Tehnologija

Kako poslati trola u zatvor

Ispostavilo se da onlajn trola nije lako poslati u zatvor.
31 Januar 2016, 7:11am

Dvadesetpetogodišnji Zejn Alkin je sve iznenadio kada je pred sudom u Sidneju odbio da prizna krivicu. Očekivalo se da će prihvatiti nagodbu da bi izbegao suđenje za pretnje silovanjem upućene Palomi Brirli Njuton preko Fejsbuka; skrinšotovi komentara bili su na raspolaganju kao dokaz. Ispostavilo se da onlajn trola nije lako poslati u zatvor.

Ova priča u stvari počinje sa Drejkom. Prošle godine, Alkinov prijatelj Kris Hol okačio je sliku sa Tinder profila izvesne Olivije Melvil, nasmejane mlade žene duge crne kose sa pirsingom u nosu. Iza nje pozirale su dve prijateljice. Uz sliku, njena biografija navodi citat iz Drejkove pesme Only: „Ona devojka što ti sve isisa još pre ručka". Hol je uz post prokomentarisao, „Čudo kako je ostala gladna."

Pročitajte i: Zaljubila sam se u Tviter bota

Uskoro je Oliviju Melvil na Holovom postu tegovala prijateljica. To je bio već drugi put da je neko njenu sliku sa Tindera objavio onlajn. „Olivija, što ne pokažeš mami i tati svoj Tinder profil?" pitao je Kris Hol. „Sigurno bi ih impresioniralo." Ona je odgovorila pitanjem: „Zašto bi ih bilo briga? To je samo stih iz pesme." Komentari su ubrzo poludeli, pa je usledila tona uvreda upućenih Melvil.

Melvil je podelila Holov originalni post u pokušaju da privuče pažnju na uvrede koje su joj bile upućene, a zatim su se uključili i zajednički prijatelji Hola i Alkina. „Brate Krise, konjica je stigla," navodno je glasio Alkinov prvi post. On se na strani Olivije Melvil po prvi put susreo sa njenom prijateljicom, dvadesettrogodišnjom Palomom Brirli Njuton koja je u ovu razmenu mišljenja na Fejsbuku ušla ni nesvesna da će sa Zejna Alkina izvesti pred sud. Nije sigurna koji joj je od Alkinovih komentara prvi razljutio, ali kaže da je bilo „nešto oko toga kako se drolje žale kad im kažeš da su drolje." Odlučila je da ga prozove.

Dalje Brirli Njuton kaže da su komentari prerasli u otvorene pretnje silovanjem: „Najbolje je kad siluješ feministkinju što se ona inače ne jebe pa je zato sto puta više tesno... Jebo bih ti mamu da mogu."

„Rekla sam sebi, jebeš sve ovo," kaže ona. „Drhtala sam od besa. Kad čitaš komentare na Jutjubu, pre ili kasnije neko počne nekome da preti silovanjem. Kao, hajde da joj kažemo da bismo da je silujemo, toga se sigurno plaši." Istog dana je na Fejsbuku pisala o ovom događaju, i uputila se u policiju. Kaže da nije ni znala da li je Alkina moguće pozvati na odgovornost, ali bila je ubeđena da on takvim pretnjama krši zakon.

Brirli Njuton kaže da je u početku policajci nisu ozbiljno shvatili kad im je odnela skrinšotove Alkinovih pretnji. Pokušali su da je ubede da bi teško mogla da se podigne optužnica. Prvo bi morali da dokažu da je Alkin zaista bio za kompjuterom kad su joj ti komentari bili upućeni. Otišla je kući iznervirana i tamo videla da joj je post već dobio 500 lajkova. Žene koje su je podržale osnovale su Fejsbuk grupu pod nazivom „Zašto ćutati pred seksualnim nasiljem" i pokrenule peticiju protiv Alkina.

Policija je morala da se pozabavi ovim slučajem i pre nego što ih je 16,000 potpisnika na to primoralo. U Australiji, onlajn uvrede spadaju pod stav 474.17 krivičnog zakonika , uveden u upotrebu 2004. i dopunjen 2012. „Svi kažu da nije protivzakonito osim ako je pretnja direktna tipa 'Znam gde stanuješ, dolazim da te silujem', ali to u stvari nije tačno," kaže Brirli Njuton. „Zakon ovo delo definiše kao 'upotrebu komunikacionog servisa da bi se druga strana izložila zlostavljanju, pretnjama, ili uvredama'."

Profesor Dejvid Rolf sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sidneju kaže da u ovu široku definiciju krivičnog dela spada komunikacija preko mobilnih telefona i društvenih mreža. „Da bi tužilaštvo reagovalo na ovaj prekršaj, neophodno je da on bude prijavljen policiji. Ako žrtva ne reaguje, ili ako nije svesna da je krivično delo počinjeno, organi zakona su nemoćni," objašnjava on. "Verovatno se zahteva određen nivo težine prekršaja, na primer, zbog pojedinačnog usputnog komentara teško da bi iko pokretao proces."

U tim slučajevima, obično postoji briga o zaštiti slobode govora. Da li zakon ume da proceni suptilnu razliku između šale i pretnje? Britanac po imenu Pol Čejmbers je 2012. Godine osuđen zbog kršenja engleskog zakona o komunikacijama pa mu je izrečena kazna od 2,000 funti. Dve godine ranije, Čejmbers je na aerodromu čuo da mu je let pomeren pa je tvitovao „Koje sranje, zatvorili Robin Hud aerodrom! Ako se govnari ne dovedu u red za nedelju dana, dići ću ih sve u vazduh!" Vlasti su procenile da je u pitanju bila ozbiljna pretnja.

Ovakvi slučajevi privuku pažnju medija, ali u mnogim drugim prilikama zakon je usmeren protiv ponašanja koje prolazi onlajn mada ne i u stvarnom životu. Bili Bartoleomeus Tamavivi (22) je 2014. godine otvorio lažni Fejsbuk nalog pod imenom Tejla Edvards da bi koristeći taj identitet kontaktirao izvesnog maloletnika porukama seksualne sadržine.

Početkom 2015., Tamavivi je osuđen da je dečaka namamio nudeći seks sa Tejlom Edvards, da bi ga zatim silovao i ucenjivao snimkom ovog čina, koji je na kraju poslao mlađem bratu svoje žrtve.

PREPORUČUJEMO: Nemanja Vidić, Nobelovac srpske odbrane

Alkinov slučaj se razlikuje od većine uspešno podignutih optužnica za onlajn zlostavljanje u Australiji. Za razliku od Tamavivija, kod Alkina se sve odvijalo u sivoj zoni između virtuelnog i svakodnevnog života. Ako bude osuđen, biće to praktično presedan na lokalnom nivou.

Alkinu preti tri godine zatvora, ali Brirli Njuton smatra da bi prinudni rad u prihvatilištima za žene bio efikasnija kazna. Kaže da joj, od kako je Alkinov slučaj dospeo u medije, pristiže čitav niz novih pretnji od ljudi uvređenih činjenicom da se obratila policiji. Sa druge strane, brojne žene su je kontaktirali da bi izrazile zahvalnost povodom otvaranja grupe „Zašto ćutati pred seksualnim nasiljem".

Zejn Alkin ima zakazano sledeće ročište za 1. mart 2016.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Reklame