvao ga majmunom.

Stvari su očekivano eskalirale. Kao što se vidi na snimku okačenom na World Star Hip Hop, neonacista je ubrzo bio oboren na zemlju jednim udarcem.

Društvene mreže su se angažovale u potrazi za ovom osobom; u nedelju je iskrsla fotografija čoveka sa svastikom na ruci, uz tvrdnje da je verbalno zlostavljao crnca u autobusu.

Šon Patrik Daf iz Sijetla kaže da je bio „na jedno 800 miligrama THC-a" kad se incident dogodio. „Sve nas je obradovalo kad je dobio preko nosa. Nekako nas je zbližilo."

Daf takođe kaže da je čovek sa svastikom na ruci posle udarca tražio pomoć od prolaznika koji su odbili da je pruže i rekli mu da je „đubre nacističko".

Policija je kasnije potvrdila da se ovaj incident odigrao, da je neonacista skinuo svoju traku, i da nije želeo da razgovara o incidentu sa pozornicima.

Na Tviteru, @teethnclaws kaže za BuzzFeed News da je lik sa svastikom na ruci bio „neutralisan" zahvaljujući onlajn kampanji koja mu je ušla u trag. „Rekao bih samo da smo ga uspešno identifikovali, pronašli, i organizovali se da tu pretnju po građane Sijetla uklonimo sa ulice. Ne tvrdim da znam ko ga je udario, ali svakako podržavam anonimnog heroja."

Nasilje inspirisano bananom nije prvi incident ove vrste u polarizovanoj klimi Trampovog doba. Prošlog meseca, torta sa natpisom KILL NAZIS u Kaliforniji je izazvala pretnje smrću ali i podršku neposredno posle nereda u Šarlotsvilu. Početkom godine, bar u Portlandu je izbacio goste neonaciste zbog glasnih antisemitskih parola.

Još na VICE.com:

Šta se desi kada se na jednom mestu okupi 6.000 neonacista

Slike nacista i banalnost zla

Zaboravljena ruska snajperistkinja koja je ubila 75 nacista

Tagged:
banana
politika
Fašisti
Sijetl
nacista
neonacista