Sport

Kasno noćno tvitovanje nije zdravo po vaš procenat šuta, kažu stručnjaci

Po navodima nove studije, postoji vrlo jaka veza između tvitovanja posle 11 uveče i loših partija dan posle.

pisao Liam Daniel Pierce
22 Novembar 2018, 9:08am

Foto : Larry W. Smith—EPA

Nekada, ono što mislite da nije dobro za vas, zaista nije dobro za vas. Kako tvrdi prestižni američki sportski časopis "Sports Ilustrejted", naučnici su utvrdili da kod NBA igrača definitivno postoji sprega između aktivnosti na društvenim mrežama u sitne sate i loših partija dan posle. Ma, šta kažete?

Dva profesora sa univerziteta Stoni Bruk su objavila ovu studiju, sa ciljem da bolje razumeju kako manjak sna utiče na NBA igrače, i najlakše je bilo skupiti podatke praćenjem njihovih Tviter naloga. Nedavno je slična studija urađena i na predsedniku USA Donaldu Trampu, a zna se da su NBA igrači ludi za ovom društvenom mrežom, pa je analiza Tvitera definitivno ovde najverodostojniji način da se studija izvede.

Profe su tokom studije notirali 37,073 tvitova, postavljenih od strane 112 igrača, sve između 11 uveče i 7 ujutru u njihovim vremenskim zonama od 2009 do 2016. A zatim, oni su to sve uporedili sa statističkim učinkom njihovih sutrašnjih utakmica i pokušali da utvrde kako se to odrazilo na njih.

Rezultati su pokazali da u proseku, košarkaši-Tviteraši postižu 1.14 poena manje od proseka, na terenu provode 2 minuta manje nego uobičajeno, a procenat šuta im padne za 1.7 posto. Što se kasnije tvituje, to je lajna gora - oni koji bi bili uhvaćeni na mrežama između dva i šest ujutru bi sutra šutirali 3.6% gore nego obično, tj. 3.95% na gostovanjima.

Kako kaže profesorka Loren Hejl, koja je učestvovala u studiji, ovo možda na individualnom nivou nije previše bitno, ali može da zasmeta ako par igrača reši da manje spava. "Dvojica ili trojica su dovoljna da naprave problem", rekla je Hejlova za "SI".

Ono što nas sada zanima je kako će Bog Tvitera Džoel Embid reagovati na rezultate ovog istraživanja. Nadam se da će ih pročitati pre 23 časa.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US

Tagged:
Twitter
nba
Los Angeles Clippers
lebron james
Joel Embiid
Društvene mreže
Košarka