Pogledajte radost fudbalera Gibraltara nakon istorijske prve pobede

Sada se i zvanično može reći da svi igraju fudbal

|
13 Oktobar 2018, 6:37pm

twitter screenshot via @GibraltarFA

Ako ste ljubitelj fudbala u Gibraltaru, malenoj britanskoj prekomorskoj teritoriji koja zauzima ono parče zemlje između Španije i Afrike, niste se mnogo čemu imali radovati u poslednjih nekoliko godina otkako je popularni "Džib" primljen u međunarodne fudbalske tokove.

Naime, otkako Gibraltar ima priznatu nacionalnu selekciju koja se takmiči u kvalifikacijama za svetske turnire, njihova reprezentacija bila je uglavnom "ono gde se putuje da se nabije gol razlika". U dvadeset i dva takmičarska meča koji su "Ljanitosi" odigrali do današnjeg dana, njihov skor je bio 0-0-22, uz gol razliku 5-107. Drugim rečima, bolelo je.

Ali! Ne više! Jer, danas su momci sa branika Evrope porazili Jermeniju po sred Jerevana, i tako upisali em prvu pobedu, em istorijske prve bodove u zvaničnim takmičenjima. Nije se ovaj rezultat baš mogao predvideti, pogotovo ako uzmemo u obzir da su Jermeni imali 78 posto poseda i čak 35 šuteva na gol. Međutim, nisu imali sreće - gosti su poveli u 50. minutu nakon penala koji je realizovao Džozef Čipolina, i taj rezultat ostao je na snazi do kraja.

Nakon iscrpljujućih 90 minuta, igrači Gibraltara slavili su onako kako smo i očekivali - kao da su osvojili svetsko prvenstvo. Najupečatljiviji je bio golman Kajl Goldvin, čije su se oči odmah po poslednjem zvižduku napunile suzama.

U reprezentaciji Gibraltara gotovo svi igraju domaću ligu, a velika većina su članovi Linkolna, višestrukog šampiona i najtrofejnijeg kluba ovog protektorata. Izuzetak je startni špic Ris Stajš, član engleskog niželigaša Darlingtona, koji je do reprezentacije došao preko rodbinskih veza (tj. baba mu je sa Džiba).

Naravno, i društvene mreže su odmah pozdravile današnje junake.

A velika kladionica bet365 je stigla i da se našali na račun nekih veličina...

Gibraltar, koji inače ima oko 34 hiljade stanovnika, je sada i zvanično pokazao da "svako igra fudbal". Svaka vam čast momci!

I za kraj, još jedna pikanterija - Jermeni su pred početni udarac greškom intonirali himnu Lihtenštajna tokom predstavljanja gostiju. Pa se vi zajebavajte sa ovim junacima...sad svi znaju ko su.