Reklame
Mentalno zdravlje

Klince u Indoneziji 'zaposedaju duhovi' tokom maturskih ispita u školi

Da li je vreme da ukinemo ovu vrstu testiranja?

pisao Arzia Tivany Wargadiredja
25 Oktobar 2019, 9:29am

Scena iz škole u Jogjakarti, gde je učenika zaposeo duh. Fotografija: Kresna, uz dozvolu merdeka.com 

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE Indonesia.

Fahruzio Alfarisi je prošle godine završio srednju školu tokom koje je, kako kaže, video svašta. Ali ne postoji ništa upečtljivije, od prizora njegovih šest drugara iz odeljenja koji su se srušili na zemlju i neobuzdivo jecali iz sveg glasa. Fahruzio je odmah znao o čemu se radi: Njegove prijatelje je zaposeo zli duh.

Zaposednuti učenici u školi su nešto što se često dešava u Indoneziji. Takvi slučajevi zabeleženi su svuda, od većih gradova kao što su Džakarta, Bandung i Jogjakarta, pa sve do manjih mesta poput Linge, Pajakumbuha i Malilija. Ovi incidenti ometaju školske aktivnosti, ponekad do te mere da se učenicima govori da ostanu kod kuće umesto da dođu u školu. Ove školske zaposednutosti uglavnom zadese jednog ili grupicu učenika, međutim bilo je i slučajeva gde je zli duh navodno zaposeo i stotinu učenika u isto vreme. Vrlo često, nadležni u školama na ove pojave reaguju tako što pozocu sveštenika da istera duhove.

Tog dana, Fahruzio je pomagao da njegovi zaposednuti prijatelji odnesu do školske džamije. Nakom šti su došli svesti, Fahruzio se vratio na čas ali je čudan osećaj počeo da se širi njegovim telom. U tom trenutku on je bio ubeđen da jedino što može da uradi je da govori rečenice iz Kurana.

“Rekao sam drugarima da sam i ja zaposednut, ali mi niko nije verovao, verovatno jer sam delovao smireno," kaže on za VICE. "Posle toga sam pozvao mamu i naterao da mi pročita stih iz Kursija, jer sam nisam bio u stanju da to uradim".

Ubrzo nakon toga, kako tvrdi, izgubio je svest. Njegovi drugovi kažu da se grčio i vrištao pola sata, dok se konačno nije smirio i otvorio oči.

Fahruzio kaže da su mnogi verovali da je taj incident izazvao duh sa obližnjeg univerziteta koji je nekoliko dana ranije zaposeo učenice tokom takmičenja u plesu. Međutim, psiholozi tvrde da se radi o nešto drugačijoj sili ovde: standardizovanim testovima koji izazivaju stres.

Kada su psiholozi sa Univerziteta u Indoneziji 2007. sproveli istraživanje u srednjoj školi u Bandar Lumpungu gde se dogodilo "zaposedanje", otkrili su da su svi učenici doživeli određeni nivo anksioznosti i depresije za vreme incidenta. Sudeći po stručnjacima, mentalno stanje učenika je vrlo verovatno objašnjenje za njihovo padanje u histeriju.

Sisvanto, profesor psihologije na Soegijapranata Katoličkom Univerzitetu u Centralnoj Javi, došao je do istog zaključka nakon godina proučavanja masove histerije u indonežanskim školama. On naznačava da ono što Indonežani smatraju demonskom zaposednošću je zapravo simptom Disocijativni poremećaj ličnosti.

“U područjima sa jakim relgijiskim uticajem i jakim verovanjem u natprirodno, zaposedanja se smatraju delovanjem neke spoljne sile kao što su duhovi,” kaže on za VICE.

Pa zašto se onda to dešava toliko često u školama? Sisvanto kaže da ključ problema leži u vremenu kada se ovi incidenti depavaju. Takozvana zaposedanja uglavnom se dešavaju studentima završne godine srednje škole u periodu između septembra i februara, periodu od šest meseci koji prethodi kontrolnim testovima koji su u martu.Ovaj period testiranje je jako stresan za učenike, jer ukoliko ih padnu, moraju ponovo da pohađaju celu godinu. Svake godine, pritisak zbog ovih testova je toliki da su neki od učenika čak u odeljku za komentare Instagram naloga Ministarstva prosvete, napisali da zbog ovih testova žele da umru. Iako se slučajevi zaposedanje mogu desiti bilo gde i bilo kome, Sisvanto kaže da se učenici u školama susreću sa ogromnim pritiskom u završnoj godini jer se školski sistem ove zemlje uglavnom oslanja na njegove rezultate.

“Zaposednuti studenti su samo reakcija na okruženje u kom žive,” kaže Sivanto. “Sećate se kad su završni testovi bili jedini način da se diplomira? Profesori su trpeli ogroman pritisak koji su dalje preneli na studente. Bili su primorani da uče svakog dana. Svi su bili pod stresom. Kod kuće su nailazili na još stresa i nisu imali prostora da ga kanališu."

Teror završnih testova se završio 2015. kada je bivši ministar edukacije Anies Basvedan, koji je sada gradonačelnik Džakarte, doneo odluku da polaganje ovih testova ne može biti jedini nain da se stekne diploma. Kada ga je Muhadjir Efendi zamenio kao ministar 2016, ovi testovi su potpuno izbačeni. Ali njegov plan ipak nije uspeo jer se Vlada plašila da učenici neće biti dovoljno motivisani da uče.

S obzirom na to koliko su ovi incidenti postali česti, izgleda će učenicima biti potrebna jedna masovna molitva pred testove, sve dok Vlada ne smisli neki novi, manje stresni način da testira učenike, uvek će biti priča kao što je Fahruciova.

Tagged:
stres
škola
Indonezija
kontrolni
zaposednutost