hrana

Pica aktivira opioide u tvom mozgu

Novo istraživanje može da ima velikog uticaja na proučavanje zavisnosti, gojaznosti i poremećaja u ishrani.

pisao Nick Rose
01 Septembar 2017, 6:36am

Nisu svi opioidi loši. Naravno, sintetičke i rekreativno upotrebljavanje vrste su izuzetno smrtonosne i izazivaju epidemiju prekomernih doza širom Severne Amerike, ali oni koji se proizvode prirodno u našim telima život čine sjajnim, zatrpavajući naš nervni sistem zadovoljstvom kao kad slušano muziku, imamo seks, i — kao što znamo — jedemo picu.

To sve iskustveno zvuči tačno, ali sada imamo neke konkretne naučne podatke o mozgu iz Turku PET Centra u Finskoj koji će nam pomoći da bolje razumemo impuls da uzmemo još jedno parče od kog ćemo se osećati bolje.

Prema skorašnjem članku naslovljenom "Hranjenje izaziva lučenje unutrašnjih opioida kod ljudi" objavljenom u Žurnalu neuronauke, konzumiranje hrane proizvodi "značajno" lučenje opioida u čitavom mozgu. To teško da je revolucionarno otkriće, ali studija postaje zanimljivija kad na scenu stupi pica.

Učesnicima je ubrizgano radioaktivno jedinjenje koje se vezuje za receptore opioida u njihovom mozgu, zbog čega su nivoi opioida koji izazivaju zadovoljstvo postali merljivi putem kamere za tomografiju emisije pozitrona (PET). Radioaktivnost je izmerena posle tri različite faze: posle celovečernjeg posta, bezukusnog nutritivnog pića bogatog kalorijama i, konačno, pice. Ali ne bilo koje pice.

Mudri tim naučnika posebno je naglasio da je za izazivanje lučenja opioida u mozgu odabrana "ukusna" pica — i uspelo je. Nakon što je obradio podatke dobijene preko PET-a, tim iz Turkua ustanovio je da je "jedenje ukusne pice dovelo do značajnog porasta prijatnih osećanja", za razliku nutritivnog pića sa istim brojem kalorija, koje nije. Ponovo, to nije nešto posebno šokantno.

Ali ono što je iznenadilo naučnike jeste da je više opioida izlučeno tokom konzumacije nutritivnog pića nego tokom konzumacije pice, što govori da hranjenje aktivira lučenje opioida "čak i u odsustvu subjektivnog osećanja zadovoljstva koje se vezuje za hranjenje." Drugim rečima, hranjenje ispušta opioide (kao što su endorfini), bez obzira na to koliko je vaša hrana"ukusna". To možda zvuči samo kao semantička nijansa, ali može da ima velikog uticaja na proučavanja poremećaja u ishrani.

Grafikon posredstvom Turku PET Centra.

"Bilo je iznenađenje da se endorfini luče u čitavom mozgu i da je nutritivno piće ostavilo jači efekat", rekao je istraživač Džetro Tulari u saopštenju. "To stvara osnovu za buduća istraživanja i nadamo se da ćemo pronaći način da proučimo i opišemo razvoj i indikatore zavisnosti, gojaznosti i poremećaja u ishrani."

"Sistem opioida reguliše hranjenje i apetit, a prethodno smo otkrili da su njegove disfunkcionalnosti obeležje preterane gojaznosti", dodao je koautor Lauri Numenma. "Sadašnji rezultati govore da prejedanje može konstantno da prekomerno stimuliše sistem opioida, stoga direktno doprinoseći nastanku gojaznosti. Ova otkrića otvaraju nove mogućnosti za lečenje prejedanja i nastanka gojaznosti."

Blokiranje receptora opioida može da vas natera da prestanete da volite svoju omiljenu pesmu; možda isto može da uradi i za picu.

Još na VICE.com:

U redu je da pojedeš celu picu posle pijanstva, kažu naučnici

Porno hrana na fotografijama Andreja Nihila

Potvrđeno: Kanađani sada mogu da budu optuženi za napad zbog gađanja picom

Tagged:
nauka
pica
Opioidi