Reklame
politika

Odbor za Etiku predložio poništavanje doktorata Siniše Malog

Utvrđeno postojanje neakademskog ponašanja jednog od vodećih ljudi države Srbije.

pisao VICE Srbija
21 Novembar 2019, 12:17pm

Foto: Vladimir Živojinović/VICE Srbija

Nakon višegodišnje afere, protesta, silnih odluka i zauzimanja stavova priča o plagijatu Siniše Malog došla je čini se do samog kraja.

U četvrtak 21.novembra 2019.godine, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predložio je Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanja doktorata u slučaju ministra finansija Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, saopštila je danas rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Ona je novinarima kazala da je Siniša Mali prekrišio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.

U saopštenju Odbora se kaže:

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na sednici održanoj 21.11.2019. godine preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka 05-01 broj 131 od 28.10.2019. godine i jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je imenovani odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, čime je imenovani učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

Odbor za profesionalnu etiku je konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta. Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno Rešenje Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi.

SINIŠA MALI: ISKRENO, INTERESUJE ME BUDŽET ZA 2020.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je povodom odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je za njega danas tema Predlog budžet za 2020.godinu i dodao da će o doktoratu govoriti u narednim danima.

"Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekom ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju u narednih nekoliko dana ću se obratiti i na tu temu, a sada, da budem iskren, interesuje me budžet Srbije i da se pozabavim onim za šta sam plaćen od građana Srbije", rekao je Mali za Tanjug.

NE DAVIMO BEOGRAD: HITNA SMENA MINISTRA


Inicijativa "Ne davimo Beograd" zatražila je danas hitnu smenu ministra finansija Siniše Malog nakon nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku BU o njegovom doktorskom radu.

"Nismo toliko naivni da verujemo da će Siniša Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu, a građane pozivamo da nam se u tome pridruže na protestu u ponedeljak 25. novembra u 18 časova ispred ministarstva finansija", navodi se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je istakla da je plagiranje doktorata samo jedna od afera u koje je umešan Siniša Mali i zato ukoliko ostane ministar, to će biti još jedan pokazatelj da se "u ovoj državi moral i etika ne računaju kao vrednosti, da se ukazivanje na kršenje zakona kažnjava, da se štite i podržavaju falsifikati, bahatost, korupcija i kriminal".
Tagged:
Siniša Mali
Beogradski Univerzitet
plagijat
FON