Reklame
Svaštara

​Sve što sam naučio o kapitalizmu naučio sam na eBay-u

Na eBay-u možete prodati bilo šta (u razumnim granicama, izuzev delova tela, droge i eksploziva) ljudima širom sveta. To vam je najveća garažna rasprodaja na svetu i niko ne plaća ni centa više nego što, bukvalno, svet misli da to nešto vredi.

pisao Jason Koebler
24 Januar 2016, 7:08am

Jednog dana početkom 1999. godine, ušao sam u prodavnicu kartica sa igračima bejzbola i ugledao blistavu karticu sa Čarizardom kako me doziva iz staklene kutije u kojoj je bila izložena. Spiskao sam poslednjih pet dolara koje sam imao — moj čitav džeparac — da bih je imao. Odlučio sam da je čuvam, baš kao i markicu s oznakom "prvo izdanje" sa leve strane našeg bljuvača vatre.

A onda sam je, mesec dana kasnije, prodao na eBay-u.

Imao sam 11 godina, još sam išao u osnovnu školu, i naučio sam o kapitalizmu više nego na bilo kom času kom sam prisustvovao – do tada i od tada.

Sto pedeset dolara je mnogo za parče kartona, ali brzo sam naučio da stvari zapravo vrede onoliko koliko je neko spreman za njih da plati. To nije ne znam kako senzacionalno otkriće, ali jeste važno za jedno dete u tom uzrastu.

Moja prodaja kartice sa Čarizardom označila je početak moje zaljubljenosti u eBay koje je potrajalo nekoliko godina: od zamene mojih kartica sa Pokemonima za novčane uputnice (bilo je to u vreme pre PayPal-a) prešao sam na prodaju mojih starih lutkica Beanie Babies, a prodao sam i stare flaše za viski mog oca i stare stripove mog ujaka. Prodao sam višak karata za neki koncert i, kad sam video koliko sam dobro prošao, preprodao karte za koncert koje sam kupio da bih ih utapkao. Jednom sam kupio 20 primeraka igre NBA 2K2 na Best Buy-u za po jedan dolar, zato što je Dreamcast format bio na samrti i prodavnica je želela da ga se otarasi. Prodao sam ih za po dvadeset dolara na eBay-u.

Ne pišem ovo da bih se hvalisao kako sam kao srednjoškolac zaradio nekoliko stotina dolara. Samo želim da kažem da je, čak i danas, eBay najčistiji, najpristupačniji bastion kapitalizma koji postoji. I svako bi trebalo bar jednom da ga proba.

Kapitalizam možda nije najbolji ekonomski sistem i svakako se čini da ima neke urođene probleme poput te čitave postavke "bogati se bogate, a siromašni automatizuju" koja se upravo dešava. Ali, svidelo se vama to ili ne, to je igra koju (makar mi u Sjedinjenim Državama) moramo da igramo. A eBay je najbrži način da se nauči kako ta igra funkcioniše.

Na eBay-u možete prodati bilo šta (u razumnim granicama, izuzev delova tela, droge i eksploziva) ljudima širom sveta. To vam je najveća garažna rasprodaja na svetu i niko ne plaća ni centa više nego što, bukvalno, svet misli da to nešto vredi.

I zato je eBay toliko važan: čitavog života srećem osobe koje žive u zabludi da njihovo smeće vredi više od njegove tržišne vrednosti samo zato što je njihovo.

Znate na koje mislim — one kod kojih na buvljacima cena starih CRT televizora nikad nije podložna cenkanju; one što prodaju društvenu igru kojoj nedostaje pola figurica za onoliko koliko su je platili kad je bila nova; oni što troše ogromne količine svog i vašeg vremena nervirajući se zbog cene goriva, itd.

Plemenit je cilj ne postati jedan od tih ljudi, a eBay vas nauči vrednosti svega i to vrlo, vrlo brzo. Nećete se brže dozvati pameti nego kad prodate specijalni set kartica travnatih Pokemona za koji ste mislili da vredi čitavo bogatstvo (na osnovu vaše prethodne prodaje Čarizarda) za 0,99 dolara plus poštarinu.

I iste sekunde kada naučite da cena stvari nije ona koju joj je proizvođač namenio, već da je to čudna kombinacija raznih faktora, kao što je koliko je konkretna roba tražena, retka, stara, neobična i kolekcionarska, plus mali praznični množilac (Božić, Valentinovo), vi ste slobodni. Slobodni ste od dodeljivanja monetarne sentimentalnosti masovno proizvedenom đubretu koje sasvim slučajno posedujete, slobodni ste od besa koji većina oseća kad plaća preveliku cenu tapkarošima za karte, slobodni ste od obaveze da ikad više pazite na časovima ekonomije, jer ste konačno naučili kako funkcioniše ovaj prokleti svet.

I nikad više nećete provesti nedelje i nedelje kačeći stare VHS trake vaše bake na eBay, nudeći ih po cenama koje je ona tražila. Samo ćete joj reći: "Hej, bako, pokloni nekom te glupe kasete" i završićete s tim.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
Ebay
Vice Blog
fenomeni
Novac
ekonomija
Prodaja
Buvlja pijaca
Kapitalizam
Garažna rasprodaja