Reklame
Internet

Jutjub je ukinuo reklame na 50,000 kanala zbog uznemirujućeg sadržaja za decu

Kompanija je takođe ukinula mogućnost komentarisanja na više od 625,000 videa koje su targetirali predatori dece.

pisao Noah Kulwin
17 Decembar 2017, 6:45am

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE NEWS

Drugi put u godinu dana, veliki advertajzeri beže sa Jutjuba nakon što su otkrili da su njihove reklame uparene sa uvredljivim sadržajem – ovaj put je taj sadržaj usmeren na decu. Broj uznemirujućih klipova koji targetiraju dečiju publiku je mnogo veći nego što se pretpostavljalo.

U poslednjih nedelju dana Jutjub kaže da je “ugasio više od 270 profila i obrisao više od 150,000 videa.“ Kompanija je takođe ukinula mogućnost komentarisanja na više od 625,000 videa koje su targetirali predatori dece.

“Konačno, u proteklih nedelju dana, sklonili smo reklame sa skro dva miliona videa i više od 50,000 kanala koji su se lažno predstavljali kao porodični sadržaj,” rekla je kompanija u vlasništvu Gugla u izjavi za VICE News. “Sadržaj koji decu dovodi u opasnost je odvratan i nama potpuno neprihvatljiv.”

Adidas, Mars, Hewlett-Packard i mnogo drugih brendova je pauziralo reklamiranje na Jutjubu zbog novinarskih tekstova koji otkrivaju da su njihove reklame prikazivane pored seksualno eksplicitnih komentara ispod video klipova sa decom.

Alati za pronalaženje takvih komentara nisu bili sasvim funkcionalni duže od godinu dana, čime je dozvoljeno da između 50,000 i 100,000 predatorskih profila ostane aktivno.

Izveštaji o seksualnim komentarima su objavljeni usred šire priče koja se odnosi na decu i uvredljiv sadržaj na Jutjubu; ta otkrića uključuju popularne Jutjub kanale koji mame decu da gledaju uznemirujuć sadržaj i način na koji se Jutjub pretraga punila pitanjimakao što je “kako da imaš seks sa svojom decom.”

Sve ovo zvuči poznato zbog toga što su i u martu advertajzeri suspendovali kupovinu reklamnog prostora na Jutjubu kada su novinari otkrili da se njihove reklame puštaju u videima sa govorom mržnje i drugim uvredljivim sadržajem. Nekoliko meseci posle toga, uz velika obećanja Jutjuba, veliki broj brendova se vratio na ovu platformu.

Razlog zašto tolika količina uvredljivog sadržaja prolazi kroz Jutjub filtere je problem koji je širi od samog Jutjuba i tiče se većine digitalnih platformi kao što su Amazon i Fejsbuk.

Moć ovih kompanija je u tome što omogućavaju milijardama korisnika da prodaju stvari (Amazon Marketplace) ili objavljuju sadržaj uživo (Facebook Live) što može da uklučuje sve od maski za telefone sa slikama starih muškaraca u pelenama do snimanja samoubistva uživo. I dok ove platforme insistiraju da te probleme shvataju ozbiljno, njihova tehnološka rešenja to još uvek nisu dokazala.

Problem Jutjubove platforme je taj što veliki deo korisnika i publike čine deca. Mnogi roditelji koriste Jutjub kao de facto bejbisitera. Na ovoj platformi je postao popularan trend među korisnicima da se pomoću algoritama stavljaju tegovi na klipove kako bi se privukli gledaoci zbog čega se često za tegove koriste popularne reči kao “Elsa” ili “Frozen” iako sam sadržaj nije prikladan za decu.

Na primer, Toy Freaks je do ovog meseca bio jedan od najgledanijih Jutjub kanala sa više od 8,5 miliona subskrajbersa, čiji su klipovi prikazivali čudan sadržaj koji je uključivao i decu u bolovima koja povraćaju. Jutjub jeukinuo Toy Freaks sredinom novembra nakon što jec tekst koji ukazuje na ovaj problem postao viralan.

Još na VICE:

Ovaj gedžet za disanje verovatno je lažan ali ko zna, ipak je 2017.

Ova internet strana pušta snimke sa kamera onih koji nisu promenili lozinku

Najjači iMac je onaj koji sami napravite

Tagged:
vice
Google
marketing
Reklame
vesti
fejsbuk
Pedofilija
Jutjub
advertajzeri
knali