Deset pitanja koja novinar treba da postavi na otvaranju septičke jame

1. Šta radim ja ovde?

|
jan 23 2018, 12:46pm

Fotografija: Flickr/Korisnik: SuSanA Secretariat

U novinske redakcije svakodnevno stiže ogroman broj poziva za događaje koje bi novinari mogli da upriliče svojim prisustvom. Nažalost, ne mogu se svi događaji ispratiti uvek. Postoji hijerarhija prioriteta koja se formira usled nedostatka ljudstva ili vremena. Međutim, kada u redakciju stigne poziv za svečano otvaranje septičke jame, tu prosto nema mesta za diskusiju. To je definitivno događaj meseca, možda čak i godine i reporteri se tuku oko toga ko će ići da izveštava sa otvaranja ovog komunalnog objekta.

U dvorištu Osnovne škole “Slavko Zlatanović” u Miroševcu danas će biti puštena u rad septička jama na kojoj je rađeno investiciono održavanje i kako prenosi Jugmedia, tim povodom je novinarima stigao poziv da prisustvuju događaju. Poziv je navodno stigao sa mejla ugašene Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Ali opet, stigao je i septička jama će zaista biti svečano otvorena.

Prema krajnje praktičnom sajtu Moja radionica, septička jama se gradi u onim područjima gde ne postoji izgrađen gradski kanalizacioni sistem. Služi za skladištenje otpadnih voda i time sprečava širenje neugodnih mirisa i zaraze. To su neke osnovne informacije koje bi novinar trebalo da zna pre odlaska na teren. Osim ako ne dolazite iz medija specijalizovanog za otpadne vode i kanalizacione sisteme.

Međutim, ako se prvi put nalazite na svečanom otvaranju septičke jame, postoji niz pitanja koje kao novinari treba da postavite ljudima kojima je pripala čast da otvore septičku jamu.

1. Šta radim ja ovde?

Ne zaista, da li ste stvarno uputili poziv novinarima kako biste svečano otvorili septičku jamu? Jeste tužno, ali je ipak razumljivo da nisu svi delovi Srbije pokriveni savršenim kanalizacionim sistemom, ali da li puštanje “u rad” septičke jame zaslužuje toliku medijsku pažnju? To da je sve u Srbiji sranje je izlizana floskula i ne obavezuje nikoga da pravi prilog o objektu koji skladišti otpadne vode.

Ali, kada ste se već tu zatekli, a urednik očekuje priču sa terena, onda barem obavite zadatak profesionalno i postavite prava pitanja.

2. Koliko govana može stati u ovu septičku jamu?

Profesionalnije bi bilo reći “Kolika je njena zapremina?”, ali verujem da vam je 23. januara već sve prekurčilo, pa vam i nije toliko stalo do nekog finog izražavanja. Svejedno, ovo je servisna i korisna informacija i nadležni su dužni da vam odgovore na to pitanje.

3. Ko je zadužen za njeno održavanje?

Da li postoji neka posebna služba koja bi na dnevnom nivou pratila rad septičke jame ili bi za to, s obzirom na to da se nalazi u dvorištu škole i potpada pod njenu jurisdikciju, bio zadužen domar?

4. Da li je ova septička jama bezbedna za decu?

Jer svi smo gledali onaj film u kom domaći dvojnik Voltera Vajta upada u septičku jamu, pa mu Dragomir Bojanić Gidra pomaže da izađe uz pomoć grane. To na filmu izgleda smešno, ali u realnosti može biti malo problematično.

5. Da li je ovo samo prva u nizu septičkih jama koje će biti otvorene u ovom delu Srbije?

Ovo je možda samo početak svih najavljenih investicija i infrastrukturnih promena na jugu zemlje.

6. Pitanje za lokalnog političara – kako ste spremali govor za otvaranje septičke jame?

Jer obično se u tim govorima koriste izrazi poput “veliki korak”, “sjajan početak”, “dobra stvar”, a sada u sve to nekako treba da ubacite i “sranje”, a da nema kontra efekat.

7. Kako će se svečano otvoriti septička jama?

Sečenje vrpce je neizostavan deo ovakvih manifestacija, ali uvek se tu nađu još neki postupci koji simbolizuju svečani datum. O brodove se lomi flaša šampanjca, na građevine se postavlja kamen temeljac, a u septičku jamu se… baca nešto? Svečano spušta?

8. Mnogi poklopac septičke jame povezuju sa šahtom i Nindža kornjačama. Da li će lokalni umetnik oslikati septičku jamu kako bi je malo sredio?

Zbog dece, ništa drugo.

9. Zašto prethodna vlast nije rešila ovo pitanje ranije?

Čisto da malo opletu po opoziciji. Da li je moguće da im toliko nije stalo do velike nužde male dece?

10. Da li možete da nas skinete sa one mejl liste?

Jer ne želimo nikada više da budemo pozvani na ovakve događaje. Hvala.

Još na VICE.com:

Japan se baš naložio na novu Coca-Colu koja vas tera u WC

Neko već 10 godina sere u rupe na norveškom golf terenu

Ovaj naučnik proučava govna vrhunskih sportista

Više na VICE
VICE Kanali