Polytexneio_2019_Poreia_OSeferolgou_ORE05243
VICE Greece
Grčka

Hiljade Grka na ulicama, 28 privedenih na obeležavanju godišnjice studentskih demonstracija

Više hiljada demonstranata i skoro 5.000 policajaca na ulicama Atine.
18 Novembar 2019, 11:07am

Više hiljada studenata i pripadnika levičarskih organizacija marširalo je i ove godine glavnim gradom Grčke obeležavajući godišnjicu krvavog gušenja studentske pobune protiv vojne diktature 1973. godine. Marš je organizovan 46. put, na dan pobune u Politehničkoj školi u Atini kada je vojna hunta, uz podršku zapada, tenkovima ušla u univerzitetski kompleks, ubivši tom prilikom najmanje 24 ljudi.

Demonstranti su kao i svakog 17. novembra, marširali do Ambasade SAD ali su veći nemiri ove godine izbegnuti iako je atmosfera bila napeta zbog letošnjeg dolaska na vlast stranaka desnice. U koloni su se našli i doskorašnji premijer, levičar Aleksis Cipras i lider opozicione MeRA25 Janis Varufakis.

Protest su pratile neverovatne mere bezbednosti, helikopteri, dronovi, oklopna vozila, a pred vikend, parlament je pooštrio zatvorske kazne za ulično nasilje. Za bacanje "molotovljevih koktela", što se često u Grčkoj viđa na protestima, kazna je od sada i do deset godina zatvora.

Policija je saopštilla da je tokom šetnje uhapšeno više osoba koji su posedovali molotovljeve koktele, palice, kamenice i maske.

Do manjih sukoba došlo je oko 21 čas, kada je grupa demonstranata gađala policiju, nakon čega je 20 ljudi privedeno.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE GR.