Reklame
Facebook

Zaposleni u Facebooku pokrenuli protestnu peticiju protiv Marka Zakerberga

Iako se "tech" industrija transformiše u središte nezadovoljstva radnika, zaposleni u Facebooku ostali su nekako po strani. Da li konačno oni imaju svoj trenutak?

pisao Lauren Kaori Gurley
31 Oktobar 2019, 9:49am

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Stotine zaposlenih u Facebooku potpisalo je peticiju, odnosno protestno pismo zbog odluke kompanije da dozvoli političarima da objavljuju lažne izjave u svojim reklama na ovoj društvenoj mreži.

“Naša trenutna politika provere ljudi koji se bave politikom, ili onih koji pretenduju da postanu zvaničnici je pretnja upravo onom zašta se zalaže Facebook", navodi se u pismu vlasniku Marku Zakerbergu, koje je potpisalo više od 250 zaposlenih.

„Oštro se protivimo politici kakva je sada. Ne štiti glas ljudi, već umesto toga omogućava političarima da iskoriste našu platformu ciljajući ljude koji veruju da je sadržaj koji oni objavljuju pouzdan."

Pismo, koje je upućeno Zakerbergu i ostalim čelnim ljudima kompanije, stiglo je i do Njujork Tajmsa, a prethodno je, pre dve nedelje objavljeno u zajedničkoj Facebook grupi koju koriste zaposleni u ovoj kompaniji.

Radi se o najoštrijoj akciji zaposlenih do sada. "Želimo dijalog i iskrenu konverzaciju, jer želimo da vidimo nekakve promene", navodi se između ostalog u pismu.

Iako se "tech" industrija transformiše u središte nezadovoljstva radnika, zaposleni u Facebooku ostali su do sada u tom procesu, za razliku od zaposlenih u drugim tehnološkim gigantima - uključujući Google, Amazon i Microsoft, koji su organizovali masovne proteste protiv ugovora tih kompanija sa vojnim i policijskim službama, zbog seksualnog uznemiravanja i drugih tema. Protesti su često rezultirali velikim promenama od strane izvršnih direktora preduzeća. U septembru, kada su radnici kompanije Amazon planirali marš 1700 zaposlenih zbog globalnog klimatskog udara, Džef Bezos je odgovorio obećanjima da će do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen dioksida ove kompanije. Radnici Facebooka takođe tada su učestvovali u protetsnoj šetnji, ali u manjem broju.

Aktivisti koji su radili za Facebook rekli su za VICE, da se zaposleni plaše da izađu u medije. Prošlog maja, zaposleni u Facebooku su zajedno sa 1.000 kolega iz Googla organizovali protest protiv osvete kompanija prema radnicima koji su se bavili aktivizmom na radnom mestu. Pre dve nedelje, Facebook je otpustio kineskog inžinjera koji je predvodio proteste stotina radnika u sedištu kompanije u

Menlo Parku, zbog samoubistva kolege iz marketinga, koji je skočio sa krova zgrade. Otpušteni inžinjer, Yi Yin, rekao je za VICE da je želeo da bude glas kolega iz Kine, koji zbog svog viznog statusa strahuju da javno govore o problemima u kompaniji.

U najnovijim pismu zaposlenih u Facebooku, oni su zatražili od uprave demokratizaciju kompanije i povećanu transparentnost platforme kada su u pitanju političke kampanje. Zaposleni su zatražili da se za političke reklame primenjuje isti aršin kao i za druge plaćene kampanje, a to pre svega znači proveru tačnosti podataka ili navoda na reklami, odnosno plaćenoj Facebook objavi.


"Kultura naše kompanije je izgrađena upravo na otvorenosti, tako da vrlo cenimo zaposlene koji izražavaju svoje mišljenje o ovoj važnoj temi,“ rekao je portparol Facebooka u odgovoru na vesti o protestnom pismu. „I dalje smo posvećeni tome da ne cenzurišemo politički govor i nastavićemo da istražujemo dodatne korake koje možemo da preduzmemo kako bismo povećali transparentnost u političkim oglasima. "

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US.

Tagged:
protest
Mark Zuckerberg
amerika
politika
Društvene mreže