Pol je večan u ovim vintidž fotografijama golotinje

FYI.

This story is over 5 years old.

Fotografija

Pol je večan u ovim vintidž fotografijama golotinje

Ambrotip fotografije Robin Rene Hasti u okviru serijala "Z" prikazuju nage transrodne, kvir i polno neidentifikovane pojedince.
25 Jul 2015, 6:21am

Ambrotip fotografije Robin Rene Hasti prikupljene u monografiji "Z" prikazuju nage transrodne, kvir i polno neidentifikovane pojedince.

Tehnika koju Hasti koristi na ovim fotografijama bila je popularna u vreme američkog Građanskog rata i slična je ferotipnim procesima koji se koriste u senzitizaciji mokre ploče kolidija. Svako ko je pohađao uvodnu teoriju fotografije seća se čuvenog zapažanja Rolanda Barta o kolodij slici Aleksandra Gardnera iz 1865. na kojoj je ubica u pokušaju, lepi Levis Pejn, a koja je uliskana pre nego što je dečak odveden na vešala: "Fotografija je privlačna, kao i dečak. Ali zaključak je: on će umreti."

U moderno doba, ovaj staromodni proces primenjen je na sve, od surferske kulture do supruga Sali Man. Bez obzira na subjekat, kolodij fotografije su uvek lepe. Ali su one estetski ukorenjene u prošlosti, i to može ponekad da ostavi veći utisak nego esencijalni deo koncepta. Ove nije slučaj sa Z. Umesto toga, anahronična estetika Hastinog rada ukazuje na fluidni konceprt vremena i suštinski pokazuje da je pun spektar polnog izražavanja uvek postojao, samo što tek sada može da se fotografiše. Prema Bartovim rečima "Ovo će biti, a ovo je bilo".

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Fotografije sa izložbe umetnice