Ова прича је преко 5 година.
vesti

Poverenica: Vojska je diskriminisala trans majorku Helenu

Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane diskriminisali su trans majora Vojske Srbije Helenu (M.V.) u procesu penzionisanja, saopštila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

pisao VICE Srbija
17 April 2015, 2:10pm

Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane Srbije diskriminisali su trans majora Vojske Srbije Helenu (M.V.) u procesu penzionisanja, saopštila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Petrušić je u zaključku rekla da je Vojska Srbije prekršila Zakon o zabrani diskriminacije stavom da "Helena (M.V.) zbog svoje transeksualnosti može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije."

"Samo iznošenje stava da Helena (M.V), zbog izražavanja svog rodnog identiteta koji odstupa od njegovog biološkog (anatomskog) pola može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije predstavlja uvredu i vređa dostojanstvo Helene (M.V). Iznošenje ovakvog ponižavajućeg i uvredljivog stava doprinosi održavanju široko rasprostranjene transfobije, negativnih stereotipa i predrasuda, kao i stigmatizacije i netolerancije prema trans osobama", kaže se u rešenju Poverenice.

Trans majorka Helena (M.V.) je u januaru podnela je krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Bratislava Gašića zbog diskriminacije, saopštilo je Udruženje građana Egal.

- Moja obaveza kao oficira Vojske Srbije i građanke Srbije je da branim zakon, časti i ugled, kako svoju tako i Vojske i neću odustati od toga. Ova krivična prijava je tek drugi korak u mojoj borbi koja će, nadam se, inspirisati i druge ponižene i uvređene da se bore za sebe i svoja prava, rekla je tada Helena.

Helena je 22. oktobra 2014. penzionisana naredbom ministra odbrane u kome je pisalo da Helenina psihijatrijska dijagnoza (transseksualnost) može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije. Pre donošenja naredbe, Helenu je komisija VMA ocenila kao sposobnu za rad.

U januaru je Egal istim povodom podneo pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv ministra odbrane Bratislava Gašića, Ministranstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar odbrane je tada izjavio da će se javno izviniti Heleni i da je diskriminacioni ton rešenja o penzionisanju administrativna greška. Gašić je tada rekao da diskriminacije u Heleninom slučaju nije bilo i da je jedini razlog penzionisanja to što je navršila dvadeset godina radnog staža.

U Egalu su demantovali ministra i saopštili da je Helena 2001. godine udaljena sa dužnosti i da joj je oduzet čin. Zatim je 2002. zaustavljena u napredovanju u službi u trajanju od godinu dana.

- Privedena sam, nasilno hospitalizovana i otpuštena iz Vojske . Podnela sam tužbu Vrhovnom vojnom sudu, a nakon sedam meseci je odlučeno u moju korist i vraćena sam u službu, rekla je Helena.

Helena je radila u Vojsci Srbije dvadeset godina. Služila je u vojnoj gimnaziji, na akademiji i u profesionalnoj službi.

Pogledajte naš film o trans ljudima u Beogradu koji su odlučili da idu do operacione sale - poslednje etape procesa prilgođavanja pola, među kojima je i Helena.

Tagged:
LGBT+
trans
Vice Blog
Egale
Helena
Vojska Srbije
korekcija pola