Reklame
Tech by VICE

Gledajte i ježite se dok noćni leptir usisava suze iz oka usnule ptice

Na snimku jednog naučnika vidi se kako žedni noćni leptir ispija suze iz oka komirane ptice.

pisao Sarah Emerson
30 Septembar 2018, 6:00am

Fotografija: Leandro Moraes

Prvobitno objavljeno na Motherboard.

Upravo se pojavio jak kandidat za Najjeziviji snimak iz prirode, i podjednako je uznemirujući koliko i fantastičan.

Na snimku se vidi kako noćni leptir zdušno pije suze iz oka ptice koja je zadremala. U jednom trenutku, ptica — crnobrada mravarica — otvara kljun dok noćni leptir erebid ispipava teren svojim proboscisom iliti sisaljkom.

Fascinantni snimak napravio je ekolog Leandro Moraes prošle godine u centralnoj Amazoniji. U to vreme, Moraes je radio sa Nacionalnim institutom za istraživanje Amazonije u Manausu, u Brazilu. Moraes je fenomen opisao u studiji objavljenoj ovog meseca u Ekologiji, a reprintovao ju je prošle nedelje Naučni časopis.

Prema ovoj studiji, noćni leptiri bi mogli da piju suze usnulih ptica “kao dodatni metod opskrbljivanja hranljivim materijama, uglavnom natrijumom i proteinima.” Malo je njih prisustvovalo konkretno ovakvom tipu događaja — jedini drugi zapisi “hranjena suzama” noćnog leptira od ptice potiču sa Madagaskara iz 2007. godine i iz Kolumbije iz 2015. godine.

Natrijum je važan hranljivi sastojak za neke noćne leptire i za druge neobične rituale. ”Zamućivanje blata”, na primer, u kojem mužjak izvlači natrijum iz vlažne zemlje i donosi ih svom ženskom paru, takođe se vrti oko njega.

Iako možda deluje čudno, ispijanje suza nije neuobičajeno za nekoliko vrsta noćnih i običnih leptira. Leptir Julija, na primer, fotografisan je 2013. godine kako pije suze kajmana. I druge životinje, kao što su kornjače, slonovi, pa čak i ljudi, postale su žrtve ovih žednih insekata.

Istraživači ne razumeju do kraja kako se, međutim, biraju domaćini — da li među životinjama varira hemijski sastav suza ili je u pitanju nešto drugo. Ali hranjenje možda od insekata zahteva da začeprkaju ispod očnog kapka domaćina. U kom slučaju je bolje ako donor spava.

Sudeći po ovom video snimku, ionako izgleda da ptici to ni najmanje ne smeta.

Tagged:
video
Amazônia
Amazonien
Amazonija
Leandro Moraes
noćni leptir
ptica
hranjenje suzama
piti suze