Reklame
Televizija

Konačno imam izgovor da smaram genijalnošću serije „Bolje pozovite Sola“

Stefan Kapičić je kastovan za četvrtu sezonu.

pisao Sara Radojković
16 Maj 2018, 10:50am

Fotografija skrinšot via Youtube

Postoji neobjašnjivi osećaj radosti u Srbiji kada saznamo da su naši ljudi postali deo neke veće globalne priče bilo da su to naši sportisti u NBA ili glumci i glumice u velikim stranim, što zapadnim što istočnim produkcijama. Kao da ponovo dobijemo potvrdu da ni jedno veliko dešavanje u svetu od Prvog svetskog rata pa nadalje ne može da prođe bez nas. U tom smislu Stefan Kapičić nas već duže vreme raduje i stavlja na mapu dežurnih i sasvim posebnih mirođija.

Već neko vreme se nestrpljivo čeka distribucija filma „Dedpul 2“ u kome Kapičić igra Marvelovog superheroja Koloseja, čeličnog mutanta ruskog porekla i alter ega Petra Nikolajevića Raspućina. Međutim, uspesi nastavljaju da se nižu, jer je kako navodi Holivudreporter, ovaj glumac kastovan i za još duže čekanu četvrtu sezonu apsolutno genijalne serije kod nas nazvane „Bolje pozovite Sola“ spinofa popularnog „Breaking Bad“-a odnosno „Čiste hemije“.

Stefan Kapičić je za ovaj portal tom prilikom izjavio da se raduje što će postati deo porodice te serije i da mu se snovi ostvaruju budući da je postao deo univerzuma „Braking Bad“-a. I to zaista jeste ogromna stvar, koja meni konačno daje za pravo da iznova i iznova objašnjavam kako je „Bolje pozovite Sola“ zapravo bolja serija od „Breakin Bad-a“ i kako je greška ne pratiti rad izvanrednog Vinsa Giligana kreatora serije i Boba Odenkirka glumca, nakon što su Džesi i Volter Vajt otišli s' bogom.

Uvek je interesantno praviti krosovere narativa, mešati univerzume i puštati junake da se šetaju iz jedne priče u drugu, ali gledati „Bolje pozovite Sola“ kako bi uhvatili periferne deliće pojava i kretanja Džesija i Voltera je zaista mašenje poente. To naravno može da bude jagoda na šlagu na torti za sve obožavatelje ovog univerzuma ali nikako i primaran cilj.

Serija „Bolje pozovite Sola“ je zapravo usavršavanje svega onoga što je kreator Vins Giligan započeo u seriji „Breaking Bad“. Ako smo u „Čistoj hemiji“ imali likove toliko složenih profila koji su doprineli (ovaj trend su pre svega započele serije „The Sporanos“ i "The wire") istorijskom zaokretu sa bioskopskih filmova na televizijske programe, onda u njegovom spinofu imamo nadogradnju budući da je ovde cela serija posvećena analizi toga kako je Sol Gudmen to uopšte postao.Ali ova serija nije perfektna samo zbog savršeno izvajanih likova, niti zbog još bolje analize američkog društva odnsono Albakerkija kao oglednog uzorka novog divljeg zapada u kome mutanti advertajzera i advokata kao Sol igraju pervertirano lice reda i zakona, već zato što je u ovom moru konstantnih produkcija serija čije narative proždiremo kao kokice, ovo serija koja se gustira kao flaša najboljeg starog vina iz dedinog podruma.

Kinematografija ove serije je takva da svaka kompozicija kadra i svaki detalj u njemu priča priču i govori o junaku. Ako je u „Čistoj hemiji“ ikoničan simbol postala pica na krovu, e pa od takvih detalja je satkano celo gusto tkanje kadrova „Bolje pozovite Sola“. Do kraja serije Džimija Hemlina poznavaćete bolje nego spostvenu familiju a svaki put kada budete planirali da zeznete sistem zapitaćete se gde se nalazite na moralnoj skali od Džimija, Džimija u hiljadu nijansi sive pa sve do najmračnije nijanse Sola Gudmena.

Tako da da, divne su vesti što će i jedan naš glumac zaista učestvovati u ispisivanju istorije, ovaj put televizijske.