Reklame
Matična ploča

Pogledajte kako je ova kometa uletela u prokleto Sunce

U četvrtak je ova kometa dramatično digla ruke od života i strmoglavila se pravo u Sunce.

pisao Becky Ferreira
08 Avgust 2016, 8:55am

Slika: ESA/NASA/SOHO/Joy Ng

Članak je prvobitno objavljen na Motherboard.

U četvrtak je ova kometa dramatično digla ruke od života i strmoglavila se pravo u Sunce. Njene poslednje trenutke je snimila Solarna i Heliosferična opservatorija (SOHO), letelica koju zajedno vode NASA i Evropska svemirska agencija (ESA).

Dok je ubrzavao ka smrti, ovaj svemirski Ikar je putovao neverovatnih 1.3 miliona milja na sat - brže od ijednog objekta u sunčevom sistemu prema SOHO astrofizičaru Karlu Batamsu.

Kada je prvi put primećena 1. avgusta, kometu su raspršile sile Sunca pre nego što je i stigla do površine. Preminulu kometu je nadživela velika porodica kometa Kreuc koja inače orbitira vrlo blizu Sunca.

Naučnici misle da su Kreuc komete delovi jedne ogromne super-komete koje se prilikom prolaska pored naše zvezde pre nekoliko vekova raspršila na hiljade delova. Neke od najsvetlijih i najposmatranijih kometa u istoriji su Kreuc komete uključujući i Veliku kometu iz 1843, Veliku kometu iz 1882. i Ikeja-Seki kometu iz 1965.

Dope kometa iz 1882. Slika Sir David Gill/South African Astronomical Observatory

SOHO, koji je lansiran 1995. i snimio mnoge Kreuc komete, ali je ova bila posebno svetla jer je završila u Suncu. Zato, zbogom drage kometo i hvala na podsetniku da Sunce jede planetarna tela za doručak.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
Motherboard
Asteroid
Vice Blog
fizika
nauka
Svemir
sunce
kometa