Reklame
vesti

Naučnici reanimiraju sibirski zombi virus star 30.000 godina

Naučnici su otkrili super star "gigantski" virus zaleđen u sibirskom ledu i odlučili su da ga vrate u život.

pisao Scott Pierce
28 Oktobar 2015, 2:07pm

Ovo zvuči kao esencija svakog sci-fi horor filma - naučnici su otkrili super star "gigantski" virus zaleđen u sibirskom ledu i odlučili su da ga vrate u život.

Prema Phys.org, virus - Mollivirus sibericum –star je 30.000 godina, što ga čini četvrtim virusom iz praistorije, pronađen u poslednjih desetak godina. Da li je reanimacija zaleđenog zombi virusa loša ideja? Sve što znamo o filmovima i knjigama Stivena Kinga upućuje da jeste, ali se naučnici kunu da će ispitati situaciju i proveriti da li je virus štetan po ljude i životinje pre nego što ga vrate u život.

Žan-Mišel Klaveri, glavni istraživač na ovom projektu, istakao je za Phys.org da naučnici neće biti jedini koji "bude" viruse zaleđene u ledu, u dobu klimatskih promena i industralizacije.

"Ako ne budemo pažljivi i ne ispitamo adekvatno te regije, rizikujemo da jednog dana probudimo viruse poput virusa malih boginja, za koje smo pomislili da su potpuno eliminisani."

To je naravno zabrinjavajuće, pošto je većina tih praistorijskih virusa mnogo veće i kompleksnije od ovih današnjih zaraza, ali bar znamo šta naučnici rade: prošle godine su naučnici vratili u život najveći praistorijski virus i još se niko nije pretvorio u vanzemaljca. Tako da je sve kul.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
News
virus
zombi
Vice Blog
fenomeni
Naučnici
Sibiř
Reanimacija
Epidemija