Klimatske promene

Epl misli da će katastrofe izazvane klimatskim promenama podići vrednost brenda

Novi dokument Epla pokazuje kako ova kompanija planira da se adaptira, kada ekstremne meteorološke pojave postanu sve učestalije.

pisao Jordan Pearson
27 Januar 2019, 7:00am

Fotografije: Shutterstock. Kompozicija: autor 

Prvobitno objavljeno na Motherboard.

Kada većina ljudi vidi ekstremne meteorološke pojave pogoršane klimatskim promenama – kao što su uragani i šumski požari – i vide propast i mrak, Epl vidi priliku da proda više Ajfona i uveća "vrednost svog brenda".

To se vidi iz prijave koju je Epl podneo CDP-u, organizaciji sa sedištem u UK, koja kompanijama daje ocenu na osnovu njihovog uticaja na životnu sredinu, kao i na osnovu rizika i prilika koje klimatske promene predstavljaju za njihovo delovanje. Blumberg je u utorak prvi izvestio o ovoj prijavi, a CDP ju je preko mejla podelio sa Motherboard-om.

Prema Blumbergu, prijave CDP-u su opsežnije nego one koje se podnose Komisiji za zaštitu i razmenu, zato što se u njima od kompanija traži da se angažuju povodom specifičnih pretnji od klimatskih promena.

"Kako ozbiljne meteorološke pojave postaju sve učestalije, konzumenti su počeli više da cene trenutnu i sveprisutnu dostupnost pouzadnih mobilnih računarskih uređaja, koje mogu da koriste u situacijama kada su transport, struija i druge usluge privremeno obustavljene", piše u Eplovoj prijavi CDP-u.

Mobilne naprave mogu da obezbede instrukcije u slučaju nužde, posluže kao baterijske lampe ili sirene, i "Mogu danima da se pune preko akumulatora automobila, pa čak i tako što se tresu rukom", piše u prijavi, što asocira na sliku preživelih koji sede u ritama i očajnički tresu svoje olupane ajfone da bi ih napunili, u urušenim, razorenim gradovima.

U Eplovoj prijavi se primećuje da će, kako ekstremne meteorološke pojave postaju sve češće, mušterije možda osetiti "veću potrebu da budu pripremljene i imaju pouzdane naprave", zarad "dobrobiti svojih milih i dragih". Ovde Epl ističe svoj SOS servis – koji omogućava korisnicima brz kontakt sa hitnim službama – kao primer odlike koja ispunjava ovu potrebu. U prijavi se takođe pominje Eplova besplatna aplikacija "Find My Friend".

Epl očekuje povećanje vrednosti svog brenda usled sve ekstremnijih vremenskih prilika.

"Ako korisnici cene naš rad na povećanju njihovog osećaja povezanosti, lične bezbednosti i mira u duši, tokom ekstremnih meteoroloških pojava, možemo da očekujemo neko povećanje lojalnosti mušterija ili vrednosti brenda", piše u prijavi.

Epl takođe tvrdi da bi zbog "politike povodom klimatskih promena" struja mogla da bude sve skuplja, i da će mušterije u budućnosti preferirati energetski efikasnije uređaje. Ponovo, Epl očekuje da profitira iz te situacije.

"Ako je Epl uspešan u stvaranju proizvoda privlačnih ljudima čije se navike u kupovini menjaju usled zabrinutosti zbog klimatskih promena, ili povećanja cene električne enregije, rezultat toga bi mogla da bude kompetitivna diferencijacija za naše hardverske proizvode", piše u Eplovoj prijavi CDP-u.

Portparoli Epla nisu bili odmah dostupni za komentar (Iz Blumberga su primetili da Epl nije odgovorio na zahtev ove platforme za komentar).Epl – koji promoviše proizvodni ciklus koji je loš za planetu, i koji, uprkos reklamiranju svog robota za recikliranje uređaja, u praksi primorava one koji recikliraju da rasturaju njihove proizvode, i lobirao je protiv prava na popravke – teško da je usamljen u hvalisanju povodom toga kako planira da zaradi na razornim posledicama klimatskih promena. Na primer, kao što ističe Blumberg, farmaceutski gigant Merk & Co. očekuje da će klimatske promene uvećati potražnju za lekovima za "tropske bolesti, kao i one vezane za vremenske prilike, uključujući i bolesti koje se prenose vodom".

Kada Florida konačno potone u more, barem će postojati vrednost brenda.

Tagged:
Globalno zagrevanje
vesti
CDP
айфон
vremenska nepogoda
Kompanija Epl