Reklame
Film

Najvreliji domaći letnji filmovi

Kada nema pravog leta, dobro je i ono na filmu

pisao VICE Srbija
29 Jul 2018, 6:00am

Ljubav u leto. Na biku. Foto: printscreen

Verovatno niste primetili, ali leto je odavno počelo. Vreme i svetsko prvenstvo u fudbalu nas ovog leta baš nisu poslužili, tako da nam ostaje da se kako znamo i umemo snađemo da ovo leto makar na neki način učinimo malo više... letnjim. U to ime, seli smo da proberemo nekoliko domaćih filmova koji bi mogli dobro da legnu leti, u nadi da će gledanje u leto na ekranu magijskim desjtvom prizvati i leto na nebu, samo ako se svi zajedno dovoljno usredsredimo.

Kriterijum za odabir je bio jednostavan: da film bude domaći, u proširenom smislu – znači, da je srpska ruka na neki način učestvovala u produkciji; da ne bude sranje; i da se događa leti. Plaža i voda su bonus dodaci. Rezultat: četiri klasika i četiri nova naslova, za svakog po nešto.

Vetar

Film koji izgleda niko živi nije gledao osim nas ovde u redakciji, i to ne svih. Zato nam verujte na reč kada kažemo da je pravi letnji – jer događa se tokom letnjeg raspusta i pokušava da uhvati prelomni trenutak odrastanja jedne devojke, prve ljubavi i sukoba sa svetom odraslih.

Varljivo Leto ’68

Dobro, da skinemo ovo odmah s dnevnog reda – varljivo leto jer je i ovo leto varljivo, kapiraš hehe... Plus je i super film da se uz njega navariš, skroz u duhu ’68. Taman ti možda ponovo postane zanimljivo da citiraš replike iz njega jer si ga verovatno gledao 69 puta do sada. A ako kojim slučajem nisi, pa eto, pogledaj ga sada i nauči nešto o istoriji i društvu kroz nevine oči Petra Cvetkovića i bujne grudi Jagodinke Simonović.

Panama

Lepi mladi ljudi lepo gore - to je najbolji sažetak koji smo čuli za Panamu. Gore jedno za drugim, gore od nesređenih emocija, gore na suncu, gore fotke na instagramu... Film koji dobro pogađa prazninu koju danas jurimo da popunimo seksom i društvenim mrežama i svime što dobijemo tim presekom, a što nas na kraju sjebe. Dakle, em je relatable, em ima seksi scena, em poručuje da se malo manemo stalkovanja, em se u filmu ništa mnogo ne dešava. Ukratko, prava stvar za leto.

Lajanje na zvezde

Ako smo ikada imali nešto što bi bilo blizu američkom Happy Days ili možda American Graffiti tripu nostalgije za nekim prošlim vremenima kada je sve bilo lepše, cveće bolje mirisalo a hormoni nas šljakali na pozitivu, kako u ličnom tako i u opštedruštvenom smislu, ovo je taj film. Feel good gimnazijski romkom je žanr kojega u svetu ima previše, a kod nas definitivno premalo, te ovim putem apelujemo na Šotru da se vrati ovakvim uradcima, jer ovo mu je realno najbolji film.

Neposlušni

Evo jednog filma koji je nesumnjivo letnji iako u njemu nema ni m od mora, osim ako panonske ravnice ne gledamo kao ostatak istoimenog mora, što nećemo jer nismo Đorđe Balašević, hvala bogu. Film je o mladima koji žele da su i dalje deca, a ne znaju ni kako da odrastu ni kako da se vrate u detinjstvo, pošto to drugo nije baš moguće. Ali pokušavaju, što za nas gledaoce znači mnogo lepih kadrova vožnje bicikla, scena na livadama i u ambarima, čak i krešovanje vojvođanske svadbe, što je u svakom slučaju odlična akcija za letnji dan.

Lepota poroka

Ada Bojana je popularnija nego ikada, iako je sama Ulcinjska rivijera bukvalno pred raspadom jer Veliku plažu more ždere do te mere da će uskoro oni prvi bungalovi ka vodi da se odvale i krenu put Brindizija. Ovaj film je srećom po sve buduće generacije zabeležio Adu Bojanu u trenutku kada je bila nova, nevina i uređena. Zanemarimo to što je film studija o patrijarhalnosti i bezizlaznom položaju žene u tadašnjoj Crnoj Gori, zanemarimo i Mimu Karadžića, i uživamoj u kadrovima valjanja po pesku mlade Mire Furlan i onog seksi Francuza što je jedno vreme glumio sve strance u domaćim filmovima.

Vizantijsko plavo

Alegorija Milorada Pavića o odnosu Evrope i Balkana može delovati kao malo previše art-hevi za lako letnje osveženje, ali nigde nismo rekli da će na ovom spisku biti samo filmovi koji su lake letnje limunade. Niti da će biti baš dobri filmovi, kad smo već kod toga. Ali, ovaj se mora naći ovde makar zbog legendarne scene u kojoj Lazar Ristovski i Kaja Žutić jašu bika goli na plaži.

Mamula

A kada najzad dođe letnje veče, vreme je za morski, tačnije, mediteranski horor! Zatamnite svetla, pustite topao vazduh u sobu i prepustite se misteriji ostrva Mamula, koju ipak nije fora da vam otkrivamo jer iznenađenje je pola uživanja u hororu. Dovoljno je da kažemo da ima kupanja na moru u Crnoj Gori, što je već dovoljno užasno za neke ljude.

Tagged:
lista
Varljivo leto
domaći film