Prodavnica pred protest
Sve fotografije: Baptiste Césae
протести

Kako se luksuzne prodavnice u Parizu pripremaju za proteste

Demonstracije u Parizu uglavnom su se održavale u istočnom delu grada, daleko od skupih područja za turiste. Ali, ovi poslednji znaju gde je dobra roba.
fotografije Baptiste César
14 Decembar 2018, 12:24pm

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE France

Postoji jedna stvar koja pokret žutih prsluka u Francuskoj odvaja od ostalih brojnih masovinih skupljanja u ovoj zemlji. Tradicionalno, velike demonstracije u Parizu uglavnom se dešavaju u istočnom delu grada, onom gde nije baš sve previše prekriveno čistim zlatom. Ali tokom poslednje tri nedelje, hiljade ljudi koji su demonstrirali i i zahtevali širok spektar društvenih reformi, zauzeli su i ulice zapadnog Pariza, najverovatnije da bi ih čuo i jedan od najpoznatijih zakupaca ovog područja: predsednik države Emanuel Makron.

Osim što se u ovom delu grada nalaze neke od najpoznatijih pariskih znamenitosti poput Ajfelovog tornja i Trijumfalne kapije, zapad Pariza je prepun lukusuznih i preskupih radnji koje nisu baš adaptirane za duh revolucije.

Kako bi izbegle postavljanje novih prozora svake nedelje i pripremile se za proteste, skupe radnje rešile su da nešto preduzmu i zaštite svoju robu od ovog odlučnog talasa protesta koji ne pokazuju znake da će uskoro usporiti. Na dan pre najavljenih demonstracija, fotograf Batist Sezar, prošetao se zapadnim delom Pariza i zabeležio nova blindirana začelja prodavnica brendova kao što su Céline, Balmain i Kenzo.

U nastavku pogledajte još Batistovih fotografija: