Alkohol

U Italiji sa neba pljušti proseko

Pogledajte kako 30 hiljada litara penušavca eksplodira iz cisterne u nenavedenoj vinariji u Koneljanu.
06 Oktobar 2018, 6:00am
Skringreb sa Fejsbuka

Prvobitno objavljeno na Muchies.

Video na Fejsbuku na kome se vidi kako iz ogromne cisterne od nerđajućeg čelika kulja okean vina je postao viralan. Možete da vidite kako vino pljušti po viljuškaru koji ubrzo počinje više da liči na podmornicu. To je užasna, opčinjavajuća scena koja na neki način čini da poželim da zgrabim čašu i veselim se ispod nje.

Video je postavljen na Fejsbuk stranici L’entocea Zanardo, uz komentar, "Koneljano: suviše šire u silosu, prosulo se 30 hiljada litara proseka". Ali ovde se zaplet zakuvava: nezgoda se nije dogodila u L’entoseji Zanardo (koja je locirana u Điusanu, oko tri sata vožnje od Koneljana). "To je video koji su snimili za mene", rekao je za MUNCHIES zaposleni u L’entoseji Zanardo, ali je odbio da elaborira koja vinarija je zapravo odgovorna.

Izgleda da je zaposleni nenavedene vinarije u Koneljanu, postojbini proseka, stajao pored i snimio ovu neverovatnu scenu zato što – da budemo iskreni, ne izgleda kao da je mogao bilo šta drugo da preduzme.

Iako oni koji su postavili video kažu da je razlog za ovu nesrećnu nezgodu prepuna cisterna, na internetu se (kao i uvek) sa time ne slažu. Neki krive pokvareni poklopac, ali to ne objašnjava zbog čega vino prkosi gravitaciji i štrca odozgo. Ali da li je tako? Većina proseka se pravi uz pomoć metode (Charmat metode, ako ste štreberi) gde se sekundarna fermentacija odvija u cisterni od nerđajućeg čelika koja je pod pritiskom. S toga, ako se neko zezao sa poklopcem, pretpostavljam da bi sve moglo brzo da ode u propast.

Takođe je moguće da je krivac DAP, dijmonijum fosfat, koji pospešuje fermentaciju i ponekad se dodaje u širu. Ali ako se doda previše i prebrzo – pa, samo pogledajte snimak.

Još jedna teorija je da je pročišćena koncentrisana šira od grožđa sigurno dodata kroz ventil koji se nalazi na dnu cisterne, umesto odozgo (što je u suštini, čep za guzicu kvasca), i da je zbog toga kvasac odlepio. Naravno. Nije nemoguće. Šta god da je slučaj, pobednička teorija je da je kvasac napravio veliku žurku, ali da mi nismo bili pozvani.

"Čuo sam da je neki tip ubacio mentol bombonu unutra", kaže jedan od teoretičara zavere na Fejsbuku. Takođe moguće.