Reklame
vesti

Vutra bi mogla da spreči razvoj Alchajmerove bolesti

Američki naučnici su došli do čvrstih dokaza da THC može pomoći mozgu u borbi protiv jednog od vodećih uzroka smrti danas, Alchajmerove bolesti.

pisao VICE Staff
04 Jul 2016, 8:13am

Danas znamo bar malo više o tome kako medicinska marihuana može da pomogne pacijentima koje mučeanksioznost, rak,retki neurološki poremećaji andPTSP. No, nedavno jeScience Dailyobjavio da su naučnici došli do čvrstih dokaza da THC može pomoći mozgu u borbi protiv jednog od vodećih uzroka smrti ne samo u Americi: Alchajmerove bolesti.

Da bi utvrdili kako kanabinoidi mogu da utiču da proces koji dovodi do ovog degenerativnog oboljenja mozga, istraživači sa Salk instituta su u laboratoriji uzgojili neurone poput onih u mozgu pacijenta obolelog od Alchajmera. Ćelije su programirane da proizvedu otrov poznat kao amiloid beta, koji može da ojača i izazove zapaljenje mozga koje dovodi do gubitka pamćenja.

Istraživači su otkrili da je THC uklonio proteine ovog otrova, ali i delovao poput neke vrste zaštitnog oklopa za nervne ćelije, pomažući im da prežive čak i u prisustvu amiloid bete.

Viši naučni saradnik na istraživanju, profesor Salk instituta Dejvid Šubert, izjavio je za Science Daily da, dok su druge studije pokazale preventivne prednosti trave protiv simptoma Alchajmera, ova studija je "prva koja pokazuje da kanabinoidi utiču i na zapaljenje i na skupljanje amiloid bete u nervnim ćelijama."

Ipak, istraživači dodaju da je ovaj proces nadgledan u laboratoriji pod regulisanim uslovima, te da je sledeći korak testiranja njihovih nalaza pokretanje kliničkih probnih ispitivanja. Ali pošto nalazi studije pokazuju da trava ima isti efekat na usporavanje razvoja Alchajmera kao i fizička aktivnost, znači da ako redovno vežbate i duvate, već preduzimate prave korake da sačuvate vaš mozak.

Tagged:
THC
Marihuana
Vice Blog
fenomeni
tráva
Medicinska marihuana
Zdravlje
vutra
Alchajmerova bolest