Reklame
Filmovi

Apsolutno mi ništa nije jasno iz trejlera za film “Princ Rastko srpski”

Dragan Petrović Pele je nekakav Merlin opsednut kamenom. Na nesreću, ne ume da žonglira više od jednog kamena.

pisao Uroš Dimitrijević
18 Avgust 2017, 1:56pm

Fotografije: jutjub skrinšot

Nisam neki fan domaće istorijske kinematografije, ali priznajem da sam uzbuđeno (us)kliknuo s ljubavlju na trejler za film "Princ Rastko srpski". Ha, priznajte da je ovo najbolja lingvistička pošalica koju ste ove nedelje pročitali na internetu? Britki humor dostojan aforističara u zaglavljima dnevnih novina.

Zaista, kada nas već očekuje spektakl sa serijom "Nemanjići – rađanje kraljevine", zašto ne bismo dobili i spinof za veliko platno koji će usmeriti pažnju na jednog lika iz dinastije? Mada vidim da ova dva projekta produkcijski nisu povezana, ali nema veze.

Nemam problem sa tim da se snimaju filmovi o određenim ličnostima koje su značajne za našu istoriju, ali očigledno imam problem da razumem trejlere. Apsolutno mi ništa nije jasno iz ovog trejlera.

Možda sam ja očekivao nešto drugačije pošto sam u nazivu video ovo Princ, pa sam ga automatski povezao sa mačevanjem, treninzima i herojskim ljubavnim scenama. To je ponovo moji problem, moja nerealna očekivanja. Rastko je bio drugačiji princ, princ kome možda nikada nije palo na pamet da treba da ubije aždaju i spasi devojku. Rastko je već tada bio dovoljno pametan da zna da zmajevi ne postoje.

Možda sam imao pravo da očekujem makar dinamičnije dijaloge. Znate, kao, ulazi Rastkov otac Stefan Nemanja u odaju i pita ga šta želi da radi sa svojim životom.

- Pa, nisam baš siguran – kaže Rastko.

- Kako nisi siguran? Ti si princ srpski, zar ne želiš jednog dana da vodiš ovu lepu zemlju? Pa gledaj šta smo sve uspeli da napravimo – začudio bi se Stefan Nemanja.

- Njaaaa. Ja sam ti više za knjige, religiju, putovanje našom zemljom i tako to, znaš? Malo me smaraju ove formalne obaveze – odgovori sin njegov.

- Ti da putuješ svetom? Ali šta ti znaš osim tih tvojih knjiga? Vidi braću svoju, pa oni mogu drvo da obore jednom rukom, šta ti možeš? – sada se Stefan Nemanja već razbesneo.

- Možda ne mogu da presečem stablo, ali znam kako da otkrijem ko je ukrao med uz pomoć pčele i kape – uzvrati Rastko.

- Pa dobro, to već ima smisla – složio bi se ćale.

E pa tako nešto. Ali ne, ipak u trejleru smo dobili nekoliko pukih rečenica, snimke životinja, vode i jahanja konja. To može da bude bilo koji domaći film.

Ako bi ovo moglo da se nazove hajlatovima trejlera, evo ih:

Dragan Petrović Pele je nekakav Merlin opsednut kamenom. Na nesreću, ne ume da žonglira više od jednog kamena.

Rastka glumi davno izgubljeni brat Zeka Efrona. Kostim mu baš kida, ali kapiram da će ga dodatno apgrejdovati do kraja filma.

Ovaj nepoznati konjanik se uplašio od ptičurine. Ali stvarno je strašna ptičurina. Pogledajte je. Može da vam iskopa oči.

Ovaj tip kaže da ne stiže da se oženi jer stalno ide iz boja u boj. Ja mislim da je mnogo veći problem što nosi lance za sneg na glavi i El Čapo brkove.

Neki klinac izlazi iz zida. Ovo je, ako ne računamo jahanje konja i žongliranje jednog kamena u rukama Dragana Petrovića, najdinamičnija scena u trejleru.

Predugačak kadar lista koji pluta potokom. Podseća na onu scenu sa kesom iz American Beauty.

Apsolutno nije bilo moguće imati ovakvu frizuru u srednjem veku. Ja pokušavam da napravim nešto slično već nedeljama i ne uspeva mi čak ni uz Jutjub tutorijale.

Vuk zavija u šumi. Ovo je zapravo do jaja scena, ali sumnjam da će se razviti u neku šumsku poteru za zverima sa bakljama i sekirama.

Ovaj šlem je tako dobar da ovaj nesrećnik ne može da izvali ni gde je kamera, a kamoli da jaše, pa je konopcima osiguran za sedlo.

Možda se samo štekaju pa drugi trejler bude mnogo bolji. A možda spremaju i spinof projekat sa Vukanom. Kao što Marvel ima svoj filmski univerzum, tako i mi sad eksploatišemo Nemanjiće. Možemo da koristimo Radeta Šerbedžiju kao Stena Lija za kameo.

Još na VICE.com:

Kako reaguju ljudi kad im kažeš "Džon Snou je budala"

Šta možemo da očekujemo na osnovu trejlera za seriju 'Nemanjići'

Mladi u Beogradu pričaju o domaćim serijama koje nikada nisu gledali

Tagged:
Film
трейлер
istorija
domaći film
Nemanjići
Rastko