Reklame
Tehnologija

Uskoro bismo mogli da sa svojih zlatnih tetovaža upravljamo kompjuterima i telefonima

Vau!

pisao Jovana Netković
27 Avgust 2016, 5:21am

Fotografija: Fejsbuk printskrin

Spadam u onu grupu ljudi koja voli akcione filmove, ne zbog akcije, već zbog gomile gedžeta koji se pojavljuju u njima, a koji, kako vreme prolazi, polako stižu u realnost. Vest da je tim medijske laboratorije MIT-a, na čelu sa Sindi Hsin-Liu i u saradnji sa Majkrosoftovim timom, radio na projektu DuoSkin, čiji je cilj da povežu pametne uređaje sa srebrno-zlatnim privremenim tetovažama, došla mi je kao rođendanski poklon.

Do sada smo imali priliku da viđamo uglavnom neprivlačne glomazne špijunske gedžete, najviše iz serijala filmova o Bondu i Nemoguće misije. Setimo se ružnih plavih naočara sa X-zracima iz The world is not enough i prijanjajućih za podlogu rukavica koje Tom Kruz koristi u Ghost Protocolu. Dobro, nevidljivi plašt Harija Potera je prilično kul i tu ne možemo da imamo zamerke za estetiku.

Ipak, ova carica Sindi sa MIT-a i njena ekipa, baš su se posvetili estetici. Zlatno-srebrne tetovaže poslednjih par godina su obavezan nakit veselih festivalskih devojaka i ponekog razvaljenog od droge batice koji bi u tom stanju nalepio na sebe bilo šta svetlucavo, zlatno srce i srebrne zvezdice i strelice su obično najbliže pri ruci.

Osim što su ove tetovaže lepe, stvarno su i pametne. Mogu da vrše potpunu funkciju bilo kog touchpad-a, za telefon, kompjuter, sat ili bilo šta drugo što možete da kontrolišete tipkanjem po svojoj ruci ili nozi. Takođe, postoji mogućnost da nalepljivanjem ovih sjajnih stvarčica prenosite različita informacije.

Potencijalni korisnici, uglavnom su imali primedbe na to što se ovaj „gedžet" naziva tetovažom, jer je zapravo u pitanju stiker. Druga kritika je klasična paranoja od kontrole informacija. Ipak, svi oni, ulogovali su se sa svojih telefona ili Fejsa da tu kritiku napišu.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
Vice Blog
fenomeni
tetovaže
gadžeti
pametni uređaji