Ова прича је преко 5 година.
Svaštara

Sve što ste želeli da znate o transplantaciji penisa, a frka vam je da pitate

Rešili smo da vam otkrijemo sve što treba da znate o transplantaciji penisa.

pisao Drew Millard
20 Mart 2015, 10:11am

Foto: Pixabay.

Prošle nedelje, doktori u Južnoj Africi su potvrdili prvu uspešnu transplantaciju penisa u istoriji medicine. Operacija, koju je medicinski tim obavio u decembru u Južnoj Africi, zamenila je penis mladom momku koji je ostao bez muškosti zbog infekcije nastale tokom ritualnog obrezivanja. Operacija je bila druga ovog tipa - prethodno su 2006. pokušali da je izvedu u Kini na muškarcu čiji je polni organ bio oštećen i nije mogao da urinira, ali su on i njegova žena bili potpuno traumatizovani čitavim iskustvom, zbog čega je na kraju novi penis odstranjen. Južnoafrikanac je ipak imao sreće i nakon oporavka ima uspešne erekcije i orgazme sa novim penisom. Ura!

Koliko god smešno zvučalo, odstraniti penis jednog muškarca kako bi ga prišio drugom je ekstremno komplikovana i opasna procedura, ona koja može da vam zaista promeni život. Siguran da sam da imate puno pitanja u glavi (naročito ako tražite novi penis), pa sam zato rešio da vam otkrijem sve što treba da znate o transplantaciji penisa.

Zašto bih želeo novi penis?
Ukoliko tražite novi penis, verovatno vam je stari na neki način odstranjen.

Pa da, penis je odsečen, ali iskreno, nisam imao samopouzdanja da to priznam.

Nema potrebe da imate manjak samopouzdanja zbog toga. Ljudima se seku kite stalno, naročito u ruralnim krajevima Južne Afrike, gde je procenjeno da 250 osoba godišnje ostane bez muškosti, obično zbog loše odrađenog obrezivanja. Prema Ričardu Santučiju, plastičnom hirurgu koji se nagledao pacijenata bez penisa u Južnoj Africi, obrezivanje se ne smatra medicinskom intervencijom, već ritualom inicijacije mladih muškaraca u svet odraslih.

"Pomislili biste da čovek koji vas obrezuje zna šta radi, ali je zapravo istina drugačija, plus često koriste noževe koji su relativno tupi", rekao mi je Santuči. Uprkos višestrukim protestima južnoafričke vlade, u selima i dalje odbijaju da koriste skalpele i pridržavaju se lošim i prljavim ritualnim noževima.

Foto: Wiki Commons.

Ukoliko niste žrtva tupog noža i tog rituala, onda ste verovatno nekoga veoma, veoma naljutili. Odstranjivanje penisa je bio vid kazne za seksualne prestupe još u drevnom Japanu i čak je postao trend na Tajlandu tokom 1970-ih godina, kada je stotinak žena odseklo partnerima kite jer su ih varali ili zlostavljali.

Postoje i neki još bizarniji i bolniji primeri kako ostati bez penisa. Prošle godine je reper Krist Berer, član Nortstara, koji sarađuje sa Wu-Tangom, bio toliko drogiran da je odsekao visuljka pre nego što je skočio sa balkona u pokušaju da se samoubije. Ne radite takve stvari.

Prekasno, nemam penis. Šta sada da radim?


Da li ti ili tvoj prijatelj možete da pronađete tvoj penis? Ukoliko je odgovor da, onda imam dobre vesti za vas. Prema članku Njujork Tajmsa iz 1993. godine o prišivanju penisa, tkivo penisa može da preživi i do 18 časova ukoliko se čuva na hladnom mestu. "Prišivanje je relativno čest problem i nije ni upola težak koliko transplantacija", kaže doktor Santuči. Ukoliko možete da pronađete vaš oštećen penis i stavite ga u led pre nego što dođete u bolnicu, verovatno će sve biti u redu. Valjda.

"Tehnički, nije toliko teško. Spojite zajedno uretru i korporu (deo koji vam pomaže da imate erekciju), i onda plastični hirurg ponovo sastavi nerve i arterije zajedno". Ipak, nemojte zbog toga da odsecate svoj penis kao da je to mađioničarski trik. Santuči upozorava da kada se penis prišije nazad "on često nije funkcionalan kao pre."

Osim toga, da li vam je stvarno potreban novi penis? Santuči kaže da je moguće sastaviti penis od kože koju već posedujete. Sve što vam je potrebno je mala operacija koja će izvući uretru malo dalje tako da ostane otvorena." Bum. Instant nalik penisu.

Foto: Geograph.

To zvuči kao kreatura koju bih ubio u igri Final Fantasy. Zaista želim nov penis. Ali ne mogu da nađem moj stari.

Pa onda će neko drugi morati da ti ga ustupi. I to na isti način kao i kod svih transplantacija, moraćeš da pronađeš davaoca. Ali, moraćeš da sačekaš čoveka koji ima istu boje kože kao i ti, da ne bi izgledao čudno kada se skineš.

Okej, pronašao sam penis. Kako da ga prišijem nazad?

U ovom trenutku, prišivanje penisa davaoca je prilično slično vraćanju sopstvenog. Uretra, korpora, arterije i nervi. Pravi problem nastaje posle, kada moraš da piješ oko 37 lekova koji imaju "ludačke kontraindikacije", tvrdi Santuči. Zašto? Pa, telo je pametno i može da izvali da li je nešto tuđe prišiveno ili nije.

Ljudsko telo, kaže Santuči, "ima taj neverovatan sistem koji se bori sa nečim 'veštačkim'. U prevodu, postoji da napada i uništava sve što nije vaše." Da biste se borili protiv toga, treba da pijete lekove koji prevare telo da je vaš novi penis isti onaj sa kojim ste rođeni. Pored svih lekova, kaže Santuči, morate i da imate malo sreće. "Krvni sudovi na penisu nikada nisu dobri. Možete da dobijete neku upalu ili suženje i lako bi zbog toga mogao da 'umre'."

Tagged:
penis
organ
Vice Blog
fenomeni
donor
больница
Južna Afrika
Transplantacija
Muškost
Pitanje
Davaoci organa