Reklame
Beogradski izbori 2018

Pitali smo matičara kako i koliko brzo možeš da promeniš ime u ličnoj karti

Ljubiša Preletačević Beli zvanično je postao građanin Srbije.

pisao VICE Srbija
22 Februar 2018, 11:18am

Foto: Skrinšot.

Izborna lista Ljubiše Preletačevića Belog proglašena je u poslednjem trenutku na zasedanju Gradske izborne komisije do kasno u noć. Prvo je pre dva dana GIK proglasio listu Ljubiše Preletačevića, a onda je Upravni sud oborio, uz obrazloženje da nisu ispunjeni uslovi za proglašenje liste. Dat je rok od 48 sati da se nedostaci otklone - da se sačini aneks sporazuma o obrazovanju grupe građana kojim će se odrediti nazvi izborne liste i eventualno nosilac liste. Praktično, da se grupa građana formira iz početka po važećim propisima.

Da bi lista mogla da se zove "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo Belovgrad", osoba koja se zove Ljubiša Preletačević Beli mora da da saglasnost da bude nosilac izborne liste. Posle 24 sata, na sednici GIK-a osvanula je i lična karta sa imenom Ljubiše Preletačevića Belog (a na slici nije Luka Maksimović), izdata istog dana, 21. februara 2018. godine. Posmatrači sednica Gradske izborne komisije saopštili su da je saglasnost overena kod notara sinoć u 20.58.

Slika lične karte proširila se mrežama sa pitanjem - kako je moguće da se nova lična karta, sa promenjenim imenom, izda tako brzo? Upadljivo je to što je lična karta izdata istog dana kada se u GIK-u odlučivalo o proglašenju liste.

Kako bismo saznali kada je zahtev za promenu imena predat i da li je zaista izdata za jedan dan, pozvali smo Luku Maksimovića koji je, bar do sada, tumačio lik Belog. Do objavljivanja ovog teksta nije odgovarao na naše pozive.

Zato smo pozvali matičara u opštini Savski venac i pitali kakva je procedura za promenu imena u ličnoj karti i koliko to može da traje?

BIROKRATIJA

Upoređivanjem instrukcija dve opštine čije stranice odmah izlaze u internet pretraživaču - opština Zvezdara i opština Čukarica - i kroz razgovor sa matičarkom opštine Savski venac, dobijaju se sleća uputstva za proceduru menjanja ličnog imena.

Prvo i osnovno - treba sakupiti sledeća dokumenta:

- Zahtev za promenu ličnog imena

- Fotokopija važeće lične karte

- Izjava - razlog promene ličnog imena

- Izvod iz matične knjige rođenih - Izvod iz matične knjige venčanih (ukoliko se promena prezimena traži zbog činjenice razvoda braka, u izvodu iz matične knjige rođenih i matične knjige venčanih mora biti upisana činjenica razvoda braka, ista se upisuje na osnovu pravosnažne presude o razvodu braka kod nadležnog matičara)

- Ukoliko se promena prezimena traži zbog razvoda braka, sva dokumenta podnosioca zahteva, moraju glasiti na udato prezime

- Uverenje o državljanstvu

- Uverenje o prebivalištu – u zavisnosti od opštine u kojoj osoba pripada

- Uverenje da se ne vodi istraga - Prvi opštinski sud, Savska br. 17a

- Potvrda o regulisanju vojne obaveze

- Pravosnažnu presudu o razvodu braka, original na uvid

- Uverenje Sekretarijata za finansije-Uprave javnih prihoda grada Beograda - o regulisanju poreske obaveze - Dokaz o uplaćenoj taksi

Dokumenta se predaju u originalu, i ne mogu biti starija od 6 meseci.

Zahtev za promenu ličnog imena i Izjavu za promenu ličnog imena možete preuzeti na sajtu opštine Zvezdara u pdf formatu i odštampati.

Kada ste sve to prikupili i usput uplatili taksu od 770 dinara, možete odneti svu dokumentaciju na neke od šaltera za prijem podnesaka koji rade od 7.30 do 15.30.

Iz neformalnih razgovora za zaposlenima u matičarskim službama opštine saznajemo da je najbolje da se dođe na lice mesta sa ličnom kartom, kako bi se navedena dokumentacija odmah pribavila. Dokumentacija koju opština ne izdaje sledeća: uverenje da se ne vodi istraga, kao i potvrda o regulisanju poreske obaveze.

Kada se svi papiri predaju, opština traži još dve službene policijske provere: kaznenu evidenciju i readmisiju.

Tek kada dobiju ovu potvrdu na koju se čeka između 15 dana i 3 nedelje, opština radi rešenje.

Kada sve to bude gotovo, lice potpisuje rešenje pred matičarem, opština to sprovodi kroz knjigu rođenih, dobija se novi izvod iz matične knjige rođenih i novo državljanstvo te se odlazi u policijsku stanicu gde se podnosi zahtev za menjanje lične karte i pasoša.

PONOĆNA SEDNICA GIK-a

Ovo nije bio prvi put da izborna komisija zaseda na temu liste Ljubiše Preletačevića Belog. Isto je bilo i za predsedničke izbore kada su predstavnici vlasti u u RIK-u dovodili u pitanje kandidaturu imaginarnog lika, ali tada je nosilac liste bio Luka Maksimović, dok je u imenu grupe građana stajalo "Ljubiša Preletačević Beli".

Ovog puta, pojavio se novi Ljubiša Preletačević, sa važećom ličnom kartom i dao saglasnost da bude nosilac liste.

Dušan Dinčić, član Gradske izborne komisije ispred Demokratske stranke, kaže za VICE da je "identitet Ljubiše Belog utvrđen na osnovu lične karte koja je izdata istog dana."

- Zakon kaže da potpisi mogu da se skupljaju tek nakon overe sporazuma o formiranju grupe građana. Zato je nas nekoliko je smatralo da nijedan od potpisa koji je prikupljen nije validan, jer ta izborna lista pre toga formalno nije postojala. Međutim, većina nas je preglasala - kaže Dinčić.

Prema njegovim rečima protiv proglašenje liste bilo je 7 članova GIK-a, ispred liste DS-a, Dragana Đilasa, i koalicije DJB/Dveri. Od ostalih članova GIK-a 22 je glasalo za, dok su predstavnici liste Marka Bastaća i Ne davimo Beograd izašli sa sednice pre glasanja.

Tagged:
lista
politika
vesti
Lična karta
izbori
Ljubiša Preletačević Beli
Promena imena
Gïk