Gledajte i ježite se dok noćni leptir usisava suze iz oka usnule ptice

Na snimku jednog naučnika vidi se kako žedni noćni leptir ispija suze iz oka komirane ptice.
30 Septembar 2018, 6:00am

Prvobitno objavljeno na Motherboard.

Upravo se pojavio jak kandidat za Najjeziviji snimak iz prirode, i podjednako je uznemirujući koliko i fantastičan.

Na snimku se vidi kako noćni leptir zdušno pije suze iz oka ptice koja je zadremala. U jednom trenutku, ptica — crnobrada mravarica — otvara kljun dok noćni leptir erebid ispipava teren svojim proboscisom iliti sisaljkom.

Fascinantni snimak napravio je ekolog Leandro Moraes prošle godine u centralnoj Amazoniji. U to vreme, Moraes je radio sa Nacionalnim institutom za istraživanje Amazonije u Manausu, u Brazilu. Moraes je fenomen opisao u studiji objavljenoj ovog meseca u Ekologiji, a reprintovao ju je prošle nedelje Naučni časopis.

Prema ovoj studiji, noćni leptiri bi mogli da piju suze usnulih ptica “kao dodatni metod opskrbljivanja hranljivim materijama, uglavnom natrijumom i proteinima.” Malo je njih prisustvovalo konkretno ovakvom tipu događaja — jedini drugi zapisi “hranjena suzama” noćnog leptira od ptice potiču sa Madagaskara iz 2007. godine i iz Kolumbije iz 2015. godine.

Natrijum je važan hranljivi sastojak za neke noćne leptire i za druge neobične rituale. ”Zamućivanje blata”, na primer, u kojem mužjak izvlači natrijum iz vlažne zemlje i donosi ih svom ženskom paru, takođe se vrti oko njega.

Iako možda deluje čudno, ispijanje suza nije neuobičajeno za nekoliko vrsta noćnih i običnih leptira. Leptir Julija, na primer, fotografisan je 2013. godine kako pije suze kajmana. I druge životinje, kao što su kornjače, slonovi, pa čak i ljudi, postale su žrtve ovih žednih insekata.

Istraživači ne razumeju do kraja kako se, međutim, biraju domaćini — da li među životinjama varira hemijski sastav suza ili je u pitanju nešto drugo. Ali hranjenje možda od insekata zahteva da začeprkaju ispod očnog kapka domaćina. U kom slučaju je bolje ako donor spava.

Sudeći po ovom video snimku, ionako izgleda da ptici to ni najmanje ne smeta.