FYI.

This story is over 5 years old.

Svaštara

Seksualne igračke su sve pametnije

Kad sam bila u srednjoj školi, mislila sam da su vibrirajuće gaćice kojima je moj dečko upravljao sa parkinga vrhunac tehnologije. Kako sam se samo prevarila.
09 Septembar 2015, 5:54am
Foto: Lia Kantrowitz

Kad sam bila u srednjoj školi, mislila sam da su vibrirajuće gaćice kojima je moj dečko upravljao sa parkinga vrhunac tehnologije. Kako sam se samo prevarila.

"Robi koju smo nekad prodavali ne damo više da pređe prag naše radnje", kaže Kler Kavano, suosnivač _Babeland-_a, glamuroznog odredišta za najsavremenije seksualne igračke sa ogrankom na obe američke obale.

Kad sam se sa Kavano osvrnula na davnašnje seksualne igračke, obe smo složile grimasu zbog onoga kako su nekad izgledale: boje ljudske kože, sa venama, otrovne i sramne. Kada su Kavano i njen poslovni partner Rejčel Vening otvorile svoju prvu radnju u Sijetlu, seksualne igračke su se naširoko smatrale tek bračnim pomagalom — alatkama za "frigidne" žene koje teško svršavaju. Danas se seksualne igračke uglavnom koriste za unapređenje seksa uz pomoć tehnologije; mnoge od njih se ponosno ističu na noćnom stočiću umesto da se skrivaju po donjim fiokama.

Da bih shvatila koliko smo daleko otišli kad je u pitanju svršavanje i stekla uvid u ono šta nas još čeka u budućnosti, pitala sam Kavano i druge divove industrije koliko su se seksualne igračke promenile, fizički i u društvu, otkad sam ih ja prvi put upotrebila. Prema njihovim rečima, budućnost je uzbudljiva: ako se sadašnji trendovi nastave, uskoro ćemo u svoje gaće nabijati "pametne" proizvode koji će tačno znati kako da nas zadovolje.

Pročitajte i: Proveo sam godinu dana u Kini smišljajući imena seksi igračkama

Za svaku ženu koja je čitavu deceniju ili više upotrebljavala vibrator u svom seksualnom repertoaru, seksualne igračke na punjenje predstavljaju značajan napredak. Prema rečima bivšeg direktora kompanije JimmyJane Kenija Hoka, neka od najrevolucionarnijih fizičkih dostignuća u stopu su pratila vajerles industriju — mobilne telefone, wi-fi i sve te dobre stvari.

"Sa litijum-jonskim i litijum-polimerskim baterijama, donosimo vam vibratore koji se pune, traju dugo i izuzetno su snažni", kaže Hok. "Pre samo deset godina to ne bismo bili u stanju sa nikl-kadmijumskom tehnologijom."

Uskoro ćemo u svoje gaće nabijati "pametne" proizvode koji će tačno znati kako da nas zadovolje.

Mogućnost da se prave proizvodi čiji kabl ne morate da razvlačite do kreveta obezbedila je da industrija dopre do šire baze potrošača. Iako je ova nova generacija igračaka isprva bila skuplja, izbacivanje troškova baterije smanjila je razliku u ceni — i svakako sprečila više trenutaka neprijatnosti pred cimerima kad nema baterija u daljinskom za TV. Prema rečima Kavano, lakoća sa kojom se vibrator priključuje na USB ulaz bilo je pravo otkrovenje, naročito tokom dugih, usamljenih poslovnih putovanja.

Ali nije bitno samo ono što se nalazi iznutra.

Kompaniju JimmyJane nisu razvili tehničari već industrijski dizajneri koji su želeli da pruže alternativu nekadašnjim ružnim dildoima nudeći u zamenu elegantne, ergonomske sprave estetski zadovoljavajućih oblika i materijala. I možda najvažnije, ovaj novi naglasak na materijalima predstavio je potrošačima seksualne igračke koje su konačno postale bezbedne za korišćenje. Iako su materijali koji prijaju telu danas normativ — uglavnom prilagodljivi silikon ili medicinski silikon — nekada to nije bio slučaj.

"Prethodne generacije igračaka praktično su bile otrovne", kaže Kavano, govoreći o igračkama napravljenim od ftalata, gnjecavog, želatinastog materijala za koje danas znamo da je pun hemikalija koje se vezuju za čitav niz zdravstvenih problema. "I niko nije mario ili bar niko nije tvrdio da mari."

"Nije bilo čak ni informacija o tome od čega su ti proizvodi napravljeni, a opet su ih ljudi stavljali na najintimnija mesta na svojim telima", kaže Hok.

Ftalati smekšavaju plastiku i gumu, ali je njihova upotreba zabranjena u mnogim kozmetičkim ili proizvodima za bebe zbog njihove dobro poznate veze sa određenim tumorima i neplodnošću. "Kada je industrija počinjala, u mnogim prodavnicama su upozoravali mušterije da stavljaju kondom preko proizvoda radi zaštite", kaže Keni.

Revolucija industrijskog dizajna u seksualnim igračkama proširila je tržište, zbog čega je postepeno postalo normalno da žene da poseduju seksualne igračke i otvoreno pričaju o tome da ih koriste, pa čak i da ih izlažu u svom domu kao trofeje seksualne nezavisnosti.


Pogledajte VICE dokumentarac o industriji ljubavi u Južnoj Koreji:


"Ova generacija pravi kolekciju igračaka i drži ih na svojim komodama. Pričaju o njima i kupuju ih u društvu", kaže Hok.

Naravno, neće svako držati vibratore iznad kamina, a proći će još mnogo vremena pre nego što upotreba seksualnih igračaka postane zaista raprostranjena pojava. Možda najveću prepreku široj upotrebi predstavljaju muškarci — konkretno muškarci koje ugrožavaju vibratori i nagoveštaj da žene preuzimaju seksualnost u svoje ruke. I Hok i Kavano priznaju da neki muškarci nisu voljni da uvedu seksualne igračke u svoju rutinu.

"Svi žele da budu fantastični ljubavnici, a osećanje da vas je nadmašio vibrator? Sigurno ne prija", kaže Kavano. "Ko se plaši malog vibratora?" Osim toga, vibratori pravljeni tako da zadovolje ženu mogu da uvećaju seksualni užitak za oba partnera. "Ima žene koje su iskusile dobar seks, ali uvek ima onoga što još niste isprobali. Seksualne igračke mogu da vam daju mnogo više informacija o tome kako vaše telo funkcioniše", kaže Kavano. Ako žene budu znale više o tome šta im se dopada i tu informaciju onda i prenesu, to će skinuti teret s pleća njihovih partnera dok pokušavaju to da otkriju.

Da li je moguće da su muškarci naprosto ljubomorni što žene dobijaju sve kul igračke?

Pisala sam Brajanu Slounu, izumitelju igračke " Autoblou 2", da bih saznala nešto više o tome. Autoblou radi upravo ono što zamišljate da radi — simulira pušenje uz pomoć mašine koju ne morate da držite u rukama. Kada sam objasnila koliko ženama promeni život kad dožive orgazam uz pomoć vibratora i pitala kakve su muške igračke u poređenju s tim, Sloun je odgovorio da masturbatori za muškarce "poboljšavaju fizički osećaj u odnosu na upotrebu ruke. Nije nužno lakše svršiti, koliko je gnjecavost materijala sličnija pravoj stvari." Dakle, Autoblou 2 je bolji od ruke, ali je vagina i dalje bolja od Autobloua 2. Čini se da nijedna igračka za muškarce na tržištu zapravo ne nadmašuje "gnjecavost" prave vagine. Ipak, Sloun mi kaže da postoji nada na vidiku: "Smislio sam Autoblou 2 da bih doprineo osećaju realnosti, jer on praktično izdrka momcima automatski, omogućivši im da dožive osećaj kao da im se nešto dešava, umesto osećaja da nešto rade sami sebi. Budućnost muških seksualnih igračaka je u automatici zahvaljujući povećanom stepenu realizma koje automatske igračke mogu da pruže." Sloun procenjuje da se samo u Sjedinjenim Državama dnevno proda između 10.000 i 15.000 komada ove igračke, što nije mala stvar.

Prava budućnost industrije seksualnih igračaka najverovatnije će biti prilagođavanje pojedinačnom korisniku.

Neću tvrditi da je orgazam postignut uz pomoć vibratora bolji od samog seksa, ali je orgazam do kog vas dovede vibrator svakako drugačiji; ne mešajmo babe i žabe. Zato, umesto da se plaše budućnosti sa seksualnim igračkama, pametni ljubavnici bi trebalo da pozdrave njihovo uvođenje u akciju.

"Vibrator ne može da zameni ljudski kontakt", uverava me Hok. "Iako je Form 2 teško nadmašiti", dodaje on, govoreći o ručnom vibratorčiću koji podseća na malog zeca čije uši treba da obaviju vaš klitoris.

I zaista, u poslednje vreme ovi proizvodi više naginju ka upotrebi u parovima, kao što je Jimmyjane_-ov _Hello Touch, dva zasebna vibratora koji se navlače na prste i prikačeni su za narukvicu. A tu je i čitav svet teledildonike — igračaka koje oponašaju ljudski kontakt preko drugih korisnika, koji mogu da budu bukvalno preko okeana ili na Mesecu.

Preporučujemo: Prvi beogradski marš za kanabis bez zapaljenog džointa

Ali ako ne računamo ove i dalje relativno konvencionalne proizvode, prava budućnost industrije seksualnih igračaka najverovatnije će biti prilagođavanje pojedinačnom korisniku. Keni smatra da se ubrzano krećemo ka naprednim, specijalizovanim igračkama, za razliku od šeme "jedna veličina za sve" koja i dalje preovlađuje danas.

"Te igračke biće inteligentne", kaže Keni. "Na primer, upoznavaće se sa unutrašnjošću ženske vagine: njenom temperaturom, pritiskom, stepenom vlažnosti, možda čak i krvotokom. Svaka osoba ima svoj jedinstveni orgazmički otisak, tako da, kako ovi proizvodi budu postajali sve pametniji, svi će moći tome da se prilagođavaju, umesto da samo imaju pet brzina i četiri moda i nadamo se da to radi za svakoga."

To znači da imamo čemu da se nadamo — emancipaciji seksualnih igračaka, poboljšanju njihovih orgazmičkih kvaliteta i, čak možda, potencijalu da probude skrivene aspekte svačije individualne seksualnosti. Nije mi teško da zamislim svet u kom drkamo uz pomoć svih ovih pametnih igračaka češće nego što imamo snošaj. Ali, na kraju, naveći podvig za sve nas biće da odgovorno uvedemo seksualne igračke u svoje živote dok se razvijamo kao društvo i, iskreno, da počnemo da cenimo snagu emocionalnog seksa. Ako vas tako nešto uopšte loži. U svakom slučaju, budućnost je svetla.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu