FYI.

This story is over 5 years old.

Svaštara

​39 situacija kada je u redu lagati

Iskrenost je precenjena osobina.
23 Mart 2015, 2:42pm

Foto: Katie Tegtmeyer

Iskrenost je precenjena osobina. Iskren prema vama može biti svako, čak i potpuno nepoznat čovek koga zaustavite na ulici i lepo zamolite da vam kaže šta misli o nekoj vašoj dilemi. Kad čujem da neko izgovara rečenicu: „Ja nikada ne lažem" odmah mi se upali crvena lampica, jer stvarno nikada ne lažu samo sociopate i sveci (koje do sada nisam imao priliku da sretnem). Mi ostali smo negde između dve krajnosti: barona Minhauzena i sv. Jovana Zlatoustog. Surovo iskreni ljudi obično su emotivno hladni i nisu baš omiljeni u društvu, posebno kad daju mišljenje koje niko nije tražio. Kao osoba sa iskustvom koja već nekoliko decenija s vremena na vreme, rekreativno, ne govori istinu, sastavio sam spisak situacija u kojima je sasvim u redu lažuckati:

Ako ikada budete u prilici, slažite političara. Slažite ga bilo šta. Prosto je neophodno, makar ponekad, vratiti im istom merom.

Na dan venčanja, u redu je slagati mladu u groznoj plastičnoj venčanici da izgleda predivno.

U redu je da lažete samo i jedino ako umete da lažete. Laganje nije za amatere i osobe sa lošim pamćenjem.

U redu je da lažete da ste se ljubili s jezikom u usta ako ste tinejdžer i ako svi iz vašeg društva lažu da su se ljubili s jezikom u usta.

U redu je da obećate baki da ćete stvarno nositi džemper sa pahuljicama koji vam je isplela za Božić.

Ok je lagati dečka ako je toliko drzak da vas pita sa koliko muškaraca ste spavali pre njega.

U redu je lagati neprijatelja u ratu.

U redu je lagati poresku upravu u miru.

Lagati saobraćajnu policiju je uvek u redu.

Možete da lažete da niste ni liznuli alkohol, isključivo ako ste pili vodku, jer vas jedino u tom slučaju dah neće odati.

Ako ste popili flašu vodke, možete da lažete koliko hoćete (pod uslovom da možete da govorite) jer vas niko neće shvatati ozbiljno.

Kada vas devojka pita da li ste je prevarili sa najboljom drugaricom, lažite obavezno. Svima će biti lakše. Trudite se da se ne oženite najboljom drugaricom jer će vas provaliti.

U redu je da slažete strica koji umire od raka pluća da ćete na proleće ići na pecanje u Bečmen.

U redu je da pričate o knjizi koju niste pročitali, samo ako ste pročitali šta o toj knjizi misli neko ko je stvarno čitao. Kad već pričate o knjizi koju niste pročitali veoma je važno da se toga ne stidite. Potpuno je u redu da sa velikom strašću pričate o knjizi koju niste pročitali, ako ste sigurni da je nije pročitala ni osoba koja se pravi da ju je napisala.

Lažite slobodno za godine, ako mislite da će vaše pravo godište uplašiti devet godina mlađeg muškarca koji vam se udvara u diskoteci.

Ako vam neko ponudi parče čokoladne torte koje izgleda savršeno samo zato što jeste savršeno, u redu je da lažete sebe da ste od ponedeljka na Etkinsonovoj dijeti.

Ako ste poznata ličnost sasvim je u redu lagati novinare tabloida. Oni će ionako saznati istinu kad tad.

U redu je lagati roditelje za neopravdane izostanke (do 7 kom).

U raspravama o veličini (za koju se lažno tvrdi da nije važna) ok je dodati koji centimetar (od 2 do 4).

Lažite muža za cenu vaše kreme protiv bora na osetljivom predelu oko očiju, jer ako mu kažete pravu cenu oči će mu iskočiti iz očne duplje.

U redu je lažirati orgazam ako vam se baš spava.

U redu je lažno se predstavljati u bordelu u Havani.

Ne treba da osećate grižu savesti ako lažete suprugu da se ne ložite na praznoglave lepotice tipa Kim Kardašijan.

U redu je da lažete roditelje svog dečka, intelektualne snobove, da nikada niste čuli pesmu Svetlane Cece Ražnatović "Lepi grome moj".

U redu je da se pravite da ste već gledali film „Beležnica" ako vaša devojka insistira da gledate film „Beležnica" koji upravo počinje na televiziji.

U redu je da lažete da ste vatreni pobornik reciklaže samo zato što se ložite na prezgodnu, ultraseksi ekološku aktivistikinju nevladine organizacije „Sačuvajmo planetu".

Ne samo da je u redu, već je veoma poželjno da slažete dečka da tokom sedam godina veze nikada niste zamišljali drugog muškarca dok ste sa njim vodili ljubav.

U redu je citirati Šekspirovu čuvenu rečenicu: „U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno" iako niste nikada u životu odgledali nijednu Vilijemovu dramu.

U redu je da se pravite da vas stvarno zanimaju svi detalji vikenda vašeg šefa provedenog u Slankamenu, ako vaš šef ove nedelje treba da vam odobri povišicu.

U redu je da pre nego što popijete gutljaj vina u fensi restoranu prinesete čašu nosu i pravite se da znate kako to vino treba da miriše. Svi smo mi pomalo snobovi.

U redu je da lažete puritance. Mnogo su dosadni.

U redu je da lažete moraliste. I oni su smrtno dosadni.

U redu je da lažete osobe koje imaju bazen da ste im najbolji prijatelji (ali samo leti).

U redu je da lažete da ne koristite preparat za potenciju od afričke šljive. Ako to naivno priznate godinama ćete biti predmet sprdnje u društvu.

Sasvim je u redu lagati drske, nevaspitane bezobraznike koji vas pitaju: Kolika vam je plata? Za koga ste glasali? Da li ste operisali nos? Nosite li steznik? Koristite li preparat protiv opadanja kose?

Kada vas devojka pita: „Da li u ovom izgledam debelo?" ne igrajte se glavom, uvek odgovorite „Ma ne" bez obzira da li je to istina ili bezočna laž.

Lažite da ste odlično kada sretnete one koji vas pitaju „Kako si?" a svom snagom žele da ste loše.

Lažite carinika na granici.

Lažite devojku kojoj se niste nikada javili, da je niste zvali jer vas prate teroristi i da zbog toga niste hteli da je izlažete opasnosti.

Reklame