Beogradski izbori 2018

"Uobičajene nepravilnosti" ili izborna kraduckanja u Beogradu

Još tokom dana su nezavisne posmatračke misije CRTA i CESID prijavile "ozbiljne nepravilnosti" ili "manje neregularnosti", u zavisnosti od toga koga pitate.
04 Mart 2018, 7:12pm

Dok se prsti za brojanje glasova u Gradskoj izbornoj komisiji zagrevaju, društvene mreže ne stižu da se ohlade od objava, fotografija i snimaka neregularnosti izbornog procesa i navodnih izbornih krađa u Beogradu.

Još tokom dana su nezavisne posmatračke misije CRTA i CESID prijavile "ozbiljne nepravilnosti" ili "manje neregularnosti", u zavisnosti od toga koga pitate. GIK, sa treće strane, tokom dana izveštavao je javnost da nema nikakvih nepravilnosti u izbornoj proceduri u Beogradu. Istina bi trebalo da je negde između. Ili "tamo negde".

- Pored praćenja broja birača naši posmatrači posebnu pažnju obraćaju na to kako se poštuju procedure - kazao je Raša Nedeljkov iz CRTE danas popodne. - Primetili smo na 6 odsto biračkih mesta ozbiljnije nepravilnosti, poput fotografisanja listića i birača na izbornom mestu, nepoštovanje procedure kontrolnog listića, nepoštovanje tajne glasanje, slučaj višestrukog glasanja u pojedinim mestima, bugarski voz i nekoliko slučajeva kolektivnog glasanja.

CRTA je primetila slučajeve višestrukog glasanja i paralelnog vođenja evidencija od strane članova biračkog odbora.

- Ta informacija ko je glasao, odnosno ko nije glasao se komunicira sa ljudima van biračkih mesta - rekao je šef misije Raša Nedeljkov.

Takođe, zabeležen je slučaj da i član biračkog odbora nudi novac glasačima za određenu listu, kao i situacije gde ljudi na samom ulazu na biračko mesto pitaju i sugerišu za koga treba glasati.

Iako su u GIK-u rekli da nepravilnosti nisu zabeležena, iz CRTE su dva slučaja napada na njihove posmatrače, kako kažu, prijavili policiji. U prvom slučaju su posmatrači fizički napadnuti na biračkom mestu za koje su dobili prijavu o potencijalnoj kupovini glasova, a u drugom je njihov posmatrač otkrio paralelnu evidenciju birača i o tome obavestio centralu, što je izazvalo komešanje sa ostalim članovima biračkog odbora.

Nedeljkov je rekao i da se nakon ta dva incidenta broj mesta na kojima je bilo nepravilnosti nije proširio, ali da su se nepravilnosti ponavljale na istim biračkim mestima.

- Apelujemo na smirivanje situacije u Beogradu i pozivamo sve učesnike u izbornom procesu da poštuju zakon izborne procedure kako bi se izborni dan završio u skladu sa demokratskim standardima - rekao je Nedeljkov.

Kako izgleda paralelna evidencija birača i kako se (neuspešno) sakriva vidi se na snimku sa izbornog mestu 66 na Mirijevi, opština Zvezdara, koji je objavila Inicijativa Ne davimo Beograd.

U četvrtom minutu ovog snimka dolazi i do fizičkog sukoba između kandidata za odbornika Ne Davimo Beograd koji je na vođenje evidencije o tome ko je glasao ukazivao i predsednika biračkog odbora, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

- Vođenje paralelnog spiska ukazuje da je došlo do povreda slobode izbora. Samim pravljenjem paralelnog spiska čini se krivično delo iz čl. 156. st. 3. Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora do 5 godina - stoji u saopštenju.

U isto vreme je i Balša Božović iz DS-a ukazivao na problematično situaciju u izbornom mestu 66, opština Zvezdara, navodeći da je su kontrolori Demokratske stranke "sprečili izbornu krađu preko duplih biračkih spiskova". Božović je Beograđanima poručio da budu "mirni, jer nijedan glas nije ukraden", te da su sprečeni i slučajevi bugarskog voza, organizovanih izlazaka, da su aktivistima SNS-a "otimani" kontrolni spiskovi po gradu, i da će biti podnete krivične prijave i da će se tokom dana "obarati biračka mesta gde je sprečena krađa".

Sve to dokumentovano i na Tviteru:

O istom izbornom mestu stiglo je saopštenje i iz Srpske napredne stranke u kome se kaže da su "aktivisti Ne davimo Beograd popisivali i snimali građane koji su došli da glasaju na biračkom mestu 66 u Mesnoj zajednici Novo Mirijevo."

Snimak o navodnim dupliranim biračkim spiskovima objavila je i Narodna Stranka, sa biračkog mesta u Jajincima, opština Voždovac:

Za to vreme niko drugi do narodni poslanici, funkcioneri i simpatizeri Srpske napredne stranke na društvenim mrežama hvalili su se fotografijama glasačkog listića zaokruženog na broj 1 i sopstvenih ličnih karata zajedno sa privatnim podacima koje nisu prikrili.

Orginalni tvit ovde.

Osim što su narodni poslanici korišćenjem telefona na biračkom mestu prekršili Zakon o izboru narodnih poslanika, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zapitao se kakvu poruku šalju građanima objavljujući lične i osetljive podatke javno. A danas je, kao što znamo, lakše nego ikad da ti ukradu identitet sa lične karte.

Programski direktor CeSID-a Ivo Čolović konstatovao je da u zadnjih pet ili šest izbornih ciklusa CeSID registruje skoro iste nepravilnosti, koje su, prema njegovim rečima, najviše produkt neprofesionalne izborne administracije.

- Na ovim izborima zabeleženi su i slučajevi duplih spiskova i fotografisanje biračkih listića. Većina tih nepravilnosti su već evidentirane, tako da to nije nešto što je nepoznato Gradskoj izbornoj komisiji - rekao je Čolović za Pink.

Kako se veče približavalo mreže su vrvele od snimaka aktivsta SNS-a sa spiskovima u rukama na ulazu zgrada širom Beograda.

Uz sve to na javnom servisu RTS prekršena je izborna tišina, kada je između dve vesti o toku izbora uletelo saopštenje Srpske napredne stranke posvećeno opoziciji. Na ovo je reagovala lista Dragana Đilasa optužujući RTS i navodeći da je reč o "nezabeleženom potezu u istoriji višepartizma u Srbiji". Iz SNS-a nisu ostali dužni pa su se oglasili saopštenjem u kome navode da "to kakav uticaj Dragan Đilas ima na Javni servis pokazuje činjenica da može, 'kada poželi, da ukine SNS na RTS'".

Na kraju dana je predsednik GIK Zoran Lukić rekao da na izborima nema nepravilnosti koje mogu da utiču na izborni proces, odnosno da se radi o uobičajenim izbornim nepravilnostima koje su se pojavljivale i ranije.

I dok se bugarski voz, paralelna evidencija, organizovano, kolektivno i javno glasanje pominju kao "uobičajena izborne nepravilnosti", fotografisanje izbornog listića sa dodatkom lične karte zaista je postalo uobičajeno, pa čak i trend, koji nije zaobišao ni narodne poslanike.

Pitanje da li će i kako onlajn borbu za fer i poštene izbore predstavnici opozicije preneti sa Tvitera na Gradsku izbornu komisiju u kojoj imaju predstavnike, ostaje otvoreno za sada.