Beogradski izbori 2018

U Dnevniku RTS-a prekršena izborna tišina

Između dve vesti o toku izbora, uletelo je saopštenje SNS-a.
04 Mart 2018, 1:05pm

Na Radio Televiziji Srbije je tokom Dnevnika u 12 sati, u bloku o izborima u Beogradu, pročitano saopštenje Srpske napredne stranke o "kampanji dela opozicije koji su doveli do fizičkih napada na članove SNS-a na nekoliko biračkih mesta u Beogradu".

Na ovaj način RTS je prekršio odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika o predizbornoj tišini, koje se odnose i na lokalne izbore. Tokom predizborne tišine zabranjena je politička kampanja, a kršenjem se smatra objavljivanje izborne propagande, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procena rezultata glasanja. Pored toga, zabranjeno je i postavljanje i deljenje propagandnog materijala u blizini biračkih mesta. Na dan glasanja je od 7 do 20 časova dozvoljeno objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave. Dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača.

Izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora zabranjeni su 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan izbora do zatvaranja biračkih mesta.

Prema podacima posmatračke misije CRTA, do 10 časova izašlo je 7 odsto birača, a na pet odsto biračkih mesta u Beogradu primećene su ozbiljnije neregularnosti.

- Pored praćenja broja birača naši posmatrači posebnu pažnju obraćaju na to kako se poštuju procedure. Primetili smo na 5 odsto biračkih mesta ozbiljnije nepravilnosti, poput - paralelne evidencije birača, fotografisanja birača na mestu, nepoštovanje procedure kontrolnog listića, slučaj višestrukog glasanja u pojedinim mestima i nekoliko slučajeva kolektivnog glasanja - kaže Raša Nedeljkov iz posmatračke misije CRTA.