Reklame
Alkohol

Mladi muslimani pričaju o prvom putu kada su se napili

„Ispovraćao sam mu se po devojci, zapali joj komadići piletine među sise.“

pisao Mahmood Fazal
10 Jul 2017, 5:51am

Na Divljem Zapadu, sinove tata uvede u svet odraslih tako što im plati pivo. Ali većini mladih muslimana kao što sam ja, ovo je čista fantazija – zabranjena mada ne i nezamisliva. Koliko god se mi pravoverni mladići pravili da na to ni ne pomišljamo, većina onih koje ja znam je probala alkohol pre nego što su počeli da se prave da su im u životu najvažniji uma, din, i hadžiluk.

Veći deo mladosti proveo sam u piću sa muslimanima. Možda nas je piću privukao upravo status zabranjenog voća, možda smo bili povodljivi, možda je bio čist hedonizam. Ko zna? Koga briga? Mene nije. Ali pošto sam radoznalo njuškalo, potražio sam još nekoliko zabludelih ovčica da čujem šta imaju da kažu na temu svog sagrešenja. Zašto smo pili, kako nam se dopalo, kako smo se posle osećali?

Mui (Avganistanac) 29, stolar

Prvi put sam pio kad su me stariji rođaci izveli da proslavimo šesnaesti rođendan. Tata mi je dozvolio da ostanem celu noć u gradu, pa smo otišli na parking na spratu preko puta KFC restorana na Čepel Stritu. Sećam se koliko sam se plašio prvog gutljaja piva, mislio sam da će mi tlo propasti pod nogama. Prvi gutljaj je bio odvratan. Rekli su mi da stavim limun da bude ukusnije. Imalo je ukus govana s limunom.

Ali nastavio sam da pijem tamo negde to četvrtog. Sećam se kad je trebalo da odemo do Čejser kluba da mi je bilo jako teško da se krećem pravolinijski, noge me nisu držale. Samo sam hteo da se skotrljam i prilegnem, ali trudio sam se da im delujem jako. Uveli su me na zadnja vrata, pa me je rođak po imenu Hakim upoznao sa svojom devojkom. Bio sam ubeđen da je najzgodnija žena na svetu, plavuša u tesnom topiću, pričala je sa mnom kao da sam joj sladak, hteo sam da me svi prisutni vide kako pričam sa njom. Ne znam zašto, ali pravio sam se da je moja devojka.

Onda mi je Hakim ponudio neku žestinu, a ja sam hteo da pred njegovom devojkom ispadnem kul pa sam pristao. Sto puta gore od piva. Mislim da je tekila bila u pitanju, ne znam, ali ispovraćao sam mu se po devojci, zapali joj komadići piletine među sise, svi su mi se smejali. Njoj nije bilo smešno. Ja sam prosto otišao, sa povraćkom po novom džemperu. U povratku smo svratili do jednog prijatelja gde su me presvukli i posle ostavili kod kuće da bi se vratili u klub.

Sećam se kako sam se gadio samog sebe u ogledalu, mislio sam da sam besramno đubre. Tata me posle godinama nije puštao da ostanem van kući posle ponoći. Od sramote sam počeo da se molim po pet puta dnevno. Nikad više nisam poželeo da pijem, ali dešavalo mi se godinama kasnije da sa ortacima popijem poneki koktel.

Abz (Iračanin) 26, mesar

Prvi put sam pio posle fudbala. Otišli smo kod jednog mog druga Egipćanina, gde smo kolektivno odlučili da popijemo po koju pa pravac sauna. Nisam hteo pred njima da kažem da neću da pijem zbog vere, podlegao sam pritisku i stukao tih par pića sa ukusom limuna. Malo me je dobilo. Posle smo u sauni prešli na žestoka pića, a onda su me ubedili da treba da zovem najlepšu devojku u školi. Ona me je odjebala, a ja sam se pred njima vadio rekavši da je njena drugarica zgodnija. Bilo je užasno bedno, sramota me je i sad. Spustila mi je slušalicu pred celim timom, pa sam morao da nastavim da pijem.

Iz nekog razloga, nije mi padalo na pamet da treba da krenem kući. Osećao sam se kao da kraja nema, bio sam srećan, a onda je usledila surova realnost. Svi su polako počeli da se razilaze, pa sam shvatio da moram i ja da pođem. Sećam se da sam prethodno svašta nasrao na temu roditelja i vere. Svi su me navodno podržavali, ali sutra sam shvatio da su me samo navlačili.

Kad sam stigao kući, jedva sam mogao da pričam. Mora da sam smrdeo na alkohol, sestra je sedela pored mene ali se odjednom premestila. Onda je moj tata učtivo rekao svima ostalima da odu na sprat. Bilo je pola devet-devet, nismo išli u krevet tako rano. Znao sam da sam najebao, pa sam se predao kao poslednja kukavica. Čim je tata sišao niz stepenice počeo sam da plačem kao kiša. Rekao sam mu da sam depresivan, da ne znam šta radim, da me svi mrze. Možda me jeste malo pogodilo što me je ona devojka tako olako odbila, ali pošto sam već bio pijan i nije mi bilo tako strašno.

Nurzija (Libanka) 24, kustos

Prvi put sam pila kad je moja drugarica Sara završila master. Pošle smo u vožnju, i pošto nam je bilo po osamnaest, završile smo u drajv-tru koktel restoranu. Sara je uzela svima po votku koje smo odnele kući. Mama joj je bila sasvim kul, čak nam je iznela i meze sa sirom. Pustile smo neki film i počele da pijemo. Sećam se da sam mislila da je otrov u pitanju, da mi sleduje pakao čim ga probam. Sećam se i da mi se ukus baš dopao, bilo je dosta slatko. Sećam se kako sam se moćno osetila pošto se nikom ništa nije desilo.

Lepo smo se družile, ogovarale, slale dečacima poruke. Nimalo nisam osetila krivicu ili sramotu. Osetila sam se odgovorno, kao da sam odrasla žena. Jeste bilo malo nevaljalo, ali nateralo me je da razmislim o veri što me je posle uznemirilo kad sam shvatila da moji roditelji toliko toga sebi uskraćuju zbog vere. Koga briga šta te čeka kad umreš? Ako si OK moralna osoba, valjda će biti u redu.

Hasan (Turčin) 22, mehaničar

Jel' mi veruješ da sam počeo da se bodem mnogo pre nego što sam probao alkohol? Kad sam bio mali, tata je stalno pričao o tome koliko prezire piće pa mi je to ostalo u glavi. Zato sam, kad su ostali odlazili na piće, ja šmrkao spid. Efekat je bio čudan, gledao sam te pijance kako jedva stoje a ja jedini bio hiperaktivan, mora da sam pričao preko svake mere. Jedne večeri kad me je devojka ostavila, diler mi nije bio dostupan pa sam otišao do prodavnice, uzeo flašu Džoni Vokera, i ostao u kolima na parkingu ispred kuće dok je nisam celu sasuo. Grlo mi je gorelo, ali samo sam hteo da se obeznanim. Negde na pola puta, sećam se da sam se zapitao kakvo je ovo sranje, zašto li ljudi ovo piju iz zabave? Posle mi se smučilo pa sam se ispovraćao po kolima.

Dan kasnije sam se probudio mamuran preko svake mere. Mislio sam „Hvala bogu što sam se nekako dovukao do kreveta", ali tu je mama ušla u sobu sva uplakana. Pomislio sam „Da nije neko umro?" ali ispostavilo se da sam se onesvestio u dvorištu. Novčanik i telefon su mi našli pored kola, koja sam ostavio otvorenih vrata, znači katastrofa. Morali su da probude tatu u pola noći da me odvuče do kreveta. Shvatio sam da sam izdao celu familiju, ćale nije hteo da priča sa mnom sledećih godinu dana, toliko sam ga povredio. I danas me preko gleda kad god se pomene alkohol. Bolje se ti, sine, drži spida…

Tagged:
Vera
Muslimani
Pijanstvo