zabava

Rangirali smo najbolje vratolomije Toma Kruza u "Nemogućoj misiji"

Evo najboljih kaskaderskih vratolomija iz franšize nastale zbog krize srednjeg doba Toma Kruza.
19 Jul 2018, 6:08am
Skrinšotovi Jutjub

Imam utisak da čitav moj život kao odrasle osobe Tom Kruz prolazi kroz krizu srednjeg doba. Evo, pre samo neki dan, sedeo sam i gledao čoveka tokom rane projekcije filma Nemoguća misija – Razilaženje kako izvodi HALO (High Altitude-Low Opening) skok sa 10 kilometara visine dok mi je u glavi sve vreme odzvanjalo “joj, nemoj to da radiš”.

Otkako je filmski serijal Nemoguća misija pokrenut pre 22 godine, Kruz je postao poznat po tome da sam radi sve svoje kaskaderske vratolomije u beskrajnoj misiji dokazivanja da nije za staro gvožđe. Ja sam daleko od krize srednjeg doba i, ne znam za vas, ali zadovoljan sam budućim sportskim automobilom.

Iako je Kruz možda pomalo problematičan čudak, verovatno je i poslednja prava holivudska filmska zvezda i sasvim sigurno se niko ne trudi više od njega da vas zabavi. Pred premijeru Nemoguće misije – Razilaženje, evo jedne brze rang liste njegovih najboljih kaskaderskih vratolomija da bi vas pripremila na ono što dolazi.

11. Borba noževima - MI-2

Godine: 38
Povreda: Nije bilo

Umesto da se odluče za normalnu holivudsku borbu lažnim noževima, Kruz i režiser Džon Vu smatrali su da može da prođe samo borba noževima od pravog čelika. U tuči njegovog lika Itana Hanta i zlog antagoniste Šona Embrouza (Dagrej Skot), Kruz odlazi onoliko daleko koliko je čoveku uopšte moguće dozvolivši oštrom vrhu Embrouzovog sečiva da se zaustavi tik ispred njegove mlečnobele očne jabučice. Skot očigledno drži nož povezan sa kablom za merenje, na samo pola centimetra od Tomovog nebranjenog oka. Nož je pravi, Skotov pritisak je pravi, a Kruzove donje jabučice su čvršće nego ikad.

10. Jurnjava motorom - Nemoguća misija: Otpadnička nacija

Godine: 53
Povreda: Nije bilo

U ovoj sceni imate metke, ručnu kočnicu i proklizavanja pri nesmotrenim brzinama. Tokom svega toga, Kruz uleće u saobraćajne trake i izleće iz njih bez kacige na glavi. Odbijam da se vozim motorom bez obzira na uslove zato što uživam u životu bez povrede na mozgu, ali nije legitiman film sa Tomom Kruzom ako nema motocikla u jednačini, a ova scena je nadmašila sve ostale.

9. UAV projektil - Nemoguća misija 3

Godine: 44
Povreda: Nagnječena rebra

Desi se pred sam kraj filma. Imate scenu na mostu sa dronom koji ispaljuje projektil svega nekoliko metara od Kruza sa radijusom eksplozije koji ga podiže sa zemlje i zavaljuje o bok obližnjeg vozila. On trči brže nego bilo kad u serijalu, sve vreme je povezan za žice koje ga dižu ka belom dodžu. Strana automobila je tapacirana, naravno, ali kad gledate koliko jako udara u nju, shvatate da je prava sreća da je prošao samo sa nagnječenim rebrima a ne sa gipsom za čitavo telo.

8. Suspension Wire - Mission Impossible

Godine: 34
Povreda: Nije bilo

Itan i ekipa, dakle, kreću da ukradu listu agenata na tajnom zadatku u sam štab CIA — listu koja se drži na kompjuteru, zaključanom u trezoru, kom se pristupa preko identifikacije glasa i šestocifrenom šifrom, skenom rožnjače, zajedno sa pristupnom karticom. Alarm će aktivirati bilo kakav zvuk glasniji od šapata sa senzorom koji detektuje telesnu temperaturu neaturizovane osobe.

Prosto ko pasulj, zar ne?

I Itan nekako uspeva da uđe, spušta se deset metara kroz zgodno postavljen ventilacioni otvor, viseći licem nadole, crven u licu i nabreklih vena, bez instrumenta ili saundtreka koji bi dodatno podizali tenziju. Neka budala, kao i obično, sjebe stvar i on dolazi na milimetar od toga da aktivira alarm dok se uvrće ka dole, ali u fazonu Kruza na "vrhuncu sjajne frizure", uspeva da se dokopa liste, zahvaljujući svojim prvoklasnim abdominalnim i lumbalnim mišićima.

Najveći obrt tu je da je Kruz navodno u ful Mekgajver modu pozajmio malo sitniša koji je potom ubacio u cipele, što je pomoglo da mu noge dobiju na težini zarad ravnoteže. Kruz se sam toga setio, obožavaoci Itana Hanta.

7. Šangajski skok - Nemoguća misija 3

Godine: 44
Povreda: Nije bilo

Desi se pred sam kraj filma. Imate scenu na mostu sa dronom koji ispaljuje projektil svega nekoliko metara od Kruza sa radijusom eksplozije koji ga podiže sa zemlje i zavaljuje o bok obližnjeg vozila. On trči brže nego bilo kad u serijalu, sve vreme je povezan za žice koje ga dižu ka belom dodžu. Strana automobila je tapacirana, naravno, ali kad gledate koliko jako udara u nju, shvatate da je prava sreća da je prošao samo sa nagnječenim rebrima a ne sa gipsom za čitavo telo.

6. Scena sa vozom - Nemoguća misija

Godine: 34
Povreda: Nije bilo

Kad su u pitanju ubojito kratke replike, “Crveno svetlo! Zeleno svetlo!” kotira se vrlo visoko. Ovde on visi sa voza u pokretu dok negativci Džon Vojt i Žan Reno pokušavaju da pobegnu. Jeste, nije pravi voz, niti je pravi helikopter, ali Kruz se baca ispred mašine za pravljenje vetra pri brzini od 220 kilometara na sat da bi nas ubedio da ljudsko telo može da bude odbačeno snagom eksplozije helikoptera. Ova scena je najšašavija moguća glupost kakva može da prođe samo akcionom filmu iz devedesetih, ali ne možete joj poreći izvestan šarm.

5. Ekspolozija akvarijuma - Nemoguća misija

Age: 34
Povrda: Iščašen zglob

Ova scena nije onoliko upečatljiva kao neke druge velike i dramatične, ali je obožavam iz nekoliko razloga. Kruz tu deluje na vrhuncu očaja. On shvata da će mu namestiti užasan zločin, tako da violinski instrumental počinje da se penje u visoke dezorijentišuće tonove, uglovi kamere se krive, a moj zemo Kruz se sprema da uradi nešto jako glupo (uspostavljajući atmosferu za sve buduće glupe poteze). On poseže za eksplozivnom žvakom sa izrazom lica koji govori ‘ma nosi se’ — eksplozije, razbijeno staklo i 16 tona vode plešu mu u glavi. U međuvremenu, lik u odelu očitava mu bukvicu kao roditelj razmaženom derištu. On, naravno, baca opasnu žvaku, akvarijum eksplodira, on skače kroz svo to sranje na stripovski način, zbog čega je usput i povredio zglob.

4. Pod vodom - Nemoguća misija: Otpadnička nacija

Godine: 53
Povreda: Bolna pluća

U Otpadničkoj naciji, Itan Hant pokušava da uđe u podvodni trezor zato što je to Nemoguća misija. I zbog toga skače sa ivice visoke tridesetak metara u nekakvu vodu koja je, iz razloga koji sasvim idu na ruku zapletu, potpuno lišena podvodne opreme. Kruz, naravno, mora da zadrži dah čitavih šest (ŠEST) minuta, za šta je trenirao sajentološki super obdarena pluća najmanje šest meseci.

3. Pentranje uz zgrade u Dubaiju - Nemoguća misija: Protokol duh

Godine: 49
Povreda: Upala mišića

Tom odlučuje da se uspentra po najvećem neboderu na svetu zato što mora da pristupi serveru na višem spratu bez svih uobičajenih sigurnosnih provera. Šta god. I hej, zgrada Dubai Burdž Kalifa je visoka samo 829 metara , zar ne? Nosi spajdermenovske lepljive rukavice, koje u pravom trenutku počinju da otkazuju, zbog čega mora da izvede riskantne akrobatske finte zarad našeg gledalačkog uživanja. Sve je preterano, normalan čovek to ne bi mogao ni da odsanja, i ako se na bilo koji način plašite visine, ovo je verovatno najstrašnija od svih navedenih vratolomija.

2. Planinarenje - MI:2

Godine: 38
Povreda: Iščašeno rame

Ovo je mlađi Kruz, ali i dalje glup — ono što najviše uznemirava u vezi s ovim trenutkom, pored lepršave duge kose, jeste da ovo čak nije ni misija. Itan Hant se samo vrhunski belački glupira uspinjući se na planinu bez sigurnosnog konopca jer tako navodno izgleda odmor za specijalne agente (vidi takođe: kapetan Kirk u Zvezdanim stazama V). U stvarnosti, čitao sam da je Kruz nosio sigurnosni konopac, ali nije imao sigurnosnu mrežu. Čak i režiser Džon Vu nije smeo da gleda kroz objektiv dok je čova pokušavao da postigne najbolji mogući kadar na visini od 600 metara, usput žrtvujući rame. Prava je šteta da je protraćeno na jedan od najslabijih nastavaka u serijalu.

1. Kada je visio sa aviona - Nemoguća misija: Otpadnička nacija

Godine: 53
Povreda: Nije bilo

Tako počinje Otpadnička nacija. Nema uvoda, nema dosijea koji vas priprema za narednu špijunsku budalaštinu. Samo gledate pedesettrogodišnjeg Toma Kruza zakačenog za bok teretnog aviona. Čkiljite da biste prepoznali CGI kvalitet slike dok se on bori za goli život, ali tad se setite s kim imate posla — sa skakačem po Oprinom kauču i držačem za prave jebene avione. A kad se zapitate zašto? A zašto biste se pitali zašto, kad je u pitanju Tom? Tokom čitave ove scene, moj zemo je morao da nosi “sklera” kontaktna sočiva samo da bi mu oči ostale otvorene pred naletom kamenčića koji su mu skoro odvalili prokletu vilicu. Koja druga vratolomija bi vam omogućila da izgovorite tako nešto? Pretpostavljam, nijedna.

Pratite Noela Rensoma na Tviteru.

Reklame