Reklame
Gejming

Ovo su video igre iz Srbije na koje treba da obratite pažnju

Na ovogodišnjem Gejsmkonu, veliki broj domaćih studija izlaže svoja gejming ostvarenja.

pisao Aleksa Zdravković; fotografije Vladimir Živojinović
16 Decembar 2017, 11:34am

Gejmskon, najveći festival gejminga u Srbiji, objedinjuje sve što se tiče gejming industrije, zabave, kao i segmente pop kulture. Ovog vikenda na beogradskom sajmu, na jednom mestu dešavaju su turniri u najpopularnijim igrama, onlajn i e-gejming, VR, sajam stripa i fantazi franšize, kao i nastupi najpoznatijih gejmplej Jutjubera.

U isto vreme, stotine izlagača predstavlja gejming proizvode. Evo šta sam pronašao na rafovima sa domaćim igricama koje sam dobio priliku da igram i o njima slušam. Gotovo sve ove igre su u ovom trenutku u razvoju i zaslužuju vašu pažnju.

“My Uncle Merlin”

Razvojni tim - Pocket Mana

Tri pijatelja Predrag Mladenović, Milan Andrejević i Stefan Sladić , čine Pocket Mana studio, a za nas pripremaju igruu My Uncle Merlin.

My Uncle Merlin je text-based avantura i takođe je knjiški primer indie naslova. Iskustvo igranja same igre najbolje može da se opiše rečima “mnogo teksta”. Sa druge strane, sve dobro napisane tekstualne avanture nude čaroban svet u kome dobiješ priliku da ćaskaš sa fantastičnim likovima i prođeš zanimljivu priču. Priča je definitivno jača strana ove igre.

Ovaj niški studio, nažalost ima problema sa finansiranjem projekta i već su potrošili svu ušteđevinu, priča mi Predrag. Na ovom projektu rade već par godina i pravo je vreme da dobiju nekakav vetar u leđa, ili ono, barem nekakav povetarac…

Demo verziju možeš da odigraš sada, a ja sam u njoj već uživao prošlog meseca. Ovog puta sam proćaskao sa mladim kreativcima i objasnio im zašto me junaci igrice podsećaju na svima tako dobro poznate Rika i Mortija.

Evo poruke koja daleko bolje od mene poručuje zašto je My Uncle Merlin super igra, u deset tački:

“SOL IVICTUS”

Razvojni tim - Munzesky Games Studio

Zemunski tim Munzesky Games Studio, stidljivo se pojavljuje i na površinu isplivava svojim prvim naslovom SOL INVICTUS. Idejni tvorci, Aleksandar Petrović i Ivan Stikić crpe inspiraciju iz 2001: A Space Odyssey - a cilj im je da naprave epizodnu point-and-click avanturu sa pričom koju, kako tvrde, samo oni mogu da stvore.

Ja sam milenijalac, tako da se moj ukus igara svodi na zatupljenje “idi tamo, lupi to” i “upucaj to” tipove. Point-and-click avanutra mi predstavljala mali izazov, imajući u vidu da nivo prelaziš tako što “ispituješ” sve što se na ekranu može “ispitati”, skupljaš sve što se da pokupiti i onda te objekte kombinuješ da bi završio posao. Relativno kratak demo (inače traje pet minuta) se zbog toga odužio na dobrih pola sata, dok se Aleksandar jednostvano nije smilovao na moju tupavost i dao mi par sugestija. Demo se svodi na spašavanje kapetana broda, nakon velike “svemirske saobraćajne nesreće”. Kad kažem saobraćajne nesreće, mislim na obračun između ljudske svemirske flote i flote pobesnele veštačke inteligencije.

Igra je u ranim fazama razvoja, a izlaziće u delovima. Za sada se ne zna kada ćemo moći da igramo prvo poglavlje ove igre. Ne znam da li sam danas postao fan ovakvih igrica , ali ovu ću definitivno igrati jednom kada je ovaj Zemunski studio pusti u prodaju.

Eo’ trejlera -

“Chronicles of Ash”

Razvojni tim - Package Studios

Zamisli Football Manager i Civilization. Uf, jebote, kakva kombinacija. Mrzim obe igre. Obe su prepamente za mene i nije da ih razumem najbolje, ali čak i ja znam da su na dve različite strane strateškog spektra. Jedna je, pa, “menadžerska” i svodi se prvenstveno na analizu i rukovođenje resursima, a druga je vojna, politička i ekonomska strateška simulacija, sve u jednom.

Ipak, Stefan Pekić, nekadašnji Majkrosoftov radnik i duhovni vođa Package Studios-a, mi priča da su baš to dve igre sa kojima se Crhonicles of Ash najčešće upoređuje. Igra je fantastična i puna magije. Treba da služi kao magična srednjovekovna mešavina Football Mananger-a i Civilization sistema. U suštini, pričamo o strategiji. Domaćoj strategiji.

O ovoj igri ništa nećeš naći na netu, stoga, ako ti je stalo da je probaš odmah, imaš još danas i sutra.

“Pagan”

Razvojni tim - Mad Head Games

Sa produkcijske strane, sigurno najkvalitetnija igra koju sam našao na sajmu.

Niko važan iz Mad Head Games-a nije bio tu da proćaska samnom o Paganu, mada za to i nije bilo potrebe. Stvaralačka ekipa Pagana pustila je igru da govori sama za sebe. Pagan je domaći onlajn, hack-and-slash iz ptičije perspektive, koji isnpiraciju crpi iz slovenske mitologije. Heroji su rađeni po ljudima kao što su Kraljević Marko, demoni i neprijatelji po pričama iz našeg folklora, a mislim da se čak i Ostrog pominje tu negde.

Pagan se pojavio i na prošlogodišnjem Gamescon-u, ali je ovog puta značajano izmenjen tako da je maltene potpuno drugačija igra. Promotivni materijal za ovu igru nećeš naći nigde na netu, a ni mi nismo smeli previše da je slikamo. Zamisli to kao League of Legends , Devil May Cry i ciklus pesama o Marku Kraljeviću.

Igru očekujte krajem sledeće godine.

“Zoundark”

Razvojni tim - Thunder Strike Games Studio

Eh, moram da priznam da je sam koncept ove igre krajnje zanimljiv.

Andrija Radojev iz Beograda nam predstavlja zvučnu AR video igru – Zoundark. Premisa je da je “heroj” igre slep pa se stoga oslanja na čulo sluha. Igra je relativno jednostavna i maltene je virtuelna verzija “toploo-hladnoo”, samo ovog puta sa povezom preko očima. Krećeš se napred-nazad, levo i desno, a svaki put kada čuješ jači zvučni signal, znaš da se krećeš ka svojoj destinaciji, sve dok… ne stigneš do nje? Sve to je potkrepljeno i blještavim svetlom na sredini ekrana koje sija sve intenzivnije kako zvuk postaje jači.

Tu i tamo udariš u neki zid. Tad znaš da je vreme da se okreneš na drugu stranu.

Evo trejlera ovde:

“Dashing Queen” i “Orc Run”

Razvojni tim - Stick And Rope, Blacksmith Games

Za ljubitelje mobilnih igara, tu su Dashing Queen i platformer Orc Run. U jednoj gađaš loptice lopticom iste boje u top-down fazonu (iz ptičije perspektive), a u drugoj si ork koji je napravio neki pičvajz i sad bežiš od ljudi. To je to. Dashing Queen možeš odmah da skineš sa Gugl i Epl prodavnica, a Orc Run ćeš morati još malo da sačekaš jer je još uvek u razvoju.

Kontroverzni “Svarog Studios” naslov(i)

Tu su i mladi Beograđani koji ponosno stoje iza tri uspešna naslova koja su progurali na Steam, i sve ove godine – FEMINAZI: The Triggering , Nihilist Simulator , Prision Chainball Massacre .

Momci, svaka čast na nazivu studija, što se kvaliteta igara tiče, ne znam šta da vam kažem, pogledajte sami.

Ove igrice možeš da kupiš i probaš danas.

Odjavljivanje

Sve u svemu, imamo par zanimljivih naslova da ponudimo. Ipak, za sada, ništa glamurozno. Ono što ostaje misterija je gde je igra Scorn i njen studio, Ebb Software ? Naš najambicioznija, survival horror pucačina nije bila tu. Nije fer da samo PewDiePie da igra demo verziju dok gomila fanova Scorn-a, koji ova tri dana cirkulišu u istom gradu gde ovaj srpski monstrum od igre nastaje ne dobiju priliku ni da vide Scorn uživo. Ljubomorni smo.

Scorn je igra koju razvija Beogradski tim Ebb Software. Plan je da izađe iz dva dela, sa prvim koji možemo da očekujemo u toku sledeće godine. Mada bih ja pre rekao da ćemo morati da se strpimo do 2019. godine za Scorn Part 1 of 2: Dasein.

Ostaje nam da pogledam ovaj gejmplej trejler, zato što ni ja nisam dobio da ga odigram uživo, šmrc...

Još na VICE.com:

Igra meseca: Testirali smo novi Star Wars Battlefront II

Igra meseca: Testirali smo novi Assasin's Creed Origins

Srbija do GTA: Sve veze Srbije sa najpopularnijom igrom na svetu

Tagged:
Festival
studio
beograd
gamescon
Srbija
Industrija
gejsmkon
srpske igrice
mad head games