Reklame
Sport

Pobednik dana: Island

Da, znamo da do kraja dana imaju još dva meča, ali bolje od ovoga će nešto teško da se desi.

pisao Miloš Jovanović
16 Jun 2018, 3:28pm

youtube screenshot

Pre četiri godine, Island je stigao do baraža za svetsko prvenstvo i izgubio od Hrvatske. Lokalni mediji su se smejali selekciji koju čine "ribari, poštari, pekari" uz tek poneku pohvalicu na račun fudbalskih kvaliteta ovih momaka.

Pre dve godine, Island se dokopao evropskog i izbacio Englesku sa istog. Tada se već niko nije smejao. Pa opet, kada su došli na svoj prvi Mundijal, mnogi su rekli - eh, Argentina, Nigerija, Hrvatska...nemaju šanse. E pa, samo da znate, Islanđanima je dopizdilo da ih otpisujete, i rešili su da vam saopšte tako što će na svojoj velikoj premijeri oteti bod Argentincima.

U stvari, samo malo. Nije ovde niko nikome ništa oteo. Naprotiv, Vikinzi su se junački izborili sa Mesijem, Agerom i ostalima, i pokazali da im je itekako mesto među najboljima na svetu. Nisu se pokolebali ni kada im je Kun uterao prvi, posle fantastičnog prijema i okreta u šesnaestercu. Komentator BBCja je u tom momentu rekao : "samo da znate, ovo momci se nikada ne predaju. Setite se EP '16!".

I dok si rekao "Finbogason", dotični je već vratio severnjake u egal. Trudila se Argentina, nije da nije, ali šta vredi kad ovi ljudi izgleda imaju tri para pluća i barem četiri srca? Kad god je Leo Mesi krenuo u dribling, dvojica bi ga zaskočila, a trojica bi čekali. Kun Agero se sa svojih metar i žilet skroz pogubio u šumi visokih Islanđana, koji su grizli, tukli, čupali i radili sve što je u njihovoj moći da sačuvaju svoj pošteno zarađen bod.

Taj bod im je zamalo izmakao u 64. minutu, kada je Hordur Magnuson napravio svinjariju u svojih šesnaest i stvorio "gaučosima" poklon šansu da ipak uzmu ceo plen. Al' ne lezi vraže, u Mesija je k'o zinat ušao duh Faruka Hadžibegića - šutirao je bukvalno identično kao i nekadašnji Jugoslovenski reprezentativac onomad, pa golmanu Haldorsonu nije bilo preteško da bude Gojkoečea na jedan dan.

Do kraja smo gledali viktoriju, Argentincima je s pravom zakinut još jedan penal (i momentalno pitanje, čemu VAR ako neće uvek da ga koriste?!), ali nećemo se žaliti. Ova gomila glorifikovanih amatera je svima prirasla za srce, pa će i Argentinci da oproste. U stvari, neće, kamera je često šetala do Diega Maradone koji je delovao pošteno nadrkano. Ako i ništa, bar mu je zet dao gol.

U meču pre ovoga Francuska je teškom mukom (i ovaj put uz blagonaklonost VAR tehnologije) stigla do pobede nad prilično žustrim i motivisanim Australijancima, kojima je malo falilo da preteknu Islanđane i naprave prvo ozbiljnije iznenađenje turnira. Do kraja dana, gledaćemo Peru i Dansku, tj. Hrvatsku i Nigeriju, ali kao što rekoh, teško da će do kraja dana biti nešto jače.

Osim ako nekim slučajem braća Afrikanci ne iznenade komšije. Onda ću revidirati stav sa osmehom na licu. Ali dotle, dajte jedan huk i jedan aplauz za potomke Hogara Strašnog.


Tagged:
ISLAND
argentina
Messi
Fudbal
Svetsko prvenstvo
SP 2018
mundijal 2018