Reklame
kriptovaluta

Zašto se cena bitkoina, eterijuma i lajtkoina sroljala

U utorak je cena bitkoina pala za 20% pošto su vlasti u Južnoj Koreji najavile moguću zabranu trgovine kriptovalutama.

pisao David Gilbert
17 Januar 2018, 9:58am

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE NEWS.

Sve kriptovalute su pretrpele pad vrednosti, odnosno sto najbolje rangiranih digitalnih moneta u izboru CoinMarketCap. U totalu je bilo izgubljeno preko 160 milijardi dolara vrednosti za samo deset sati, što ilustruje koliko je nestabilno ovo tržište.

Oporavak je počeo oko ponoći po Griniču, ali vrednost bitkoina je ipak ostala na -12% u odnosu na vrednost od pre 24 časa, -20% u odnosu na prošlonedeljnu, i čak -40% u odnosu na rekordnih 20,000 dolara koliko jedan bitkoin vredeo pre mesec dana.

Eterijum je pao više od 12%, dok je Ripl (posle skoka od 30,000% u 2017. godini) pao 18% a na nedeljnom nivou skoro 40%.

Ministar finansija Južne Koreje Kim Dong-Jon izjavio je za radio TBS da se ukidanje kriptovaluta još uvek razmatra, ali će pre tako radikalnih mera biti potrebna „ozbiljna“ rasprava na najvišem državnom nivou.

Ovo je trgovcima dalo nade da će Seul samo ograničiti kriptovalute umesto da ih potpuno zabrani.

Južna Koreja je veliki globalni centar trgovine kriptovalutama, ali kupci u Seulu obično plaćaju više za bitkoin nego drugde u svetu. Analitičari smatraju da bi smanjenje obima trgovine u Južnoj Koreji moglo da bude posledica frustracije koju investitori osećaju povodom nerealno visokih cena.

„Obim već nekoliko dana polako pada, kako u Japanu tako i u Južnoj Koreji“, kaže za Business InsiderMati Grinspen, analitičar sa platforme eToro.

„Jutros je ukupan obim trgovine ove dve istaknute kriptotrgovinske nacije pao ispod 30%. Reklo bi se da im je dosta preplaćivanja valuta, pa će sačekati da se tržište izniveliše.“

Fjučersi bitkoina trenutno se kreću po sniženim cenama, što takođe opterećuje valutu.

Uz korejsku pretnju, tu je i problem Kine koja preduzima korake da ograniči uticaj digitalnih valuta na svoju ekonomiju: zabranili su inicijalne ponude, zatvorili lokalne berze, a razmatraju i zabranu „rudarenja“bitkoina.

Blage zakonske regulative koje su dozvolile nagli procvat kriptovaluta uskoro bi mogle biti zamenjene mnogo strožim restrikcijama na globalnom nivou. Zbog toga neki analitičari predviđaju još veći pad vrednosti.

Investitori bi trebalo da se pripreme za „gubitak svih ulaganja“ u bitkoin, kaže Stiven Majdžor iz ESMA za Bloomberg. „Vrednost ove valute izuzetno je nestabilna, što joj ograničava upotrebljivost. Takođe, još nije široko prihvaćena.“

JOŠ NA VICE.COM:

Potrošila sam bitkoin na gluposti i nisam jedina u Srbiji

Idioti, ne zadužujte se da biste kupili bitkoin

Moja fora od kripto valute je dostigla dve milijarde dolara, i tu nešto ne valja

Tagged:
japan
severna koreja
bitkoin
Eterijum
Lajtkoin