Beogradski izbori 2018

Do deset sati manja izlaznost u Beogradu, primećene nepravilnosti

Prema podacima posmatračke misije CRTA do 10 časova u Beogradu izašlo je 7 odsto upisanih birača.
04 Mart 2018, 11:17am
Foto: Nenad Vujanović.

Posmatračka misija CRTA saopštila je da je do 10 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda izašlo ukupno 7 odsto upisanih u birački spisak. Izlaznost je manja u odnosu na predsedničke izbore prošle godine za 2,79 odsto, a 1,3 odsto manje nego izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Najveća izlasnost zabeležena je u Lazarevcu i Mladenovcu. Do 9 časova zabeležena je veća izlasnost u prigradskim (4,7 odsto), nego u gradskim opštinama (3,6 odsto).

- Pored praćenja broja birača naši posmatrači posebnu pažnju obraćaju na to kako se poštuju procedure. Primetili smo na 5 odsto biračkih mesta ozbiljnije nepravilnosti, poput - paralelne evidencije birača, fotografisanja birača na mestu, nepoštovanje procedure kontrolnog listića, slučaj višestrukog glasanja u pojedinim mestima i nekoliko slučajeva kolektivnog glasanja - kaže Raša Nedeljkov iz posmatračke misije CRTA.

Nedeljkov dodaje da se u situacijama kolektivnog glasanja radilo o zajedničkom dovođenju na glanje pripadnika Romske nacionalne manjine, kao i to da je na 1 odsto slučajeva primećen neki vid kampanje ili agitacije ispred samog biračkog mesta.

U Beogradu na ovim izborima ima 1185 biračkih mesta. Pravo glasa na beogradskim izborima ima ukupno 1.606.931 birač. Ukupno 94 odsto biračkih mesta otvoreno je na vreme, 3 posto otvoreno je pre vremena dok je 3 odsto otvoreno sa zakašnjenjem. Nema slučajave da biračka mesta nisu otvorena.

Otvaranje birališta proteklo je uglavnom u skladu sa propisim, javlja CRTA. Na nekoliko biračkih mesta u glasačku kutiju nije ubačen kontrolni listić, dok u 17 odsto biračkih mesta nisu bili prisutni svi čalnovi biračkog odbora, što jeste kršenje procedure, ali ne utiče znatno na izborni regularnost izbornog procesa.

CRTA takođe javlja da je svega 53 odsto biračkih mesta pristupačno za osobe sa invaliditetom.

CESID prenosi da se na nekoliko izbornih mesta kasnilo sa otvaranjem, kao i da članovi biračkih odmora na pjedinim izbornim mestima nisu bili obavešteni da će posmatrači biti prisutni pa ih nisu pustili na biračko mesto. Ipak, ovo je ubrzo rešeno.

Najveća nepravilnost zabeležena je u Mladenovcu, gde je došlo do menjanja biračkog spiska. Čeka se odluka GIK-a o tome da li je potrebno ponoviti glasanje u Mladenovcu.