vesti

Deset dobrih vesti koje ste propustili zbog svih sranja ove godine

Izdvojila sam deset pozitivnih događaja iz 2017. koji su vam najverovatnije promakli u moru užasa koje nazivamo vesti.
29 Decembar 2017, 11:08am
Fotografija via Flickr / Korisnik: bfick 

Ova godina je pravi pakao. Mediji nas svakodnevno terorišu vestima koje iz dana u dan postaju sve gore. Što više pratite televiziju i čitate novine, to vam se više čini da živimo u rupi bez dna iz koje ništa lepo ne može izbiti. Možda ste i prestali da pratite vesti zbog svih sumornih događaja, počevši od tri ubistva žena ispred centara za socijalni rad, jezivih vestima o malim boginjama koje su posledica nevakcinisanja dece, pa do jelke od 83,00 evra.

Ali nije sve tako crno. U poslednjih dvanaest meseci se dogodilo mnogo lepih stvari zbog kojih možemo da se radujemo. Za promenu. Izdvojila sam deset pozitivnih događaja iz Srbije i ostatka sveta koji su vam najverovtnije promakli u moru užasa koje nazivamo vesti. Uživajte.

Zatvorenici kupili školski pribor za 140 đaka prvaka iz Niša

Osuđenici iz Kazneno popravnog-zavoda u Nišu su početkom septembra ove godine pokrenuli akciju u kojoj su kupili celokupan školski pribor za 140 najugroženijih đaka prvaka iz Niša. U humanitarnoj akciji je učestvovalo čak 411 zatvorenika koji su uspeli da sakupe više od hiljadu evra za paketiće sa školskom opremom.

Maturant iz Srbije izumeo pametnu rukavicu za slepe

Nikola Krstić je maturant Elektrotehničke škole Nikola Tesla u Beogradu. On je na sajmu nauke predstavio prototip izuma koji će značajno olakšati život slepim i slabovidim ljudima. Nikola ima samo 18 godina i planira da napravi rukavicu za slepe koja će pomoću vibracija signalizirati koliko su stvari udaljene. Rukavica već sada može pomoću senzora da detektuje i razlikuje boje, a u stanju je i da čita emocije sagovornika pomoću kamere koja skenira lica.

Porastao broj turista u Beogradu

Fotografija: Lazara Marinković

Fotografija: Lazara Marinković

Ova godina je bila odlična za beogradski turizam. Posete su tokom cele godine bile brojnije u odnosu na 2016. a samo u prvih pet meseci ove godine Beograd je posetio ukupno 360.491 turista, što je bilo za 14 odsto više nego u prošloj godini. Sajt Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da se ovaj rast nastavio i u narednim mesecima. Setimo se i da je Beograd proglašen za najpopularniju destinaciju na kineskom sajmu turizma u Šangaju u aprilu ove godine.

Populacija pčela se povećala

Fotografija via Flickr Korisnik: Jim, the Photographer

Svet je dugo bio u opravdanoj panici zbog kontinuiranog pada u broju svetske populacije pčela koje oplođuju sveće i prave med. Izgleda da ove godine konačno možemo da odahnemo. Misteriozan fenomen kolapsa kolonija koji je uticao na pčele širom severne Amerike i Evrope je samo jedan od faktora zbog koejg je njihova populacija opadala poslednjih dvadeset godina. Srećom, ove godine je zabeležen porast broja pčela, odnosno kolonija pčela u odnosu na prošlu 2016. godinu.

Zatvorenici iz Sremske Mitrovice dobili prihvatilište za pse

Fotografija via Flickr Korisnik: Canine To Five

Sredinom novembra je u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici otvoren azil za pse. Više od 200 pasa bez vlasnika je našlo utočište među zatvorenicima koji o njima vode brigu. Svaki dan im pružaju pažnju i vode računa da psi imaju dovoljno vode i hrane. Otvaranje prihvatilišta za pse predstavlja novi projekat za uspešnu resocijalizaciju osuđenika, a ujedno i zbrinjavanje pasa lutalica. Dobre vesti ne staju tu - postoji ideja da se prihvatilišta otvore i u drugim zatvorima u kojima postoje uslovi za tako nešto.

Humanitarna izložba Malog Pikasa

Fotografija: Nenad Vujanović

Farhad Nurij je sa roditeljima izbegao iz Avganistana i sada živi u Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u beogradskom prigradskom naselju Krnjača. Ovaj talentovani desetogodišnjak je humanitarnom izložbom na kojoj je prodavao svoje radove, prikupio novac za pomoć Nemanji Damčeviću za potreban medicinski tretman nakon operacije tumora na mozgu.

Centar za integraciju mladih otvorio socijalno preduzeće

Photo by Sabri Tuzcu on Unsplash

Organizacija CIM se bavi pružanjem podrške za decu koja su uključena u život i/ili rad na ulici. U decembru ove godine su otvorili socijalno preduzeće Kafe Bar 16 gde će mladi uzrasta od 16 do 19 godina koji su zbog nedostatka podrške napustili školu ili nisu u mogućnosti da nađu zaposlenje imati priliku da steknu veštine i nađu zaposlenje. U Kafe baru 16 će radnici Centra za integraciju mladih pružati besplatnu obuku i kontakte za rad u kafićima.

Reč godine: Feminizam

Photo by Vlad Tchompalov on Unsplash

Ovo je bila godina velikih otkrića i promena po pitanju seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama. Popularan rečnik Merriam-Webster je objavio vest da je na njihovom sajtu značenje reči feminizam imala najviše pretraga tokom 2017. godine. Zbog toga su reč feminizam sa pravom proglasili za reč godine. Žene u sledećoj godini čeka nastavak duge i teške bitke za rodnu ravnopravnost, a ovakve vesti su signal da se nalazimo na putu uspeha.

Umetnik Remed naslikao novi mural u Novom Sadu

Početkom godine je, na razočaranje većine građana, prekrečen mural Jedina istina proslavljenog umetnika Žulijama Albi - Remeda. Građani nikada nisu dobili odgovor na pitanje ko je uništio mural, ali je zato sam umetnik šest meseci kasnije najavio da planira još jednu posetu Novom Sadu - nije bio ogorčen, več je grad ukrasio novim umetničkim delom.

Aleksandra Petričević nagrađena za izum godine koji pomaže ženama

Aleksandra živi u Parizu, ima 22 godine i bavi se dizajnom medicinskih pomagala. Nedavno je napravila uteroskop, izum od plastike pomoću kog će se raditi bezbolnije i bezbednije intervencije na grliću materice. Ovaj patent je Francuska akademija proglasila izumom godine, a trebalo bi da se ubrzo pojavi u ordinacijama širom sveta.

Još na VICE:

Čovek je ukrasio travnjak snimcima lopova koji mu krade božićne ukrase

Ljudi iz Srbije opisuju najveću traumu iz detinjstva u šest reči

Pitali smo studente iz unutrašnjosti Srbije koje probleme kriju od roditelja