Fotografija

Fotografije iz Krekolandije

Indio Badaros, beskućnik koji živi u Krekolandiji u Sao Paulu, napravio je fantastične fotografije tog mesta.

pisao Índio Badaróss; Tekst Felipe Larozza
26 Mart 2015, 12:46pm

Foto: Índio Badaróss

Krekolandija - ili Kreklend - je otvoreno tržište droge koje se prostire na oko 160 kvadratnih metara u centru Sao Paula, u Brazilu. Oko 2.000 korisnika droge kreće se kroz naselje svaki dan, gde puše krek i žickaju prolaznicima siću na ulici.

Naravno, Krekolandija i njeni stanovnici žive po posebnim zakonima i pravilima koje su sami ustanovili. Broj jedan: Fotografima je ulaz zabranjen - barem u "centru dešavanja", gde svi bleje.

Ipak, fotograf Gabrijel Učida uspeo je da se nađe u centru zbivanja:

"Davno sam prvi put posetio Krekolandiju i od tada sam mnogo noći proveo pokušavajući da izvalim sve što se događa kroz razgovor sa ljudima", rekao je Gabrijel. "Želeo sam da razrešim mitove i predrasude koje prate ovo mesto, kako bih napravio realni portret Krekolandije."

Telas.

Bio sam prisutan kada je Gabrijel upoznao Indija Badarosa, umetnika beskućnika koji je živeo u Krekolandiji. Badaros je po kraju poznat kao "Baskijat Krekolandije" - to mu je nadimak koji su mu nadenule brazilske novine Folha de São Paulo. Navodno, taj članak je imao veliki uticaj na njegovu karijeru.

"Exposição".

"Indio crta na platnu, zidovima i svemu što pronađe na ulici. To može da bude saobraćajni znak, stara vrata - bilo šta. Pošto nema kuću, najluđa stvar je što mu slike stoje na ulici po ceo dan, gde ih često ukradu ili pokupe đubretari. Ostali radovi Indija okačeni su po galerijama ili su u vlasništvu privatnih kolekcionara iz San Franciska, Los Anđelesa ili Bazela."

Uprkos njegovoj svežoj popularnosti, Indiov život se nije previše promenio. Trebalo je dosta ubeđivanja prošlog meseca da konačno dopusti Gabrijelu da dokumentuje njegov život i rad - pod jednim uslovom: pošto jedini zna po kojim zakonima funkcioniše Krekolandija, Indio je sam napravio fotografije.

Učida mu je dao tri jednokratna fotoaparata i uputstva, vrativši se nekoliko dana kasnije da pokupi to što je predao Učidi. Jedan od aparata je bio izgubljen, dok su fotografije na preostala dva bile prava poslastica.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu