Reklame
Mentalno zdravlje

Olujno vreme je sjajno za anksioznost

Evo zašto su neki od nas srećniji kada je vreme loše.

pisao Nick Keppler
08 Septembar 2017, 8:14am

Robin Uc je i ranije patila od blage anksioznosti, ali je njena anksioznost eksplodirala nakon spontanog pobačaja. Loše je spavala, bila je nervozna i opsednuta davnašnjim događajima koji nisu bili nimalo relevantni za njen trenutni život. „Brinula sam se zbog stvari koje su se dogodile u trećem razredu", kaže Uc, projektna menadžerka mreže zdravstvene nege u Sent Luisu. Njena devetonedeljna trudnoća je bila rezultat vantelesne oplodnje, jedne od nekoliko tura lečenja neplodnosti. Ona i njen muž više nisu imali embriona. Delovalo je da Uc od tuge gubi tlo pod nogama.

Počela je da uzima lekove i odlazi kod terapeuta. Pojavio se jedan drugi, iznenađujući izvor utehe: „loše" vreme.

„Sklona sam tome da veoma uživam i radujem se kišnim, olujnim danima", kaže Uc. Uživa u prilici da odlazi u duge šetnje po toploj kiši, ili da se ušuška kod kuće kada je oluja. „Kada pada kiša, nema tolikog pritiska da se viđaš s nekim, razgovaraš, ili budeš raspoložen", kaže ona. „Normalnije je da hiberniraš". Sivo nebo ili zvuk kišnih kapi gode njenom mentalnom stanju kada je anksiozna, i pružaju umirujuću usklađenost između raspoloženja i eksternih stimulusa.

Mnogim ljudima je ovo osećanje zajedničko. Jedan napis o ovom fenomenu na Reditovom kanalu „Anksoznost" je nedavno pobrao više od stotinu odgovora za nedelju dana – nadmašivši sledeću najpopularniju temu. „Moji omiljeni dani su oni kišni i mračni", piše jedan korisnik. „Dodatni poeni idu hladnom, kišnom danu usred leta. To mi umanjuje anksioznost, i generalno se osećam motivisanije".

„Gromovi i munje su kao nekakva magična pilula", dodaje drugi. „Osećam se bezbedno. Osećam se zaštićeno. Osećam se kao potpuna osoba... kada ustanem ujutru, pitam Siri da li će danas padati kiša. Ako odgovori da hoće, želim da je poljubim".

Pisac romana Voker Persi je često pisao o lepoti i umirujućoj moći oluja u Luizijani. U svom najpoznatijem romanu iz 1960, Posetilac bioskopa, mešetar na berzi Binks Boling živi svoj posleratni život u predgrađu, pun egzistencijalističke zbunjenosti, ubeđen da je posleratna kultura bioskopa i restorana lenja i mediokritetska. Nalazi trenutke utehe u morskim vetrovima i pljuskovima. Tokom jednog nežnog trenutka, Binks odlazi u krevet „ušuškan i suv po oluji, kao larva u čauri, bezbedan, utopljen i umotan u milu hrišćansku dobrotu".

Najbliži klinički koncept koji psiholozi imaju za ovu sklonost tmurnom vremenu je obrnuti sezonski afektivni poremećaj, ili „letnja depresija", podtip vrste depresije koju izaziva ili pojačava promena godišnjeg doba. U SAD ljude najviše okida dolazak jeseni iili zime, kada temepratura opadne i dani budu sve kraći. Ali deset posto slučajeva su oni letnji, sa stopama višim u toplijim klimama kao što je indijska.

Psiholozi imaju niz objašnjenja za to zašto neki koje pogađa anksioznost nalaze utehu u tmurnim danima. „Mozak prirodno žudi za čulnim stimulansima", kaže Kimbeli Heršenson, terapeutkinja iz Njujorka koja je specijalizovana za anksioznost i depresiju. „Kiša proizvodu zvuk sličan beloj buci. Mozak prima tonički signal iz bele buke koji povećava ovu potrebu za čulnim stimulansima, što nas umiruje. Slično tome, sjajno sunce nas takođe obično stimuliše".

I zaista, studije su pokazale da je „ružičasta buka" korisna, zato što sadrži dovoljno varijabli u frekvencijama da angažuje podsvest, ali ne dovoljno da omete ili uznemiri. Kiša, vetar i drugi zvuci oluje su takvi. Puštanje ružičaste buke u laboratorijskom okruženju je imalo pozitivne efekte na san i sećanje.

Srazmere i moć tih elemenata nam takođe pokazuju da su naše muke relativno lake. „Olujno vreme podseća ljude da je svet sazdan od sila koje su već od nas, zbog čega naši problemi deluju nevažno, u poređenju s tim", kaže Lorel Stajnberg, takođe psihoterapeut iz Njujorka i profesor na Univerzitetu Kolumbija.

I na kraju dolazi do efekta saosećanja kada izgleda da se i priroda oseća kao mi. „Mnogi ljudi koji su u depresiji ili su anksiozni izvode zaključak da je kiša 'empatija' sveta za njihove emocije", kaže Pol DePompo, direktor Instituta za kognitivno-bihejvioralnu terapiju u južnoj Kaliforniji. „Po savršeno lepom danu, mogu da se osete kao autsajderi i usamljeni sa svojim mislima".

Jednom kada neko počne da očekuje da će ga sneg ili kiša umiriti, taj efekat se pojačava. Već i sami oblaci ublažavaju stres. Ali ovo može da bude problematično i ograničeno kao mehanizam da se sa time izađe na kraj: počneš da se oslanjaš na nešto što ne možeš sam da izazoveš. Osim da se preseliš u Sijetl ili Glazgov, nema mnogo toga što bi mogao da učiniš da tvoja godina ima više sivih dana.

„Mozak je uslovljen na specifičnu reakciju zasnovanu na iskustvu i izloženosti", kaže Iman L. Kan, terapeutkinja sa ordinacijama u Njujorku i Milvokiju. „Iako pozitivna iskustva sa zvucima oluje mogu da pruže privremeno olakšanje, razvijanje zavisnosti od bilo čega što je izvan delokruga kontrole može da uveća verovatnoću od javljanja poteškoća kada ta sredstva nisu dostupna. Cilj bi trebalo da čovek nauči da umiri sam sebe, bez oslanjanja na bilo koji spoljašnji izvor".

Robin Uc rekreira neke od efekata tmurnog vremena po sunčanijim danima, uz pomoć programa sa ambijentalnom bukom na njenom kompjuteru, i tako što pali lampe u svojoj kancelariji umesto da pusti sunčevu svetlost unutra, i odvrne klimu, da bi mogla da nosi duge rukave.

Kada nadmoćna priroda zaista poremeti tok nečijeg života, teško je ne odvojiti se od sebe u njenom prisustvu. U jednoj sceni Vokerovog Posetioca bioskopa, Binks Boling izlazi na sastanak. Kao i većina događaja u njegovom životu, sastanak ga ne ispunjava, i ne dolazi do stvaranja prave veze, ali ovaj iznenada postaje romantičan zbog morske oluje:

„Oluja koja se kuvala još od podne se provalila iznad naših glava. Gromovi tresu stakla na prozorima. Izlazimo na verandu i gledamo je. Munjeviti zalivski vetar secka lišće palmi na komade, i oduvava uvele cvetove kamelije preko dvorišta. Zavese kiše, razdvojene na sekund kućom, ponovo se sastavljaju. Otkinute grane dobiju po krovu. Mi šetamo ruku pod ruku, gore-dole po verandi, kao putnici broda na promenadi".

Još na VICE.com:

Pitali smo mlade ljude kako izgleda zabavljanje kad si anksiozan i depresivan

Instagram je najgora aplikacija po vaše mentalno zdravlje

Ako ste opsednuti da li ste sa 'onom pravom osobom', možda imate OC