Čudna sudbina veb-stranice beograd2020.com

Na Vikipedija stranici neuspešne kandidature Beograda za evropsku prestonicu kulture je link koji vodi na stranicu na japanskom na kojoj se raspravlja o Hermès torbama.

|
nov 24 2017, 2:31pm

printskrin: beograd2020.com

Putevi interneta su čudni. Teški. Zbunjujući i neobjašnjivi. Ne zato što ne može da im se uđe u trag. To smo pokrili. Sve što je bilo ko bilo kad u istoriji interneta uradio, sve se nalazi na nekom serveru. I ostaće na njemu još dugo dugo. Čak i kada nuklearni rat počne, čak i kada svi izumremo, čak i kada se mašine uzdignu i preuzmu kontrolu (pogotovu tada) na nekom serveru će i dalje biti svaki naš tupavi selfi, svaki pijani status na Fejsbuku, svaka šoping lista napravljena u aplikaciji. Sve to će ostati zapamćeno, zauvek. Serveri znaju o svakome od nas mnogo više nego što smo mi ikada zaboravili o sebi.

Problem nastaje u interakciji ljudi i servera. Posmatranjem i proveravanjem logova, znamo šta je neko uradio. Ali razlozi, motivacije, okolnosti- sve to nam ostaje nedokučivo. Barem dok se AI ne razvije dovoljno da preuzme sve na sebe a mi se pretvorimo u debele moževe na svemirskom brodu iz filma Wall-E.

Ili dok Elon Mask, nakon što električnim kolima reši globalno zagrevanje, obezbedi nam drugi dom na Mars i napravi nepotrošivu bateriju, ne spoji naše mozgove sa artificijalnom inteligencijom i učini nas bogovima. Naravno, ako se ne rokne pre toga.

Naime, na vikipedia stranici „Beograd 2020“- neuspešne kandidature za evropsku prestonicu kulture 2020, u delu „spoljašnje veze“ stoji link beograd2020.com koji kada se klikne pokazuje sadržaj koji nikako nije vezan za Beograd, Srbiju, srpski jezik, Evropu ili kulturu.

Klikom na prevod stranice- „Gugl prevodilac“ inače svakog dana sve više uči i usavršava svoje multilingvalne sposobnosti- dobijate gomilu jako čudnog japanskog teksta prevedenog na engleski u kome se priča o Birkin torbi, njenim kvalitetima, potražnji za njom, njenoj vrednosti. Nude se različite opcije za onlajn kupovinu i originalnih Birkina i kopija. Takođe se i upoređuje sa Kelly torbom i raspravlja se o manama i prednostima obe. Cela stranica izgleda kao neki vodič za kupovinu/"lajfstajl“ blog na slomljenom engleskom.

Izgleda kao pokušaj komunikacije između dve udaljene kulture koje se međusobno razumeju samo kroz statusne simbole konzumerskog društva. Što je i razumljivo. Gugl je nastao i vlada zahvaljujući tome. Ceo svet se međusobno razume samo kroz razmenu dobara. Što je verovatno dobro, pošto sprečava rat. Za sada.

Ali je potpuna suprotnost od onoga što je projekat „kulturne prestonice“ Evrope. I geografski, i vrednosno. Kultura bi trebalo da bude drugi način komunikacije. Kao razmena između evropskih doseljenika i severnoameričkih starosedelaca. Mi vama jedno, vi nama drugo, naučimo nešto jedni o drugima, upoznamo se, krenemo da pronalazimo zajedničke tačke naših kultura, spajamo se i stvaramo nešto novo što sadrži kvalitete obe, ali je u svom rezultate veće. I naravno, bez ćebića sa boginjama.

Koristeći to što serveri sve pamte, ispitali smo kako je nastala ova konekcija. „Spoljašnje veze“ ove wikipedia stranice su poslednji put promenjene od strane naloga „MareBG“ koji je dodao hiperlink za veb-adresu „beograd2020“ na istovetni tekst koji još od 2011. stoji tako na stranici. Stajao je tako i nije vodio nigde, sve dok ga Mare nije povezao sa stranicom koja nosi ime beogradske kandidature ali raspravlja o tome koja je od dve preskupe torbe bolja.

Printskrin: wikipedia

Daljim kompanjem o samoj veb-stranici, otkriva se da postoji tek od 2016. Da je registrovana u Japanu, da je vlasnik stranice „Yasutaka Sakatani“, osoba koja je (ako stvarno postoji) povezana sa još preko 8000 veb-stranica. Da je IP adresa u gradu Sakura u regionu Kanto, koji se nalazi na istoku Japana. Sa vikipedia stranice grada može se saznati da je nastao 2005, spajanjem dva grada i da je primarna industrija u okolini agrikultura.

Printskrin: whois.com

Na Guglu, kada pretražite fotografije grada, videćete drvorede japanske trešnje u cvetanju koji izgledaju prelepo, nežno i mirno, u skladu sa osnovnim pozitivim stereotipima vezanim za Japan u srpskoj kulturi.

Sve ovo izgleda nasumično, besmisleno, vez bilo kakve stvarne međusobno veze. Narativ koji može da se stvori između ovih nekoliko stranica može da se bazira samo na potrazi za njim. Na pokušaju da se objasni nešto što u stvari nema nikakvog smisla.

Pre sedam godina, gradska skupština Beograda je htela da Beograd bude kulturna prestonica Evrope za deset godina. Do 2017, na vikipedija stranici projekta nije postojao hiperlink za veb stranicu projekta. Veb stranica sa imenom projekta je registrovana tek prošle godine na drugom kraju sveta, u nasumičnom gradu u Japanu u kome postoje drvoredi japanske trešnje.

Rijeka će, uz grad Galvej u Irskoj (on čak ni nema vikipedia stranicu), biti evropska prestonica kulture 2020. godine. Novi Sad će biti jedan od prestonica 2021. Što je valjda dobro. I lepo. I značajno.

A Kelly i Birkin torbe (obe proizvodi Hermès) koštaju više nego godišnja prosečna plata u Srbiji. I izgledaju ružno. Ali nisu pravljenje sa idejom da ja budem ciljna grupa, tako da moje mišljenje nije ni bitno.

JOŠ NA VICE.COM:

Možda ipak ne treba da kupiš ovu svetlucavu pilulu koja se stavlja u vaginu

Kako Srbija stoji sa internetom

Znam da zvuči ludo, ali molim vas da pokrijete kameru na kompjuteru

Više na VICE
Vice Channels