Islamska država

Tinejdžerki koja je pobegla da se pridruži ISIS-u preti smrtna kazna

Irački premijer kaže da su mladi regruti ISIS-a, kao što je šesnaestogodišnja nemačka učenica Linda Vencel, „odgovorni za svoje postupke“.

pisao Sirin Kale
24 Septembar 2017, 6:00am

„Samo želim da odem odavde", izjavila je za medijske kuće NDR i WDR i novine Zidojče Cajtung šesnaestogodišnja učenica iz Nemačke Linda Vencel, kada su je uhvatile vladine snage Iraka.

Na uznemiravajućem snimku se vidi kako Vencelova vrišti dok je izvlače iz podruma ISIS-ove sigurne kuće u gradu na severu, Mosulu, i dok okupljena gomila kliče. Ovoj tinejdžerki – koja je imala samo 15 godina kada je pobegla iz svoje kuće u blizini Drezdena, nakon što ju je pripadnik ISIS-a regrutovao preko interneta – sada možda preti smrtna kazna, ako bude osuđena po iračkim antiterorističkim zakonima.

Premijer Iraka Haider al-Abadi je za Asošijeted Pres rekao da je to pitanje sada u rukama iračkog pravosudnog sistema, ali da uzrast Vencelove ne bi trebalo da bude olakšavajuća okolnost prilikom donošenja presude.

„Tu je jedna tinejdžerka", rekao je, misleći na Vencelovu. „Nisam siguran koliko ima godina. U pitanju je postupanje po zakonu. Ali mi nemam problem sa decom i tinejdžerima, sve zavisi od toga šta su radili... po određenim zakonima, tinejdžeri su odgovorni za svoje postupke, naročito ako su u pitanju kriminalne aktivnosti pri kojima stradaju nedužni ljudi".

Irak je rekao da će svim borcima iz inostranstva suditi po svojim zakonima, iako će evropske države verovatno pokušati da isposluju izručenje svojih građana da bi im se sudilo kod kuće.
„Nemam osećaj da ona razume šta je uradila, i šta je možda čeka, bilo u Iraku, bilo u Nemačkoj", kaže irački novinar Amir Musavaj, koji je razgovarao sa Vencelovom nakon njenog hapšenja. „Rekla mi je da želi da se vrati kući, kao da je bila na nekakvom putovanju na kome joj se nije dopalo. Kao da još uvek razmišlja kao dete ili mlada žena, i ne razume šta je čeka".

Stručnjak za borbu protiv ekstremizma Adam Din iz Fondacije Kvilijam je u julu izjavio za Broadly da bi bilo najbolje da se Vencelova izruči Nemačkoj i da joj se sudi tamo. „Ako je učestvovala u bilo kakvim borbama, mora da stane pred porotu i treba da joj se sudi", rekao je Din. Verujem da će je izručiti natrag u Nemačku, zato što ako postoji ikakva šansa da bude rehabilitovana, najbolje je skloniti je iz takve okoline".Ranije ovog meseca, centralni krivični sud u Bagdadu je dvadesetosmogodišnjeg ruskog džihadistu osudio na smrt vešanjem. Svim borcima ISIS-a preti smrtna kazna, po antiterorističkom zakonu te zemlje. Ako bi ih osudili i pogubili u Iraku, javlja Al-Monitor, tela stranih državljana kao što je Vencelova bi mogla da budu vraćena kući u Nemačku.

Još na VICE.com:

Kako je britanska studentkinja počela da radi za ISIS

Kako je najbezbednija zemlja na svetu izrodila toliko boraca ISIS-a

Kurdska snajperistkinja je nonšalatno, uz osmeh izbegla metak ISIS-a

Tagged:
Irak
politika
Terorizam
Tinejdžeri