Pitali smo tinejdžere u Srbiji šta znaju o seksu, polnim bolestima, zaštiti

Mladi se o seksualnom obrazovanju najviše obrazuju iz medija, navodi njih čak 70 odsto.

|
12 Novembar 2016, 7:29am

Fotografija: Flickr Ivan Hernández

Prema nekim definicijama, u milenijalse spadamo i mi rođeni osamdesetih, mada znam da nisam ni blizu zrelosti sadašnjih klinaca. Na primer, devojčica iz Montreala, Maraja Fridman je, pre dve godine, sa samo 14 godina pokidala odgovorima na jadne izgovore ljudi zašto ne koriste kondom. Najpoznatiju "Nisam poneo kondom" zakucala je sa "nisam ni ja ponela svoju vaginu". Test je videlo više od tri miliona ljudi, a njoj je doneo suspenziju u školi.

Kanada je možda kul, ali je u Srbiji situacija, kada je u pitanju seksualno obrazovanje tinejdžera, manje kul. Svaki treći srednjoškolac imao je seks, a znanje o posledicama nezaštićenog seksa je na nivou dvojke, rečeno je na panelu u okviru Teen Talka u Domu omladine. Takođe, svaki četvrti tinejdžer ima polno prenosivu bolest, rekla je Natalija Ivković, edukatorka zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju.

Ivana ima 17 godina, i od skoro je seksualno aktivna. Kaže da njeni roditelji misle da je još uvek nevina, pa joj neprijatno i da pomisli da im se obrati za neku informaciju ili potencijalni problem. Zato se uglavnom informiše sama.

- Razmišljam o trudnoći i bolestima, uglavnom sa drugaricama pričam o tome. Iskreno nemam pojma koje sve bolesti postoje, za svaki problem mogu da pitam sestru, a tu je internet. Guglam sve što me zanima, ali se ne oslanjam na forume, već na pouzdane sajtove - kaže Ivana za VICE.

Ona kaže da je dosad samo jednom slušala u osnovnoj školi predavanje na kome je čula nešto o seksualnom obrazovanju, a da ne zna da li je neko od njenih drugara imao polno prenosivu bolest, jer se "o tome ne priča".

Fotografija: Flickr; Clinton Steeds

- Devojka i ja ne razmišljamo o bolestima, jer ona pre mene nije imala nikog, a ja samo jednu devojku. Za trudnoću, ona pije pilule - kaže Aleksa koji ima 18 godina i seksualno je aktivan već dve godine.

O bolestima nije baš informisan, kaže da je to pomenuto u školi samo jednom kada su im delili kondome za Dan borbe protiv side.

- Pa nije me baš to interesovalo do sad, moja devojka priča sa drugaricama, pa ona zna te stvari - kaže Aleksa.

Pošto nemamo seksualno obrazovanje u sistemu, nemamo ni pravo da se šokiramo što mladi, u ovom slučaju, učenici drugog razreda iz 27 škola u Vojvodini nemaju dovoljno znanja, ni svesti o tome da seks bez kondoma može da donese neku boleštinu ili trudnoću. Isti ti tinejdžeri su, kada su na radionicama u školi u okviru ovog projekta dobili priliku da čuju nešto više o tome, pokazali veliko interesovanje za te teme. Najviše ih je zanimala anatomija polnih organa - njih 75,5 odsto, o seksualno prenosivim infekcijama je htelo da uči njih 73,9 odsto, a o kontracepciji i pravilnoj upotrebi kondoma 72, 8 odsto.

Pošto sam godinama radila kao vršnjačka edukatorka iz oblasti polno prenosivih bolesti i HIV-a, sa održanih više stotina predavanja po beogradskim školama i fakultetima, tvrdim da je i pre par godina je bila slična situacija. To je izgledalo ovako – uđem u razred, klinci krenu da se smeju i bacaju fore, jer smo "vršnjaci" i u svakom odeljenju postoji neki glavni frajer koji seksualno edukuje ostale. Taj mali frajer morao je da dokaže svoj status ispričavši da je imao seks, bilo da je to istina ili nije. Kada ga neko od drugara pita o detaljima, uvek može da slaže na osnovu onog što je video na netu. O korišćenju kondoma ne, jer za to mora da ima iskustvo.

I onda sam na svakom trećem predavanju imala tinejdžera koji bi rekao: "Ja to ne koristim, meni to smeta". Za devojčice je ova priča bio tabu, jer se želja devojaka da stupaju u seksualne odnose u tom periodu i dalje stigmatizuje, pa se o njihovoj seksualnosti jedva i priča. Zato bi oni, kada god bi imali priliku, razrogačenih očiju slušali ovakva predavanja i slobodno mi postavljali pitanje. Bili smo približnih godina i znali su da neću da ih osuđujem, kao možda doktor ili neko ko im nije blizak.

Fotografija: Flickr, Will Fisher

- Mladi se o seksualnom obrazovanju najviše edukuju iz medija, navelo je njih 70 odsto. O polno prenosivim bolestima i trudnoći stiču saznanja iz azgovora sa vršnjacima, njih 45 odsto, a samo sedam do osam odsto ove informacije može da dobije od roditelja – kaže Vukašin Grozdanović iz Omladine JAZAS-a Novi Sad za VICE.

On godinama radi na upoznavanju mladih sa seksualnim obrazovanjem i kaže da je ovo istraživanje i projekat edukacije, urađeni zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, doneli značajne pomake u seksualnoj osvešćenosti mladih.

- Više od polovine učenika, njih 54 odsto, imalo je prelaznu ocenu iz seksualnog obrazovanja. Pre radionica koje su sprovedene, bilo ih je samo 11 odsto – kaže Vukašin.

Da je seksualnost tinejdžera i dalje osetljiva, tema verovatno govori i to što je malo istraživanja i podataka o tome. Najsvežije je istraživanje Ipsosa iz 2013. godine koje se samo delimično bavi ovim pitanjem. Skoro 19 odsto mladih iz Srbije između 15 i 17 godina je imalo seks, dok je 2,3 odsto mladih (uzrasta između 15 i 24 godine) imalo prvi seksualni odnos pre petnaeste godine, pokazuju ovi podaci. Tinejdžeri najčešće imaju prvi seks u sedamnaestoj godini.

Ne treba upirati prstom samo na mlade zbog neodgovornog ponašanja i nedostatka znanja – u rasponu ispitanika od petnaeste do četrdeset devete, nešto manje od dve trećine onih koji su imali seks sa više partnera koristilo je kondom tokom poslednjeg odnosa.

Fotografija: Flickr: Peter Rivera

Nešto novijeg datuma je istraživanje Mladi u Srbiji 2015. godine i malo je dotaklo i seksualni život mladih. Seks pre braka se odavno podrazumeva za većinu mladih, 20,4 odsto je onih koji nikada nisu imali seks, 28,4 imalo je samo jednog partnera, a više od polovine, 51,2 odsto, bilo je sa više partnera.

Gotovo polovina mladih između 15 do 19 godina (47,1 odsto) nije još uvek imala seksualne odnose, za razliku od onih između 20 do 24 (10,9 odsto) i 25 do 29 godina (5,5 odsto). Mladići češće od devojaka tvrde da su imali seksualna iskustva, a najranije u seksualne odnose ulaze mladi u beogradskom regionu, Vojvodini, pa u centralnoj Srbiji. Trećina mladih koji imaju seksualne odnose nikada ne koriste kontracepciju, a još trećina, samo ponekad.

Bez seksualnog obrazovanja u školama, ne čudi podatak da gotovo svaka deseta mlada osoba starija od 15 godina ne zna šta je kontracepcija, a među onima rođenim poslednjih godina 20. veka, čak 15,9 odsto mladih ne zna šta je kontracepcija).

Pratite VICE na Facebook, Twitter, Instagram