Reklame
Fotografija

Nestvarne fotografije kineskog plivačkog kluba na granici sa Sevenom Korejom

Neki članovi su deo Udruženja plivača Jalu reke već više od dvadeset godina.

pisao Tara Wray
19 Februar 2018, 10:51am

Sve fotografije: Elaja Hurvic

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE US.

Dok je bio na svom zadatku u Dangongu u Kini prošlog decembra, fotograf Elaja Hurvic zadesio se među grupom plivača koji su svoje etape prelazili u neobičnim vodama Jalu reke. U pitanju je vodeni put koji razdvaja kinesku provinciju Liaoning sa jedne i Severnu Koreju sa druge strane. Oni sebe nazivaju Udruženje plivača Jalu reke i neki od njih plivaju zajedno već više od dvadeset godina.

- Najsnažniji plivači bi nekad preplivali celu širinu odmarajući se na obali Sinudži u Severnoj Koreji pre nego što bi krenuli nazad, ali niko sa kim sam razgovarao nikada nije imao problema sa stražarima na granici Severne Koreje - Hurvic kaže.

- Dok god su u vodi izgleda da ih niko ne dira.

Kada je Hurvic prvi put primetio ljude koji plivaju u reci, napolju je bilo - 17 stepeni, dovoljno hladno da baterije u fotoaparatu jedva traju. Plivači su ipak plivali svoje dužine u polu zaleđenoj vodi, mnogi od njih bez plivačkog odela.

- Videvši njihove široke osmehe i volju za životom osetio sam totalni kontrast sa jalovim pejzažem Severne Koreje na suprotnoj obali i kataklizmičnim spektrom nuklearnog rata - kaže Hurvic.

Iako mnogo Kineza koji žive na granici nerado sa strancem govore o Severnoj Koreji u ovim napetim vremenima, postepeno su se otvorili fotografu.

- Naravno da stanovnici Dangoga osećaju strah - objašnjava Hurvic.

- Oni su toliko blizu Severne Koreje da su osetili zemljotres koji je prošle godine navodno izazvalo podzemno nuklearno testiranje. Ali za ljude koji žive na granici, svakodnevni život se nastavlja, a plivači nisu potreseni.

Tagged:
Κina
swimmers
plivanje
severna koreja
fotoreportaža
Dandong
Tara Wray
Elijah Hurwitz
Plivači
Fotožurnalizam