Žan-Klod Van Dam je bio ’odvaljen od koke’ na snimanju ’Uličnog borca’, kaže reditelj

Reditej Stiven de Suza opisuje snimanje ovog akcionog filma iz devedesetih kao totalno ludilo.

|
19 juli 2018, 8:51am

Fotografija sa Amazona

Akcioni film iz devedesetih, Ulični borac, je remek-delo klišea i transfera blama. Akcija bazirana na video igrici, gotovo isključivo se sastoji od scena borbe i kratkih replika, i jedan je od onih filmova koji su toliko grozni, da su zapravo jebeno sjajni. A sada, više od deceniju nakon što je film imao premijeru, reditelj filma, Stiven de Suza, je rekao za Gardijan da je snimanje filma bilo jednako haotično kao što izgleda i na velikom platnu.

Osim što su glumci bivali udarani zaista na snimanju, a statisti su se igrali spravim noževima, de Suza u usmenoj istoriji Uličnog borca kaže da je zvezda filma uglavnom uvek bio „odvaljen od koke“. Žan-Klod Van Dam je igrao sveameričkog pukovnika Gila – što nije imalo mnogo smisla, kada uzmemo u obzir da je Belgijanac do koske – ali u to vreme je bio najveća akciona zvezda, i Ulični borac je izgleda morao da ga ima. U to doba se borio sa prilično ozbiljnom zavisnošću od kokaina, i procenjeno je da je dnevno šmrkao koke u vrednosti od 10 hiljada dolara, i snimanje je, navodno, zbog toga bilo prava noćna mora.

„U to vreme nisam smeo da pričam o tome, ali sada mogu: Žan-Klod je bio odvaljen od koke“, rekao je de Suza za Gardijan. „Studio je unajmio asistenta da se brine o njemu, ali na nesreću, i sam asistent je bio loš uticaj. Žan-Klod je toliko puta javio da je bolestan, da sam stalno prelistavao scenario, tražeći nešto drugo da snimim; nisam mogao samo da satima sedim i čekam ga. U dve prilike, producenti su mu dozvolili da ode u u Hong Kong, i u oba slučaja se vratio kasnije – ponedeljkom jednostavno uopšte nije ni dolazio“.

Prema de Suzi i nekim drugim članovima ekipe, navika Žan-Kloda Van Dama nije bio jedini element zbog koga je snimiti Uličnog borca bilo toliko jebeno teško. Za početak, snimali su u Tajlandu, tokom nemira koje je asistent režije nazvao „mogućim pučom“. Takođe su potrošli ogroman deo budžeta na angažovanje Van Dama i Raula Hulije – koji je stvarno razbio kao negativac, general Bajson – što je značilo da nisu imali ni vremena ni novca da učesnike borbi obuče na odgovarajući način. A i čitav film nije sniman hronološki, zbog čega je mnogima na snimanju bilo teško da shvate šta se dešava.

„Nisam poznavao svoj lik; nisam znao video igricu; nisam imao nikakvog pojma šta radim“, rekao je Gardijanu glumac Rošan Set. „Trebalo je da budem ludi naučnik. Pomislio sam: Kakvom bi to naukom trebalo da se bavim, i zbog čega sam lud?“

Uprkos haosu, geopolitičkim previranjima, i toga što je ŽKVD bio navučen na koku, kockice su se na kraju sklopile. Film je imao užasne recenzije, ali je na kraju zaradio 105 miliona dolara, i što je još važnije, jebao je kevu.

Više na VICE
VICE Kanali