Kako da se provedete u Beogradu za Dan zaljubljenih kad nemate love

Nije sve u ljubavi, ima nešto i u romantičnim gestovima koji tu ljubav održavaju u životu... i koštaju manje od hiljadu dinara.

|
feb 13 2018, 1:59pm

Fotografija: Matt Nelson via Unsplash

Dan zaljubljenih se približava neverovatnom brzinom, a vi ste dekintirani i očajni za jeftinim, ili još bolje - besplatnim idejama kako da ga provedete sa voljenom osobom. Gledajte to sa pozitivne strane - možda ste bankrot, ali bar niste sami. Ipak, ne želite da zbog manjka para izneverite očekivanja vašeg partnera - a očekivanja uvek postoje, čak i kada nisu verbalizovana. Jer, nije sve u ljubavi, ima nešto i u romantičnim gestovima koji tu ljubav održavaju u životu.

Kada pretražite internet za jeftinim ili besplatnim idejama za Dan zaljubljenih, obično ste bombardovani buđavim opštim mestima koja se ponavljaju iz godine u godinu - poput ideje da napravite ljubavne kupone koji će vaš dragi ili draga moći da iskoristi. Ali su to krajnje nemaštoviti predlozi da odete u Zoološki vrt ili na kuglanje.

Neću vam predlagati glupe prežvakane ideje iz stranih ženskih časopisa. Neću vam predložiti ni stvari koje bi svako smislio na prvu loptu - recimo da skuvate špagete i gledate omiljenu komediju zajedno. Ovo je sedam ideja za ljubavni sastanak u Beogradu koje nisu uobičajene, a svako može da ih priušti.

Posetite mesta koja su definisala vašu vezu

Ovaj sastanak za Dan zaljubljenih ne mora ništa da vas košta, ali ima veliku sentimentalnu vrednost. Zato je prvi predlog za nepopravljivo romantične duše praznog džepa. Gde ste se prvi put poljubili? Gde ste prvi put izjavili ljubav jedno drugom? Priseti se svih mesta koja su imala bitan uticaj na vašu vezu i provedite dan tako što ćete ih obići i ponovo proživeti te momente zajedno.

Klizanje

Klizanje je zabavna grupna aktivnost koja postaje još zabavnija ukoliko jedno od vas ne zna da kliza. Takođe je jeftina aktivnost. Sezona klizanja je otvorena na nekoliko mesta u Beogradu - imate Taš, imate Pionir i Dif. Najvažnije, cene ulaznica se kreću između 200 i 300 dinara. Moraćete da izdvojite još malo novca ako nemate sopstvene klizaljke što ukupno cenu sastanka zaokružuje na 1000 dinara za dve osobe.

Posetite astronomski opservatorijum u zvezdarskoj šumi

Gledanje u zvezde je najromantičnija stvar koju zaljubljeni par može da radi, samo pitajte bilo koju romantičnu komediju. Čak i da izostavimo sve kliše konotacije koje se javljaju kada pomenemo gledanje u zvezde, sastanak u astronomskom opservatorijumu je odlična prilika da za nikakve pare doživite zajedno novo iskustvo.

Mali je broj Beograđana upućen u ovo čudo od arhitekture koje se nalazi okruženo prirodom u zvezdarskoj šumi. Ako vam se sviđa kako izgleda spolja, bićete zadivljeni unutrašnjim dizajnom ove građevine koja postoji još od 1932. godine.

Provod u kineskom tržnom centru

Najbolji provod za male pare možete naći u velikom kineskom tržnom centru na Novom Beogradu. Tamo ćete za 1000 dinara jesti autentičnu kinesku hranu umesto gluposti koje nam služe po fast fudovima. A nakon toga će vam ostati još malo para da se prošetate, razgledate i kupite zanimljive sitnice koje će vas zabaviti - balone u obliku srca na primer. I bez šopinga, šetnja po ovom tržnom centru je pravi izlet u nepoznato kada pogledate raznovrsne stvari koje nude - od bizarnog seksi donjeg veša i cipela za striptizete, do lažnih Gucci tašni i naočara.

Napravite romantičnu vatru

Fotografija: Siim Lukka via Unsplash

Nađite javne roštilje na Košutnjaku ili Adi Ciganliji koji se leti koriste za pečenje pljeskavica i zapalite vatru. Ništa ne košta, a možete da iskeširate 150 dinara za maršmelou i tripujete američki film dok ga pečete iznad vatre. Ovo je u isto vreme savršena prilika da napravite ekstra romantične fotke za Instagram - jer, ako ne objavite na internetu, da li se uopšte desilo? #couplegoals

Ski staza na Banovom brdu

Uživajte u pogledu na Beograd sa visine uz čaj ili kuvano vino. Opet, ako volite akciju lako možete da je ukombinujete u ovaj romantičan izlet. Sneg će padati celog trinaestog februara samo za vas. Jedino što vi treba da uradite jeste da kupite dva kliska kod Kineza za par stotina dinara. Čak i najveća sirotinja može da se zabavi na ski stazi - tako sam ja jedne godine, u nedostatku kliska i sanki, iskoristila veliku kesu za đubre za spuštanje niz stazu. A kada se nađete sami na dnu staze, kreće grudvanje, bacanje po snegu i ljubakanje kao u reklami za Koka kolu.

Hranite labudove na keju

Fotografija via Flickr, Korisnik: phil wood photo

Poslednji predlog za sastanak je aktivnost koja ne košta baš ništa. Prvo se prošetate do keja, jer svi vole duge romantične šetnje, posebno kada uključuju i neku vodu. Zatim hranite prelepe labudove i planirate zajednički život dok vas smrt ne rastavi. Ili nešto malo manje intenzivno. Već ljubavnu ideju možete da dopunite nekim lepim poklonom koji biste uručili partneru na vrhuncu romantike, recimo pri zalasku sunca, dok se nijanse crvene, žute i plave mešaju u odrazu reke.

Više na VICE
VICE Kanali